MERKEZİ HEKİM RANDEVU SİSTEMİ
15 Eylül 2023, Cuma 00:09Önceki gün ‘Paralı Sağlık’ yazısında, özellikle özel hastanelerin yanı sıra tıp fakültesi hastanelerinde de doktor tercihli sağlık hizmetlerinin yüksekliğinden söz ederken, MHRS rezaletinden de söz etmiştik.
Yineleyelim önce söz konusu yazıyı kısmen.
Özel Hastanelerde muayene ve laboratuvar hizmetlerinin ücreti yüksek. Yataklı tedavi ve ameliyat ücretleri ise piyasa deyimiyle ateş pahası.
Özel hastanelerde ücretler hangi esaslara göre belirleniyor?
Bu işin ölçüsü ne?
En bilinen kısmıyla kur ya da faiz artışları bir sebep olmakla birlikte, yüksek ücretlerin tek sebebi bu olmamalı gene de.
O halde ne?
Vuzuha kavuşmaya muhtaç bir hadise.
Tıp Fakültesi Hastanelerinde de doktor tercihli sağlık hizmetleri özel hastane hizmetleriyle yarış halinde neredeyse. Özellikle bazı ameliyatlar karşılığında büyük paralar isteniyor hasta/hasta yakınlarından.
İstenilen büyük paraları verenlerde var, veremeyenlerde.
Verebilenler, verdikleri halde homurdanırken veremeyenler de “Hani böyle paralar bir daha istenmeyecekti bizden?” dedikten sonra, çıkıp gitmek zorunda kalıyor oradan.
Tıp Fakültesi Hastanelerinde büyük paralar karşılığında doktor tercihli ameliyatlardan alınan büyük paraların ne kadarı hastanelere , ne kadarı da doktora kalıyor?
Bu da bir muamma ve vuzuha kavuşturulması gereken bir hadise.
Hiç değilse hasta/hasta yakınları bunu bilmeli. Bilmeli ki “Bıçak parası” gibi, suizan ve ahlaksızlıklar bu zamanda da hüküm sürmemiş olsun.
Duydunuz mu Tıp Fakültesi Hastanelerinin yöneticileri?
Yaşananların ne kadarından haberiniz var?
Umurunuzda mı denilebilir mi bilmem.
MERKEZİ HEKİM RANDEVU SİSTEMİ (MHRS)
Kamu ve Tıp Fakültesi Hastanelerinden alınması güç randevular ya da bir türlü alınamayan randevular.
‘Paralı Sağlık” yazısının bir konusu da, hastanelerdeki randevu konusuydu.
Halkı bizar eden randevu konusunda Tıp Fakültesi Hastaneleri çok rahat görünüyor.
MHRS üzerinden randevu almak giderek de güçleşmeye başladı üstelik.
Tıp Fakültelerinin dekanları, tıp fakültesi hastanelerinin başhekimleri, müdürleri söz konusu sorunu yakinen gördükleri, bildikleri halde bir türlü çözüm üretemiyor.
Neden acaba?
İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında bu işin zor tarafı ne ki, sorunu çözemiyorlar. Çözmek istemiyorlarda olabilir mi bilinmez.
Haberleri olsun randevu sistemi de önemli bir konu.
Tıp Fakülteleri Hastanelerinden randevu alamayanlar rektörlerden başlayarak faturayı direkt olarak yukarıya çıkartıyor, hem de en yukarıya kadar.
SÖZÜ OLAN SÖYLER
Bu yazının konusu olan yazıyı değerli bir bilim insanı ve çok da başarılı bir yönetici olan İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Mehmet Koç okumuş.
Mehmet Koç’un onca yoğun işi arasından söz konusu yazıyı okumaya vakit ayırmış olması, inanılmaz bir sorumluluk anlayışı. Örnek alınmalı.
İl Sağlık Müdürünün basın müdürü Barış bey aradı ve Mehmet beyin uyarı niteliğindeki yazımızdan dolayı bize teşekkür ettiğini ve selam söylediğini söyledi.
Sonra da bizim defaten ısrarımız üzere Barış bey merkezdeki kamu hastanelerinde MHRS’yle ilgili çok kısa bir not gönderdi.
İŞTE O ÇOK KISA BİLGİLER
4-8 Eylül tarihleri arasında merkezdeki kamu hastanelerinde MHRS üzerinden alınan randevu sayısı 43 bin 875. Aynı dönemde toplam poliklinik muayene sayısı ise 82 bin 179.
Merkezdeki kamu hastanelerinin göz polikliniklerinde MHRS üzerinden beş iş gününde alınan randevu sayısı 4 bin 628. Toplamda yapılan muayene sayısı 7 bin 400 olup,210 katarakt olmak üzere 268 göz ameliyatı yapıldı.
Söze olan söyler/söylüyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.