KIŞ UYKUSUNDAN UYANMA ZAMANI, BAHAR GELDİ
08 Mart 2021, Pazartesi 09:24Hareketsiz geçen kış günleri geride kaldı. Bu yıl havalar çok soğuk değildi fakat pandemi koşulları bizi evde kalmaya mecbur bıraktı. Uzun kış gecelerinde bizlere kuruyemişler, tatlılar, kurabiyeler ve daha nice tatlar eşlik etti. Sonuç olarak istenmeyen fazla kilolarımızla yüz yüze geldik. Tartıda gördüğünüz sayıyı kabullenmek istemiyorsanız, “Ben hiç hayatımda bu kiloya gelmedim arkadaş.” diye üzülüyorsanız bu yazım sizlere.
Erken Uyuyup Erken Uyanın.
Yapılan birçok bilimsel araştırmalar, gece hiçbir şey yemeden sadece uyanık kalmanın bile kilo kaybını zorlaştırdığını gösteriyor. Buna neden olarak geç saatlere uyanık kalmanın vücutta kortizol ve ghrelin hormonu salınımın azaltması gösteriliyor. Ayrıca 11.00 ila 04.00 saatleri arasında uyumanın zayıflamaya yardım ettiği elde edilen sonuçlar arasında. Yine bu saatlerde uykuda salınan mutluluk hormonu da gün boyu keyifli ve mutlu olmanızı sağlıyor.
Güne 1 Bardak Ilık Limonlu-Ballı Su ile Başlayın.
Güne 1 bardak ılık su ile başlamak, sindirim sisteminizin uyanmasını, çalışmaya başlamasını sağlar. İçerisine limon ve *bal eklemek; bağışıklığı güçlendirir, hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardım eder. 1 saat içerisinde yapacağınız kahvaltı ise metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle yediğiniz besinler depolanmadan vücut ihtiyaçları için kullanılmış olur.
*Bal’ı tahta kaşık yardımıyla ılık suya ekleyin ki içindeki besinler kayba uğramasın.
Yoksa Siz Hala Kahvaltıyı Geçe Bırakanlardan Mısınız?
Kilo kontrolünün sağlanmasında kahvaltı önemli bir etkendir. Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanız sabah yaptığınız kahvaltı ile yeniden hızlanmaya başlar. Kahvaltıdan en geç saat 09.00’da kalkın. Metabolizmanızı erkenden uyandırın ve güne hazırlayın. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa yumurta ve peyniri kahvaltı menünüzden eksik etmeyin. Yanına 1 bardak süt ya da C vitamini deposu ev yapımı 1 bardak limonatayı eklemeyi ihmal etmeyin.
Tokluk Hissi Veren Glisemik İndeksi Düşük Besinlerle Tanışın.
Glisemik indeks, karbonhidratlı gıdaların kan şekerini yükseltme hızıdır.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini çok daha hızlı bir şekilde yükseltir. Daha erken acıkmanızı sağlar. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan besinlerdir.
Glisemik indeksi düşük olan besinler; insülin direncini düzenler, diyabet hastalarına yardım eder ve kalp damar hastalıkları oluşum riskini azaltır. Vücudun uzun süre tok kalmasını sağlar.
Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kuru baklagiller, sebzeler, bazı meyveler glisemik indeksi düşük olan; kan şekerini yavaş yükselten besinlerdir
Sık Aralıklarla Birer Bardak Su İçin.
Hava sıcaklığının yükselmeye başladığı bu aylarda terlemeyle kaybedilen su miktarı artar ve yeterli su tüketilmediği takdirde vücut susuz kalır. Sağlıklı her bir birey günde en az 12-15 bardak (2,5-3 lt) su tüketmelidir.
Yeterli ve dengeli miktarlarda su tüketimi vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.
Su içmek için “susamayı” beklemeyin. Vücut suyunun %2’si kaybedildiği zaman vücut susar. Bu miktardaki su kaybı ise dikkatsizlik ve halsizlik gibi vücutta olumsuz etkilere yol açar.
İstediğiniz Sporu Seçin ve Harekete Geçin.
Isınan havalar yürüyüş ve açık hava sporları için idealdir. Temiz ve berrak hava bağışıklığı güçlendirmekle beraber vücut yağların parçalanmasını kolaylaştırır. Her gün en az 45 dakika açık havada tempolu bir şekilde yürüyüş yapılmalıdır. Parklarda bulunan spor aletleri, bisiklet sürmek de alternatif fiziksel aktiviteler arasında yerini alır.
En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.