Razanda Reflü ve Gastrit
04 Haziran 2018, Pazartesi 13:43Ramazan ayında oruç tutmak kişiyi ruhen ve bedenen temizler, sağlığa kavuşmasını sağlar. Beslenme planına dikkat eden kişilerin zayıflamasına yardımcı olur. Fakat süregelen mevcut rahatsızlığı olan bireylerde oruç tutmak zaman zaman sağlığı bozan bir durum olarak ortaya çıkabilir.
REFLÜ ve GASTRİT HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
- Uzun süreli açlıklar mide asidi ve pepsin salgısını artırır. Bu durum şişkinlik, hazımsızlık gibi olumsuzlukların oluşmasına neden olur. Özellikle Reflü hastalarında gözlemlenen göğüs bölgesinin yanması, öksürük ve ağza acı su gelmesi gibi rahatsızlıklar Ramazan ayında oruçla beraber artış gösterebilir.
- İftar ve Sahur arasında sık aralıklarla azar azar besin tüketimi mide için oldukça önemlidir. 16 saatlik bir açlık döneminden sonra iftarda ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi reflünün seyrini ağırlaştırabilir. Reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlığı olan bireyler bu dönemde mutlaka doktorları ile iletişim halinde olmalı, gerekirse bir süre oruç tutmaya ara vermelidir.
REFLÜ ve GASTRİT HASTALARININ RAMAZANDA BESLENME PLANI NASIL OLMALI?
- Yeterli ve dengeli bir şekilde her besin öğesinden tüketilmelidir. Sahurda ve iftarda aşırı besin tüketimi beraberinde hazımsızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi rahatsızlıkları getirir. Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğesinin dengeli bir şekilde vücuda alınması3-4 öğün içeren beslenme planı ile olur.Bu öğün sayıları bir öğünde çok fazla yemek yemenizi önler ve yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasını sağlar.
- Sahur ile iftar arasında tüketeceğiniz küçük bir ara öğün midenize yardım eder. Sahurda fazla besin tüketmenize engeller. Bu öğünde fazla abartmadan 1 porsiyon meyve ile 1 kase yoğurt ya da 1 bardak süt tüketimi birey için idealdir.
- Uzun bir açlık döneminden sonra boşalan mideye aniden ve fazla miktarda besin yüklemesi yapmak midedeki yakınmaların, problemlerin artmasına neden olabilir. İftarınızı hurma ,su ve çorba ile açtıktan sonra yemeğe 10-15 dakika ara vererek midenin kendine gelmesine, sindirim enzimlerini etkin hale getirmesine izin verin. Daha sonra ana yemeğe geçin. Yemekten hemen sonra uzanmayın.
- Ana yemekte baharatlı yiyecekleri, kızartmaları, aşırı yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinleri mümkün oldukça tüketmemeye çalışın. Bu tür besinler mide boşaltmasını geciktirme özelliğine sahiptir ve reflü hastalarının şikayetlerini arttırır. Az yağlı ya da yağsız et, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salata sizin için uygun olan yemeklerdir.
SIVI İHTİYACI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ!
- Uzun ve sıcak gündüzlere sahip olduğumuz Ramazan döneminde vücut için önemli olan unsurlardan biri de kuşkusuz sıvı ihtiyacıdır. Halsizlik, baş dönmesi, uyku hali, dikkat dağınıklığı gibi olumsuzlukları önlenmesinde suyun rolü büyüktür. Özellikle yaz mevsiminde 2 litreden 3,5 litreye kadar çıkan sıvı ihtiyacının karşılanmasında temel içecek su olmalıdır.
- Çay ve kahve tüketimi mümkün oldukça sınırlandırmaya çalışın. Çayı açık demli tercih edin ve günde 1 fincandan fazla tük kahvesi içmemeye özen gösterin. Özellikle sahurda içilen çay ve kahve idrar atımını arttırarak gün boyu susuz kalmanıza neden olabilir.
SAHUR ASLA ATLANMAMALI!
- Özellikle reflü ve gastrit hastaları için sahur, sağlıklı oruç döneminin altın anahtarıdır. Bu öğünde protein ağırlıklı beslenerek reflünün komplikasyonlarını azaltmanız mümkün. Yağlı kızartmalar, hamur işleri ve tuzlu besinlerden uzak durun. Bu tür besinler susuzluk hissinizi arttırır.
- Menünüzde kahvaltılık besinlere yer verin. Zengin besin içeriğine sahip yumurta ve peynir menünüzden hiç eksik olmasın. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeği tercih edin. Bu besinler midede daha geç sindirilir. Yanında tüketeceğiniz ceviz içi, kavrulmamış badem ve fındık gibi yağlı tohumlar ise tok hissetmenize yardım eder. Menünüze ilave edeceğiniz 1 kase yoğurt ile daha sağlıklı bir sahur menüsüne sahip olabilirsiniz.
- Ve en önemlisi uyumadan yaklaşık 1 saat önce yemek yeme işlemine son verin ve yemekten hemen sonra uzanmayın.
TATLI TERCİHLERİNİZE DİKKAT EDİN!
- Midenizi yoracak hamur işlerinden ve ağır şerbetli tatlılardan uzak durun. Sütlü tatlıları ve az şekerli ya da şekersiz kompostoları tercih edin. Bu tercih sizin midenizin rahat hissetmesini sağlayarak kilo almanıza engel olur.
MEYVE TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN!
- İftar ile sahur arasındaki ara öğününüzde, sahurda ve iftarda meyve tüketmek bağırsak hareketlerinin düzenini sağlar, kabızlığı önler. Özellikle kuru meyveler içerdiği yüksek lif oranı ile bu konuda idealdir.
- Meyvelerinizi nektarin, şeftali, elma, muz, kiraz ve çilek gibi yüksek lif içeriğine sahip olanlardan tercih edin. Midenizin meyvelere karşı olan hassasiyetini göz önünde bulundurarak karpuz, kavun ve elma gibi mideye rahatsızlık veren meyveleri tüketirken dikkatli olun, gerekirse bir süre tüketime ara verin.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.