YENİ TREND “BEYAZ ÇAY”
17 Şubat 2020, Pazartesi 08:30Milli içeceklerimizden birisi de kuşkusuz çaydır. Soğuk günlerde içimizi ısıtır, sıcak günlerde hararetimizi alır, en güzel sohbetlerimizde bize eşlik eder. Siyahı, yeşili, karışık meyvelisi, form çayı gibi birden fazla çeşidi bulunur ve günden güne bu çeşitlilik artmaktadır.
Sizlerle bu hafta bu çaylardan biri olan, özellikle diyet çayları arasında popülerleşen, benim de danışanlarıma sıklıkla önerdiğim, severek içtiğim “beyaz çay” hakkında bilgi vereceğim.
BEYAZ ÇAY,
Siyah ve Yeşil çay da olduğu gibi Beyaz çay da “Camelia Sinensis” bitkisinin yapraklarından üretilir. Bu üç çaya renk, tat gibi farklılıkları veren ise işlenme yöntemleridir. İçlerinde en az işlem gören Beyaz çaydır. Soldurma, fırınlama gibi işlemler görmediği için demlendiğinde renginde herhangi bir değişim gözlenmez. Dolayısıyla antioksidan etkisi diğerlerinden daha fazladır. Kansere karşı koruyucudur.
SAĞLIKLI BİR YAŞAMI DESTEKLER!
- Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
- Kanserden koruyucu özelliğiyle ön plana çıkan beyaz çay, kansere neden olabilecek hücre farklılaşmalarını engeller.
- Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur.
- C ve K vitamini açısından zengindir.
- Kemik erimesi (osteoporoza) karşı kemikleri korur.
- Cildi sıkılaştırarak gençleştirir, güzelleştirir. Pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Yüksek tansiyon (kan basıncı) ve kolesterolü dengede tutar. LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür, HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltir.
- Siyah ve yeşil çaya oranla çok daha az miktarda kafein içerir.
- Vücut yağ oranını dengeleyip yağ yakım hızını arttırarak sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardım eder. Ayrıca kandaki glikoz seviyesini düzenler, diyabete karşı vücudu korur, diyabet tedavisine yardım eder.
- Diş sağlığını korur. İçerisinde bulunan “florit” çürük ve plak oluşumunu engeller. Ağız kokusunun giderilmesine yardım eder.
- Vücudu bakteri ve virüslere karşı korur.
NASIL DEMLENMELİ?
Beyaz çay, su ile beraber kaynatılmamalıdır. Kaynamış ve dinlenmiş yaklaşık 80oC lik suda 3-5 dakika bekletilerek demlenmelidir. Tek kullanımlık poşet çay şeklindeki formu ise yine kaynamış ve dinlenmiş yaklaşık 80oC lik suda 1 dakika bekletilerek demlenmelidir. Günlük en fazla 3 fincan tüketilebilir.
ZAYIFLATICI ETKİYE SAHİP MİDİR?
Tek başına zayıflatan hiçbir besin yoktur. Diyetisyen kontrolünde dengeli bir beslenme programı sizi sağlıklı bir şekilde zayıflatır. Günlük düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını artırır.
Fakat, “Beyaz Çay” gibi bitki çayları, beslenme programının yanında tüketildiği zaman zayıflama sürecini hızlandırır ama asla mucizevi çaymış gibi düşünülmemelidir.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.