ORUÇLUYKEN SUSUZ KALMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
18 Mayıs 2018, Cuma 08:20Sıcak yaz günlerinde gelen Ramazan Ayında oruç tutması süresi yaklaşık 16 saat sürüyor. Bu süre boyunca vücudun susuz kalmaması, metabolik faaliyetlerin düzgün bir şekilde işleyişine devam etmesi bizim için oldukça önemli.
Sahurdan İftara kalan olan süre boyunca vücut özellikle sıcak havalarda ısı dengesini korumak ve ter ile kaybettiği sıvıyı yerine koymak için normalden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak adına günde en az 2,5 litfe su tüketilmesi gerekmektedir.
SOĞUK SU İÇMEYİN!
İftarda soğuk su içmek midenin kasılmasına ve hazımsızlık yaşamanıza neden olur. Bu ay boyunca içtiğiniz suların ılık olmasına özen gösterin. Böbrek rahatsızlığı gibi sıvı tüketiminizi kısıtlayacak herhangi bir sağlık probleminiz var ise doktorunuzla iletişim halinde olun. Hesaplamalar sonucu sizin için uygun olan miktarda sıvı tüketin.
İFTARA SU İLE BAŞLAYIN, SAHURU SU İLE SONLANDIRIN!
İftarınızı 3 hurma ve büyük bir bardak ılık su açın. 1 kâse çorba, 1 dilim ekmek ve yarım kâse yoğurt yedikten sonra 10-15 dk. ara verin. Ana yemeğe geçmeden önce sindirim enzimlerinin toparlanıp çalışmasına izin verin.
Ana yemeği yerken izin verin su size eşlik etsin. "Yemekle su içilmez." gibi boş laflara kanmayın. İftar bitene kadar azar azar 1 litre su içmiş olun. Vücudunuz gün boyu yaklaşık 1,0-1,5 litre kadar su kaybeder. Hem bu kaybı doldurmak hem de su ihtiyacınızı karşılamak adına sahur bitene kadar yaklaşık 1,0-1,5 litre daha su için. Toplamda 2,5-3 litreye yakın su içmeye özen gösterin.
Sahura mutlaka kalkın. Sahurda bereket vardır. Kahvaltılık besinler sofranızda yer açarken kızartma gibi yağlı besinleri sofranızdan uzak tutun. Sahurunuzu 2 bardak su ile bitirin. Akşamdan yiyip yatmak, daha üzün süre aç ve susuz kalmanıza neden olur.
SUSUZLUĞU ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?
İçeriğindeki yüksek su miktarı salatalık ve karpuzu örnek bir sahur besini yapar. Ayrıca tere, semizotu, roka gibi yeşillikler de susuzluğun giderilmesine yardım eder. Ayran, taze sıkılıp posasıyla beraber içilen meyve suları, taze limonata ve maden suyu da su kaybını engelleyen besinler arasında yer alır.
TUZLU ve YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURUN!
Bazı tuzlu peynir çeşitleri, zeytin, sucuk, salam, sosis, ev yapımı soslar, turşu ve salamura besinler, kızartlamalar özellikle sahur da tüketildiğinde gün boyu daha fazla susamanıza neden olur. Mümkün oldukça bu besinlerden Ramazan ayı boyunca uzak durun.
SAHURDA VE İFTARDAN HEMEN SONRA ÇAY TÜKETMEYİN!
Ramazan ayı boyunca yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de sahurda ve iftardan hemen sonra çay tüketmektir. Çayın yapraklarında demir emilimini azaltan tanenler bulunur. Dolayısıyla çay yemeklerden en az bir saat sonra açık bir dem ile içilmelidir. Antioksidan özelliği siyah çaya göre fazla olan yeşil çay da tüketime uygun olup siyah çay yerine tercih edilebilir.
Kafein içeriğine sahip olan çay ve kahve diüretik etki yani idrar söktürücü etki gösterir. Sıvı kaybını arttırır. Fazla kahve tüketimi de kalp çarpıntısına neden olabilir.
ÇAY, KAHVE, LİMONATA VB. İÇECEKLER ASLA SUYUN YERİNİ TUTMAZ!
Sağlıklı bir Ramazan geçirmek isteyen bireyler, suya ağırlık vermeli ve çay, kahve, limonata, kola gibi içeceklerden uzak durmalıdır. Günlük tüketilen su miktarı en az 2,5 litre olmalıdır. Sofralarımızı süsleyen hoşaf ve kompostoların şeker içeriği de kontrol altına alınmalı, yapım aşamasında meyvenin şekeriyle yetinilmeli ve ekstra şeker atılmamalıdır.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.