NEDEN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ?
05 Ekim 2018, Cuma 08:48Anne sütünün bebek beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkisinin önemini vurgulamak amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından 1-7 Ekim arası “Emzirme Haftası” olarak seçilmiştir.
Anne karnında beslenme ile tanışan bebekler için ilk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar ise ek gıdanın yanında anne sütüne devam edilmesi çocuklar için büyük önem taşır. Yetersiz beslenme büyüme-gelişme geriliğine, bağışıklıkta düşüklüğe neden olurken aşırı beslenme ise şişmanlık-obeziteye neden olabilir.
ANNE SÜTÜNÜ ÖZEL KILAN NEDİR?
Anne sütü, yeni doğan bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesini sağlar. İçerisinde bebeğin ihtiyacı olan tüm enerjiyi, besin öğelerini ve sıvıyı içerir. Her annenin sütü bebeğine özeldir. Bu özellik, anne sütünü eşsiz ve benzersiz kılar. Bebeğinin erken doğması bunu değiştirmez. Bilhassa erken doğan bebeklerde büyüme-gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi anne sütüne bağlıdır.
Anne sütünün enerji içeriğinin yarısı yağlardan oluşur. Bu yağların yüzde 98'i trigliseritlerdir. Anne sütünün çoklu doymamış yağ asitlerinden(trigliseritlerden) zengin olması, beyin gelişimini ve retinal işlevleri olumlu etkiler.
İLK SÜT "KOLOSTRUM"
Doğumdan hemen sonra gelen ilk 5 gündeki koyu renkli süte kolostrum denir. Bebek için oldukça önemlidir, bebeğin ilk günlerdeki gereksinimlerini karşılar. Besin öğeleri bakımından zengin olan kolostrum, hastalıklara karşı koruyucu ve gastrointestinal sistem fonksiyonlarını düzenleyici özelliğiyle ön plana çıkar.
İçerisindeki protein, antienfektif öğeler, A vit, D vit, B12 vit, sodyum, ve çinko miktarı olgun anne sütüne göre çok daha fazladır. Dolayısıyla yeni doğmuş bebeğin bağışıklığının güçlenmesinde kolostrum etkin rol oynar.
Doğumdan sonra ilk anne sütüyle beslenmeye başlayan bebeklerde, ağızdan başlayarak bütün gastrointestinal sistemi immunoglobulin ile kaplanır. Bebek, dış ortam gelebilecek patojenlere karşı korunur.
Bağırsağı olgunlaştıran, alerji ve intoleransın gelişmesini önleyen büyüme faktörlerini içerisinde bulundurur. Mekonyumun atılımını hızlandırır, sarılığının önlenmesine yardım eder.
Kolostrum 5-15 günden sonra geçiş sütü, daha sonra ise olgun anne sütü formuna geçer. İçeriğindeki besin öğeleri ve immünolojik maddelerin oranları değişim gösterir.
D vitamin oranı kolostrumda yüksek miktarda olsa da olgun anne sütündeki oran, bebek için yeterli değildir. Anne sütüyle beslenen bebekler, yeterli miktarlarda güneş ışığına maruz kalmadıklarında “rikets” dediğimiz çocuklarda görülen kemik yumuşaması ve zayıflıkları meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için 15 günlükten itibaren 1 yaşına kadar günde 400IU D vit. takviyesi verilmesi önerilir.
EMZİRMENİN BEBEK İÇİN YARARLARI NELERDİR?
– Anne sütü her zaman mikroplardan arındırılmış, temizdir.
– Tüketime hazır, ideal ısı derecesine sahiptir.
– Bebek için gerekli olan mikro ve makro besin öğelerini içerir.
– İçerisinde;
* sindirimi kolaylaştıran lipaz enzimi
* bağışıklığı güçlendiren immunoglobülinler
* hormonlar ve büyüme faktörleri bulunur.
– Solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonlar, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı yakalanma riskini azaltır.
– İlerleyen yaşlarda lenfoma, lösemi, tip 1 diyabet, obezite, çölyak ve kroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların oluşum riskini azaltır.
– İshali önler.
– Kolaylıkla ve hızlıca sindirilir.
– Bebeği alerjilere ve pişik oluşumuna karşı korur.
– Ağız ve diş yapısının gelişimini olumlu yönde etkiler.
– Anne sütü alan bebek;
* daha az ağlar.
* ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi daha güzel ilerler.
* dikkat azlığı ve ilgisizlik gibi olumsuz durumların oluşumunu engeller.
EMZİRMENİN ANNE İÇİN YARARLARI NELERDİR?
– Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendirir. Anneyi sakinleştirir.
– Annenin sağlığını korur, kansızlığı önler.
* göğüs kanseri
* over kanseri
* osteoporoz oluşum riskini azaltır.
– Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenen anne, süt üretiminde kullanılan yağ dokusu ile emzirme sırasında kaybettiği enerjiyi fırsata dönüştürebilir, kolaylıkla kilo verebilir.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.