ŞİFALI BAHARAT “ZENCEFİL”
18 Ocak 2021, Pazartesi 09:06Görüntüsüyle ve kokusuyla uzak durduğumuz fakat faydası oldukça çok olan zencefilin; tazesi, kurusu ve tozu olmak üzere birden fazla formu bulunur. Şifalı baharatlar arasında yer alır. Her bir hali vücut için ayrı ayrı faydalar sağlar. Gelin sizlerle bugün zencefili çok daha yakından tanıyalım ve günlük hayatımızda ona da yer açalım.
BAŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR, ENFEKSİYONLARLA SAVAŞIR.
Bağışıklık dostu bir besin olan zencefil, vücudu enfeksiyonlara karşı daha güçlü hale getirir.
Kişinin vücut sıcaklığının artmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerinin dışarı atılmasına yardım eder. Özellikle mide ve bağırsakta meydana gelebilecek enfeksiyonların önler.
ZAYIFLAMAYA YARDIM EDER.
Vücuttaki yağ yakımını hızlandıran zencefil aynı zamanda iştahı da baskılar. Kilo verme hızınızı arttırarak sizi destekler. Kan şekeri seviyesini düzenler. Özellikle diyabete yatkın olan bireyler günlük tüketirse daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilir.
MİDE DOSTUDUR, SİNDİRİM SİSTEMİNE DESTEK OLUR.
Yapılan birden çok bilimsel araştırma bizlere zencefilin şişkinliğin azalmasına yardım ettiğini, hazımsızlığa iyi geldiğini gösterir. Bulantı ve kusmayı önler. Mide yanmalarına iyi gelir ve midenin rahatlamasını sağlar. İshal ve kabızlığa iyi gelir, bağırsaklardaki gaz problemlerinin çözülmesine yardımcı olur. Büyük su dolu bir bardağın içine küçük bir parça zencefil koyun. Biraz bekleyin. Yatmadan önce ve gece uyandığınızda o suyu tüketin. Sabah uyandığınızda bağırsaklarınızın rahatlamış olduğunu hissedeceksiniz.
KALBİ KORUR.
Yapılan çalışmalar bize, düzenli zencefil tüketiminin kalp krizi ve inmenin görülme sıklığını azalttığını gösterir. Ayrıca kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün kandaki seviyesini düşürür. Zencefil yağı ise nefes darlığı problemlerinin çözülmesine yardım eder.
KANSERE KARŞI VÜCUDU KORUR.
Yapılan birden çok bilimsel çalışma zencefilin kanser üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne serer. Pankreas, bağırsak, kolon, cilt ve göğüs kanseri gibi birden fazla kanser çeşidin oluşumunu engeller, hastalığın seyrini değiştirir. Günlük düzenli bir şekilde tüketildiğinde kansere yakalanma riskini azaltır.
GÜÇLÜ BİR AĞRI KESİCİDİR.
Bayanların sıklıkla yaşadığı adet sancılarının azalmasını sağlar ve adet kramplarının görülme sıklığını azaltır. Eklem iltihaplarının (artrit) azalmasına yardım eder, kireçlenmeyi önler. Baş ağrısı ve migrene karşı etkin rol oynar.
ZENCEFİLİ TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDELİM.
Her besinde olduğu gibi zencefilin de fazla tüketilmesi vücudu olumsuz etkiler. Sağlıklı bir birey günde en fazla 1.2gr zencefil tüketebilir.
2 yaşından küçük çocukların tüketmesi önerilmez çünkü çocukta alerjen etki gösterebilir.
Hamilelerin ve emzikli hanımların kesinlikle doktor kontrolünde tüketmeleri gerekir, fazla zencefil tüketimi maalesef hamilelerde zaman zaman düşüğe neden olabilmektedir.
ZENCEFİL ÇAYI
Hazırlaması oldukça kolay olan zencefil çayı için baş parmağı kadar taze zencefilin kabuklarının soyup güzelce rendeleyin. 300-400 ml kadar kaynayan suyun içine bırakın ve ağzı kapalı bir şekilde 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra suyun içinden zencefillerini alın, üzerine biraz limon sıkın ve işte çayınız tüketime hazır. İsterseniz içine yeşil elma, kabuk tarçın ya da taze nane ekleyebilir tadını değiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.
En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle…
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.