YERİM SENİ “DONDURMA”
02 Ağustos 2021, Pazartesi 08:56Sıcak günlerin vazgeçilmez tatlarından biri olan dondurma, harareti gidermenin en güzel yoludur. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği tatlılardan biridir. Günümüz şartlarında mevsim ayırt etmeksizin dört mevsim tüketilebilir bir besin haline gelmiştir.
Sütlü tatlılar arasında yer alan dondurma birçok tatlıdan daha masumdur. 100 gr baklava 427 kalori, sütlü çikolata 537 kalori iken, 100 gr vanilyalı sade dondurma yaklaşık 160 kaloridir.
Besleyici özelliğinin yanı sıra protein, A,B,C,D,E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeren dondurma; özellikle süt grubunu tüketmeyen çocuklar için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Her güzel şeyde olduğu gibi ölçülü tüketildiği takdirde dondurma diyette yenilebilir. Ara öğünler için oldukça uygun bir alternatiftir. Fakat içerisine eklenen, bisküvi, meyve aromaları, tatlandırıcılar; servis esnasında üzerine eklenen gofretler, meyve sosları, fındık, fıstık, ceviz gibi maddeler kalori içeriğini arttırır.
Mümkün oldukça külahta ya da kâğıt helva arasında tüketilmemelidir. Özellikle diyet döneminde light dondurmalara yönelmek çok daha doğru ve sağlıklı bir seçim olur. “Aman canım, light dondurma yiyorum ben.” Diyerek de kontrolüne elden bırakmamak, dikkatli olmak gerekir.
Hazır paketlerde bulunan katkı maddeli, çikolatalı, meyveli, buzlu ve soslu dondurmalar yerine güvenilir markaların açık, kiloluk dondurmaları tüketmek kilo kontrolü ve sağlık açısından oldukça önemlidir.
1 porsiyon meyve + 1 dilim ekmek ya da 1 çay bardağı leblebi + 1 bardak süt ya da 1 kâse yoğurt = 3 top sade dondurma ile aynı kaloriye sahiptir. Meyveli dondurma almak yerine sade dondurmaya kendiniz meyve ekleyebilirsiniz. Biraz kakaolu, vanilyalı bisküviyi sade dondurmanın üzerine ufalayarak farklı lezzetler elde edebilir, 1 top sade dondurma üzerine ilave edeceğiniz 3 yemek kaşığı kahvaltılık mısır gevreği ile sağlıklı bir ara öğün menüsü elde edebilirsiniz. Evde kendi dondurmanızı kendiniz yapabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
EV YAPIMI VANİLYALI DONDURMA
Malzemeler
1 paket krema
1,5 su bardağı süt
2 çay kaşığı vanilya özütü
3/4 su bardağı pudra şekeri
Vanilyalı değil de meyveli dondurma yapmak isterseniz, vanilya özütü yerine istediğiniz meyveyi donmuş haliyle rondodan geçirip kullanabilirsiniz.
Yapılışı
Soğuk sütü, kremayı ve pudra şekerini mikser yardımıyla güzelce karıştırın. Üzerine vanilya özütünü ekleyin. Yoğunlaşan karışımı buzluğa koyabileceğiniz bir kaba boşaltın ve buzluğa koyun. 1-1,5 saat aralıklarla dondurmayı buzluktan çıkartıp karıştırın. Bu işlemi en az 3 kez uygulayın. Dondurmanız istediğiniz kıvama geldiğinde servise hazır demektir.
En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.