KTÜN’DE SEVİNDİREN BAŞARILAR
30 Eylül 2019, Pazartesi 08:56İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 17-22 Eylül 2019 tarihleri arasında yapıldı.
TEKNOFEST,her yıl geleneksel hale gelirken söz konusu teknik etkinliğe ilgi ve katılım da giderek artıyor. Mesela bu yıl TEKNOFEST’’te yapılan 19 yarışmaya 122 ülke katıldı. Türkiye’de 81 il’den 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacının başvurduğu finallerde ise 2 bin takım ve 10 bin yarışmacı mücadele etti.
Konya Teknik Üniversites’nin TEKNOFEST- 2019’a 8 takım ile katıldığını doğrusunu söylemek gerekirse sözünü ettiğimiz festival sona erdikten sonra öğrendik. Üniversitenin basın müşaviri Ayhan Bey bizi bu konuda bilgilendirdi. İyi oldu ya değilse Konya Teknik Üniversitesi’nin fevstivalde elde ettiği çok önemli başarılardan haberimiz olmayacaktı. Dolayısıyla biz de üniversite yönetimine ‘Bugüne kadar ne yaptınız, ne duruyorsunuz?’ diye, eleştiri oklarımızı atmaya devam edecektik. Demem o ki; kurumların, kurum yöneticilerinin hiç değilse yaptıkları önemli çalışma ve hizmet noktasında kamuoyunu bilgilendirmelerinde fayda var. En başta da kendileri açısından fayda var.Elde bilgi olmalı ki kitle iletişim araçları kamuouyunu bilgilendirebilsin.
TEKNOFEST’in finallerinde 2 bin takım ve 10 bin yarışmacınin mücadele ettiğini yineleyelim. Konya Teknik Üniversitesi’nin de 8 takımla finallerde mücadele ettiğini daha önce söylemiştik.
Gelelim sonuçlara..
Kızabilirsiniz ama sakın kıskanmayın. Hatta bu başarının sahiplerini tebrik ve teşekkür etmekte gecikmeyin..
Ortada Teknik Üniversite’nin muazzam bir başarısı var..
Tam 5 ayrı kategoride derece elde etmiş Teknik Üniversite.
-“Döner Kanat” Kategorisinde Aybars ekibi birincilik,
-“Görsel Tasarım” Kategorisinde ANKA Teknik Takımı birincilik,
-Üç Boyutlu yazıcı Projesinde birincilik,
-“Afet Yönetimi” Kategorisinde Kanat Ekibi üçüncülük,
-“Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik” kategorisinde üçüncülük..
Bu başarılar Konya Teknik Üniversitesi’nin ilgili fakültelerinde okuyan öğrencilerin hazırladığı projelerle elde edilen başarılar. Ayrca projelerin değerlendirmelerinin festivalde TÜBİTAK tarafından yapıldığını da söylemiş olalım..Yani bu başarılar üniversite yönetiminin ve bu üniversitede okuyan öğrencilerin başarısı..
Sakın ola ki “Bu da neymiş?” falan demeyin.. Konya’da bulunan başka bir üniversitede kendi alanında benzer bir başarı varsa onu da yazarız.
Konya Teknik Üniversitesi galiba ayağa kalktı..
TEKNOFEST’teki başarıları çok önemli bir gelişme.
Üniversite yönetimi Konya için çok önemli bir çalışmayı daha hayata geçirmek üzere..
Üniversite “Obruk Uygulama ve Araştırma İzleme Merkezi” kuruyor..
Son yıllarda Konya başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde obrukların sayısı artmaya başladı.
Özellikle ova köylerinde; adamın evinin kenarında, ekili tarlasının bir yerinde, köye giden yolun kenarında bir anda toprak yarılıyor, göçüyor ve derin çukurlar oluşuyor. Bugün bilinen 350 civarında obruk var ve buna her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kesinlikle riskli bir durum söz konusu. Köylünün evi, ahırı, çardağı günün hiç de belli olmayan bir saatinde, gece yarısında yarılabilir, çökebilir. Çukurluklar oluşabilir. Can, mal, ekili alan ne varsa metrelerce derinliğe düşebilir.
Ülkemizde obruk oluşumlarının aslında sebepleri biliniyor. O sebepler arasında modern olmayan tarımsal sulama yöntemi, (vahşi sulama sistemi) toprak yapısı öne çıkıyor. Yani sorun çözülemez değil. Fazla su isteyen bitkilerin yerine, fazla su gerektirmeyen “alternatif bitkilerin” devlet tarafından planlanması, önerilmesi ve üreticinin buna yönlendirilmesi sorunun çözümüne katkı sağlayabilir.Fakat devlet bunu yapmak yerine, köylerde “özel kuyu” ruhsatlarına sınırlama getirdi. Ayrıca kapatılan çok sayıda özel kuyu da var. Mesela bir tarla için alınan “özel kuyu” ruhsatından, kuyu sahibi yakın mesafede de olsa başka bir tarlasına su veremiyor. Böyle bir sorun var ortada. Bu sorun yer altı su kaynaklarının azalmasından ve muhtemel obruk alanlarının meydana gelme endişesinden kaynaklanıyor.
Konya Teknik Üniversitesi “Obruk Uygulama ve Araştırma İzleme Merkezi” kurmak suretiyle, ciddi bir yaraya parmak basmış görünüyor. AFAD, KOP, MTA ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu merkezin paydaşları olacağını da öğrendik.. Obruk olayı sadece Konya’nın değil, Anadolu’nun geleceğini ilgilendiren bir olay. Nihayet bu gerçek fark edildi.. Bu konuda ilk defa ciddi bir adımın bir üniversite tarafından atılmış olması da çok önemli..
Sonuç: Teknik Üniversite yaptığı çalışmalarla ve attığı adımlarla galiba, “Atılım ve Yükseliş” devrine geçiyor. Bir de Ankara Yolu’nda bulunan kampüs alanını ellerinden kapmaya çalışanlar olmasa her şey daha güzel olacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.