SİYEZ BULGURU NEDİR?
15 Şubat 2019, Cuma 08:33Bu hafta sizlere son zamanlarda sıklıkla adını duyduğunuz, popülaritesi günden güne artan siyez bulgurundan bahsedeceğim.
SİYEZ BULGURU,
10.000 yıldan fazla bir geçmişe sahip olup günümüzde Balkan ülkeleri, İtalya, Almanya, İsviçre ve İtalya gibi çeşitli ülkelerde üretilmektedir. Türkiye’de ise Kastamonu şehri ve çevresinde üretilmektedir.
Günümüzdeki bulgurların atası olan siyez bulgurunun genetiği değiştirmemiştir, GDO’suzdur. Onu diğer bulgurlardan ayıran en önemli özelliği ise işlem görmeden geleneksel koşullarda öğütülmesidir.
1 SU BARDAĞI (80 gr) SİYEZ BULGURU,
272 kaloridir.
52 gr karbonhidrat
8 gr protein
1,5 gr yağ
8 gr lif
26 mg kalsiyum içerir.
Kolestrol içermez.
SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
- Posa ve lif oranı oldukça yüksektir. Kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur. Bağırsakların çalışmasını düzenler.
- Mineral ve vitamin deposudur. Özellikle fosfor, kalsiyum, demir, çinko, sülfür, bakır, selenyum ve manganez oranı diğer bulgura göre daha fazladır.
- Folik asit oranın fazla olması, siyez bulgurunu hamile ve çocuk beslenmesinde ön plana çıkarır.
- Demir bakımından oldukça zengindir.
- Antioksidan besinlerden biridir. Yaşlanmayı geciktirir ve hücre yapısının korunmasına yardımcı olur.
- Diğer buğdaylardan daha fazla oranda Fitosterol içerir. Kan kolestrol düzeyinin azalmasına yardım eder. Mide, rahim ve göğüs kanseri oluşum riskini azaltır.
- Kolesterol içermez.
- Çölyak hastaları için güzel bir alternatif olan siyez bulguru Gluten içermez.
- Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerinin dengede durmasını sağlar.
- Protein açısından zengindir. Özellikle Glutamik asit ve Lisin (Temel amino asitlerden biridir.) içeriği fazladır.
- Siyez bulguru içerisinde tekli doymamış yağ asitleri oranı daha fazladır. Özellikle Linoleik (omega-6), oleik ve palmitik asit yönünden zengindir.
- Normal bulgura göre biraz fazla pişme süresine sahip olan siyez bulgurunun raf ömrü daha uzundur. Bozulmaz ve kolay kolay küflenmez.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.