TERÖRLE MÜCADELENİN ÖNEMİ
02 Ocak 2019, Çarşamba 08:36Terör, bir insanlık suçudur. Yüce dinimiz İslam da terörü ve anarşiyi şiddetle yasaklar. Bu bakımdan terörle mücadele etmenin İslam'da büyük önemi vardır.
Terör, "korku salma, yıldırma, toplumu yıldırmaya ve korkutmaya yönelik her türlü eylem" olarak tanımlanmaktadır.
Terör suçu, İslam hukukunda "hırabe" ve "eşkıyalık" olarak ele alınır. "Kamu düzeninin, emniyet ve asayişin sağlanması, kişilerin mal ve canlarının, seyahat özgürlüklerinin korunması İslâm’ın temel amaçları arasında yer aldığından eşkıyalık suçu dinen büyük günahlar, hukuken de büyük suçlar arasında sayılmış, bu suç ve uygulanacak cezaî müeyyideleri konusunda Kur’an ve Sünnet’te özel hüküm ve açıklamalar yer almıştır. Kur’an’da bu hususta, “Allah ve Resulü’ne karşı savaşanların ve yeryüzünde düzeni bozmaya çalışanların cezası öldürülmeleri yahut asılmaları veya el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi yahut da bulundukları yerden sürülmeleridir. Bu onların dünyadaki rezilliğidir. Âhirette ise onlar için büyük bir azap vardır” (el-Mâide 5/33) hükmü yer alır." (Ali Bardakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, "Eşkıyalık", c. 11, s. 466).
"Terör terimi, dehşet ve korkuyu belirtirken terörizm, bu kavrama siyasi içerik ve süreklilik katmaktadır. Bu doğrultuda terörizm ‘savaş ve diplomasi ile kazanılmayan sonuçları elde etmek, korkutmak ve itaat ettirmek için bir teoriye, felsefeye ve ideolojiye dayanılarak siyasi maksatlarla, iradi olarak terör ve şiddetin sistemli ve hesaplı bir şekilde kullanılmasıdır." şeklinde tanımlanmakatdır.
"Terörizm uluslararası ilişkilerde güçsüz ülkeler tarafından güçlü olanlara karşı çıkış noktası olarak kullanılırken, güçlü ülkeler tarafından da rakiplerini saf dışı bırakmak için kullanılan bir araçtır.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşan Soğuk Savaş Dönemi’nde terörizm güçlü ülkeler tarafından küçük ve geri kalmış ülkelerde uygulanmış ve demokrasi tam olarak gelişmemiş bu ülkelerde başarılı olmuştur. Bu da uygulayıcı ülkeleri cesaretlendirmiş ve terörün uygulanma alanının genişlemesine neden olmuştur.
Bu noktadan sonra terörizm ülkeler arası savaşın yeni boyutu olarak günümüzde ortaya çıkmıştır. Terör örgütlerine verilen parasal ve lojistik destek sayesinde terörist eylemler giderek yaygınlaşmış ve uluslararası bir boyut kazanmıştır. Şu anda terörizm dolaylı yıpratma yöntemlerinin kullanıldığı dünya iç savaşı olarak tanımlanabilir." (Gamze Helvacıköylü, http://www.tasam.org/tr-TR/Icerik/515/teror_nedir).
İslam, terör ve anarşiyi asla benimsemez. Batı dünyasında İslam'ı terörü teşvik eden bir din gibi sunma çabaları İslam'a yapılan en büyük iftiralardan biridir.
İslam'a göre masum bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek gibi büyük günahtır. Bir insanın hayatının kurtulmasına yardımcı olmak, bütün insanların hayatını kurtarmak gibi büyük sevap kazandıran bir davranıştır:"Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır. (Maide, 5/32).
Terör eylemlerinin hedefinde ise hep masum siviller, çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve hastalar vardır. "Amaca ulaşmak için her türlü girişim mübah görülmekte, sadece devlete yönelmekle kısıtlı kalınmamakta, suçsuz insanların da büyük ölçüde bu eylemlerden zarar görmesine yol açılmaktadır." (http://www.icisleriafad.gov.tr/teror-olaylari)
Terör örgütlerinin eleman kazanmak için en başta gelen hedefi olan gençlerimizin terörden ve terör örgütlerinden korunması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla okul - aile işbirliği sağlanmalıdır. Kişiliğin ve davranışların şekillenmesinde ailenin önemi dikkate alınarak aile yapısını ve bağlarını güçlendirecek tedbirler alınmalıdır.
Kütüphaneler yaygınlaştırılmalı ve ihtiyaca cevap verecek kapasiteye çıkarılmalı, resim, müzik, tiyatro, edebiyat vb. alanlarda gençleri geliştirici kurumlar oluşturulmalı ve gençler bu alanlara teşvik edilmelidir. Öğrencilere hitap edici spor tesisleri oluşturulmalı ve katılım artırılmalıdır. (http://www.icisleriafad.gov.tr/teror-olaylari)
Terörle mücadelede ailelerimize, eğitim kurumlarımıza ve bütün toplumumuza da önemli görevler düşmektedir. Allah, bütün gençlerimizi terör örgütlerinin ve tüm zararlı akımların şerrinden korusun. Yüce Rabbimiz, terörle mücadelede ve vatan savunmasında kahraman askerlerimize, polislerimize ve tüm güvenlik güçlerimize yardım eylesin. Şehitlerimize rahmet eylesin ve gazilerimize acil şifalar versin. Vatanımızı ve milletimizi terörden muhafaza eylesin. Teröristleri ve teröre destek verenleri de kahreylesin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.