Kurbân İbâdeti
16 Temmuz 2021, Cuma 08:55Önümüzdeki 19 Temmuz Pazartesi günü Kurban Bayramı arefesidir. 20 Temmuz Salı günü Kurban Bayramının birinci günüdür. Hicrî Zi’lHicce’nin onuncu günüdür.
Allah-ü Teâlâ, inanan kullarına kulluk borcu olarak bedenî, lisânî, kalbî ve mâlî ibadet ve mükellefiyetler yüklemiştir. Her biri Allah’ın rızasını kazanmaya rahmet ve nusretine yakın olmaya ve ahiret hayatında büyük nimet ve yüce derecelere kavuşmamıza vesile olacak mâlî ibadetlerden birisi de kurban kesmektir.
Kurban, İslâm dininin şearindendir.
Cenâb-ı Hakk, Kevser Sûresinde, “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” buyuruyor.
Kurban Allah rızası için, ibâdet niyeti ile belirli günlerde cins, yaş ve vasıflarını dinimizin tayin ve tespit buyurduğu hayvanlardan birini kesmektir.
Kurban, yakınlık manasınadır ve kendisi ile Allah’a yaklaşılan şey demektir
Bu itibarla dini manada kurban: ‘’Allah’a yaklaşmak için belirli vakitte kesilen hususi hayvanın adıdır’.
Kurban kesmekten asıl maksat; İlahi emre itaat ve teslimiyetle, Kul’un Allah’a yakınlık kazanmasıdır.
Kurban, Hakk yolunda fedakârlığın bir alameti, Cenab-ı Allah’ın verdiği nimetlerin birşükranıdır. Bunun neticesi de, bir çok sevaba nail olmak ve nice felaketlerden kurtulmaktır.
Allah’a yakınlaşmak amacıyla kesilen kurbana el- Udhiyye…denir. İslâmın ulvî prensiplerinden birisi
de kurban bayramında Allah rızası için kurban olacak hayvanlardan birisini kurban etmektir. (1)
Kurban kesme günü, kurban kesmek isteyen kimse Zi’l-Hicce’nin ilk on gününde hayvanın bedeninden kıllarını ve tırnaklarını kesmez. Kendisini ihramlı hacıya benzetir.(bu hususta) Çünkü kıyamette kurban, sahibine fidye olacak, onun her kılı, her azası ve tırnağından faydalanacak….sh.228 (2)
Âdem (a.s.) iki oğlu Kabil ve Habil kendileri aralarında Hz. Allaha yakın olabilmek maksadı ile birer kurban takdim etmek istediler. Habil’in koyun sürüsü Kabil’inde ziraatı vardı. Habil koyunlarının içerisinden Hz. Allah’a (c.c.) kurban olabilecek en iyisini ayırdı. Kabil’de ziraatından şöyle biraz çerçöp denilebilecek kısımları getirdi de semadan gelen bir ateş Habil’inkini alıp götürdü, yaktı yani kabul etti. Kabil’inkini kabul etmedi ve Kabil kendi kurbanının kabul olmadığını görünce kardeşi Habil’e haset etti ve seni öldüreceğim dedi ve öldürdü.(3)
Cebrail (a.s.) İsmail (a.s.)’ın kesildiğini görünce Allah’ü Teâla’ya ta’zim için (Allahüekber Allahüekber) diye tekbir getirdi. İbrahim (a.s.) da (La ilahe illAllah’üve’llah’üekber)dedi. İsmail (a.s.) da (Allah’üekberveli’llâhi’lhamd ) diye Allah’a hamd-ü ve sena etti. Ve onlardan bir sünnet olarak tekbir bize vacip olmuştur.
İşte her arefe günü sabah namazından başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın selamından sonra okunan teşrik tekbirlerinin ilk söylenişi böyle müthiş bir tabloda olmuş ve tamamı mübarek ağızdan terennüm etmiştir.
Sonra Cebrail (a.s.)’ın tebliği ile ve peygamberimizin sünneti olarak kıyamete kadar her kurban bayramında bu tekbirler bütün mü’minler tarafından feyizle bereketle okunur olmuştur.
Teşrik tekbirleri namaz kılmakla mükellef her müslüman için vaciptir. Bu hususta erkek, kadın, misafir, mukim, köylü, şehirli, cemaatle kılan veya yalnız kılan, hepsi müsavidir.
Bu cihetle kurban kesmiş olsun olmasın her müslümanın bu 23 vaktin farz namazlarının sonunda bu tekbirleri ara vermeden okuması şarttır.
Selamdan sonra hemen tekbir getirilir. Unutulurda sonra hatırlanırsa daha yerinden kalkmadan ve mescidden çıkmadan ve dünya kelamı konuşmadan tekbir getirmek lazımdır.(4)
Hidaye ve sair fıkıh kitablarında“Udhiyye” kurbanına dair şu hadis-i şeriflerle de istidlal edilmiştir.
Ahmed bin Hanbel ve ibniMace’nin rivayetlerine üzere :
‘Maldan bir imkan bulup ta Udhiyye kurbanı kesmeyen, bizim mescitlerimize yaklaşmasın ’
Ve yine Udhiyye kurbanı kesiniz çünkü o babanız İbrahim’in aleyhisselam’ın sünnetidir’’ buyurulmuştur.
Vekaletle kurban kestirilebilir. Bunun için vekalet vermek gerekir. Nice hayırlara vesile olur kim bilir.
Türkiye Diyanet Vakfı “ Kurbanını Paylaş Kardeşinle yakınlaş” MOTTO’suyla vekâleten Kurban kesimi gerçekleştirmektedir. Planlanan; Yurt içinde 81İl ve 922 İlçe merkezinde, ayrıca Yurt dışına 75 ülkede 315 bölgede Kurban kesimi yapıp ihtiyaç sahiplerine dağıtmakdır.
Bağış için; TDV’nınwww.tdv.org adresinde veya Müftülüklerde ve bankalardan bağış yapılabileceği
Kurban Bayramı’ndan önceki tatil günlerinde İl ve İlçe Müftülüklerinde nöbetçi personel bulundurularak
bağış yapılabileceği bildirilmiştir. Vekâletle Kurban Hisse bedeli Yurt içi:1.125 Tl, Yurt dışı:925 Tl’dir
Kurban Bayramınızı tebrik ederim.
Kaynaklar :
(1) (Şir’atü’l İslâm SeyyidAlizadesh 224 Terc)
(Şir’atü’l İslâm SeyyidAlizadesh 228 Terc)
(Tefsiri Kebir Fahreddini Razi)
(Nimetü’lislâm)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.