ŞEVVAL AYININ VE ORUCUNUN ÖNEMİ
13 Temmuz 2016, Çarşamba 08:45On bir ayın sultanı mübarek ramazan ayını ve şevval ayının birinci, ikinci ve üçüncü günlerine tekabül eden ramazan bayramını hep birlikte Yüce Rabbimizin lütfuyla idrak ettik. Geçen bayramınızı tebrik ediyor, nice bayramlara ulaştırmasını Allah Teala'dan niyaz ediyorum.
Sevgili Peygamberimiz (sav) içinde bulunduğumuz şevval ayında altı gün oruç tutmamızı şöyle tavsiye etmişler: "Ramazan orucunu tutan ve buna şevval ayında altı oruç daha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur. "(Müslim, Sıyâm 204) Bu hadis-i şerif, bize şevval ayının faziletini ve bu ayda altı gün oruç tutanların bütün bir yılı oruçlu geçirmiş gibi büyük sevap kazanacağını bildirmektedir. Fıkıh alimlerimiz bu hadisi delil alarak şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olduğunu ifade etmişlerdir. Başka bir deyişle bu ayda altı gün oruç tutmanın tavsiye niteliğinde bize büyük sevap kazandıracak bir ibadet olduğunu, bu tavsiyeye uymayanlar için ise bir günah bulunmadığını fakat bu büyük sevaptan mahrum kalacaklarını belirtmişlerdir. Bu altı günlük orucu peş peşe tutma şartı da bulunmamaktadır.
Hz. Âişe (r.a.) annemizden gelen bir rivayete göre Resûlullah (sav), pazartesi ve perşembe günleri orucuna özen gösterirdi. (Tirmizî, Savm 44) Resûl-i Ekrem Efendimiz, bu iki günde oruçlu olmaya ayrıca bir önem verirdi. Kendisine bunun sebebi sorulmuş o da "O gün, benim doğduğum ve peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür"(Müslim, Sıyâm 197, 198);"Pazartesi ve perşembe günleri ameller Allah'a arz olunur. Ben, oruçluyken amellerimin arz olunmasını isterim." (Tirmizî, Savm 44) buyurmuştur. Bu hadis-i şeriflerle de amel etmek ve şevval ayı içinde bu altı günlük orucu daha kolay tutabilmek için pazartesi ve perşembe günleri şevval orucuna niyet etmek daha güzel olacaktır.
Şevval ayının bir başka özelliği de hac aylarının ilki olmasıdır. Yüce Allah'ın kitâbında Bakara Suresinin 197. ayetinde zikretmiş olduğu "bilinen hacc ayları" şevval, zilkade ve zilhicce'dir. (Buhari, Hac 33) İmam Nevevî'nin Şerhu Müslim adlı eserindeki beyânına göre haccın mekân itibarı ile mikatları olduğu gibi zaman itibariyle de mikatları vardır. Zaman itibariyle mikatları (yani haccın vakti) şevval, zilkade ve zilhicce 'nin ilk on günüdür. Bu vakitler dışında hacc için ihrama girmek caiz değildir. Yalnız umre yapılabilir.
Kaynaklarımızın bir kısmında Sevgili Peygamberimizin ilk umresi sayılan Hudeybiye umresini şevval ayında yaptıkları kaydedilmiş ve Mekke'nin fethinden sonra Huneyn savaşının ve zaferinin de yine şevval ayında gerçekleştiği açıklanmıştır.
Allah kurban bayramına kadar idrak ettiğimiz ve edeceğimiz bu mübarek hac aylarını da rızasına uygun geçirmeyi ve "ölüm bize gelinceye dek" Yüce Rabbimize kulluk etmeye devam etmemizi hepimize lutfeylesin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.