ÖDEM ATMAYA YARDIMCI 11 BESİN
07 Eylül 2018, Cuma 12:12Ödemden kurtulmanın birden fazla yolu ve çözümü bulunmaktadır. Geçen haftaki yazımda ayrıntılı bir şekilde bu yollardan bahsettim. Bazı besinler ise ödemin vücuttan uzaklaştırılmasında daha etkin rol oynar. Fakat hiçbiri mucizevi, sorunun hemen çözen besinler olarak değerlendirilmemelidir. Gelin bu besinler neler birlikte göz atalım.
MAYDONOZ
- Listenin başında yer alan maydonozun yaprağının büyük bir kısmı sudur. Sapları atılmadan sqplarıyla beraber tüketilmelidir. Kahvaltılarınızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
- Güçlü antioksidanlardan biridir.Lif oranı yüksektir. A ve C vitamini yönünden zengindir. 6-10 sap maydonoz günlük C vit. Ihtiyacının yarısını karşılar.
- Kaliteli bir di-üretiktir. (idrar söktürücüdür) Böbreklerdeki idrar miktarının arttırarak böbreklerin temizler. Vücudun su tutma isteğini azaltır.
- Vücuttaki yağ miktarının azalmasına yardım eder.
- Potasyum yönünden oldukça zengin olan maydonoz, vücuttaki sodyumun dengelenmesine yardımcı olur.
- Cildi güzelleştirir, böbrek taşı problemlerine, astım ve ösürüğe iyi gelir.
- Çiğ olarak salatalarda, mezelerde kullanılan maydonoz, köfte, çorba, dolma ve sarmalarda tat verici olarak da kullanılabilir. Kaynatılıp içilen suyu adet dönemi karın ağrılarına iyi gelir.
SU
- En çok göz ardı edilenlerden biri kuşkusuz sudur. Metabolik faaliyetlerin düzenli çalışabilmesi, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için günlük 2-2,5 (10-12 bardak) lt su tüketilmesi gerekmektedir. Bu miktar sıcak yaz aylarında 3 (15 bardak) litreye kadar çıkar.
- Vücudun dengeli ve düzenli bir şekilde çalışabilmesi için belirli bir miktar tuza ihtiyacı vardır. Günlük tüketilen tuz miktarına dikkat edilmelidir. Turşu gibi salamura besinlerden, hazır soslardan mümkün oldukça az tüketilmelidir. İhtiyaçtan daha fazla tuz tüketildiğinde vücut tuzu tutar ve ödem meydana gelir. Ödemden kurtulmanın en basit ve kolay yolu ise su içmekten geçer. Gün boyu içilen çay ve kahve miktarları çoğaldığında ise vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı artar.
- Suyu bir anda değil öğünlere yayarak gün boyu tüketmek oldukça önemlidir. Art arda su tüketmek, su tüketimini abartmak da ödem oluşturur. Herşeyde olduğu gibi elbette suyun fazlası da zararlıdır.
- Suyun tadını güzelleştirmek, antioksidan özelliğini arttırmak amacıyla içerisine çubuk tarçın, karanfil, elma, salatalık, taze nane gibi birçok besin eklenerek tüketilebilir.
KALSİYUM ÖDEME ENGEL OLUR
- Süt grubu besinler ( süt, yoğurt, ayran ve kefir) içeriğindeki yüksek kalsiyum oranı ile vücut sıvılarındaki mineral dengesini korur.
- Günlük 2 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmek ödeme engel olurken, ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek osteoporoz gibi kemik sağlığı problemlerinizin önüne geçer.
- Özellikle ev yapımı yoğurlar probiyotik açısından zengindir. Smoothielerin ana kaynağı olan yoğurdu detoks için hazırlayacağınız içeceklerde de kullanabilirsiniz.
MUZ
- İçerisinde bulunan yüksek miktardaki potasyum, vücuttaki sodyum-potasyum dengesinin korunmasını sağlar. Ödem oluşumunu engeller.
YEŞİL ÇAY
- Uzak Doğu ülkelerinde sıklıkla tüketilen yeşil çay, içerisinde bulunan kafein sayesinde di-üretik (idrar söktürücü) etki gösterir.
- Güçlü ödem atıcılardandır. Vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılmasına yardım eder.
- Birçok bilimsel araştırma, kilo kaybına olumlu etkide bulunduğunu saptamıştır. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına yardımcı olur.
LİMONLU SU
- Ödemin vücuttan uzaklaştırılması konusunda etkili yöntemlerden birisi de limonlu sudur. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlar, mineral ve vitamin açısından suyu zenginleştirir.
- Normalde asidik olan limonun 1-2 damlası da suyun alkali olmasını sağlamaya yeter.
SALATALIK
- yüzde 96'sı sudan oluşan salatalık, vücuttan ödem ve toksinlerin uzaklaştırılmasında etken rol oynar. Vücudun günlük su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
- Güçlü antioksidanlardan olan alfa-beta karoten içerir. A ve C vitamini yönünden zengindir.
- İçerisinde bulunan mineraller ve fitokimyasallar sayesinde vücutta ödem oluşturan sıvılar, idrar ile dışarı atılır.
- 1 şişe suya salatalığı uzun dilimler halinde doğrayıp suyun içinde bekletmek, o suyun antioksidan özelliği yükseltir, ödem atmaya yardım eder.
ANANAS
- Lif (diyet posası) açısından zengin olan ananas, bağışıklık dostu meyvelerden biridir. Bağırsakların çalışmasını düzenler. Vücuttan su atımını kolaylaştırır.
- İçeriğinde bulunan bromelain selülilite neden olan proteinlerin parçalanmasına yardım eder. Böylelikle ödem oluşumuna engel olur. Çekirdeğinde, meyve kısmına göre iki kat fazla bromelain maddesi bulunur.
YABAN MERSİNİ
- A, B, C vitaminleri ve lif (diyet posası) yönünden oldukça zengin olan yaban mersini, sindirim problemlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlığı önler. Ödem oluşumunu engeller.
TURP
- Potasyum ve folat açısından zengin olan turp, di-üretik (idrar söktürücü) besinlerden biridir. Kandaki homosistein seviyesinin azalmasını sağlayan folik asit, kalp krizi-inme ve bacaklarda meydana gelebilecek dolaşım bozukluklarını önler. Ödem oluşmasını engeller.
- Salatalarda, ana yemeklerde ya da suyu içilerek tüketilebilir fakat midede gaz problemleri meydana getirebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle az suda haşlayarak tüketmek ve suyunu içmek çok daha iyi olur.
YULAF
- Tahıl grubunda bulunan besinlerden en fazla diyet lifi (posası) içeren yulaftır.
- Demir, Çinko, Manganez, B grubu vitaminleri ve E vitamini açısından oldukça zengindir.
- Kaliteli Selenyum kaynağı olan yulaf, sapındaki silika maddesi sayesinde di-üretiktir. (idrar söktürücüdür)
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.