130 GÜN SONRA BELEDİYELER
09 Ağustos 2019, Cuma 09:07Herkesin bildiği bir söz: “Zaman ne çabuk geçiyor.”
Zamanın ne kadar çabuk geçtiğini söyledikten sonra, devamında söylenen ve yine herkesin bildiği o söz: “Sanki daha dün gibiydi”
Zaman gerçekten de çok hızlı akıyor.
İki ay önce Ramazan Bayramıydı, iki gün sonra Kurban Bayramı.
Bir bakıyorsunuz ay yeni başlamış. Sonra bakıyorsunuz ay bitmiş.
Bir bakıyorsunuz yeni bir yıl başlamış bir de bakıyorsunuz yıl bitmiş.
Bir bakıyorsunuz çocuğunuz yeni bir okula başlamış, bir de bakıyorsunuz okul bitmiş.
Ömürler de öyle.. Yaş 10-15 derken, bir de bakıyorsunuz yaş 50-60 olmuş.
Bu konuda binlerce örnekten söz etmek mümkün. Mesela, insanoğlunun evrende kaç milyon yıldır var olduğu gibi.. Milyonlarca yılda kaç trilyon insanın yaşadığı ve ve insanlığın başına kaç trilyon önemli olayın geldiği gibi.. Lakin konumuz bu değil. Sözü fazla uzatmadan ve en kestirme yoldan aradan geçen aylara gelelim, buna bakalım.. Çünkü, yazının konusu bu yani geride kalan aylar.
Türkiye 130 gün önce bir yerel seçim yaptı..
Yapılan yerel seçimlerde Konya’nın belediye başkanları da değişti.
Aradan geçen zaman az bir zaman değil.
Başkan adayları seçim öncesinde bir çok önemli vaadde bulundu. Bugüne kadar ne yaptılar, hangi vaadlerini gerçekleştirdiler? Mesela yaptıkları yeni bir hizmet oldu mu? Belediyelerde herhangi bir yenilik var mı?
Büyükşehir Belediyesi’ne eldeki bilgi ve belgelere göre bir bakalım önce.
Uğur bey seçimlerden önce bir hayli iddialı projeden söz etti ve dolayısıyla hizmet taahhüdünde bulundu. Kamuouyu bunların bir çoğunu biliyor. Onun için başkanın ne taahhüt ettiğini ve aradan geçen 130 günden sonra ne yaptığını tekrarlamaya gerek yok.
Peki başkan ne yaptı?
Yaptığı herhangi bir iş yok mu?
Tabi ki var.. Ama fiiziki manada değil.. Başkanın yaptıkları daha çok idari manada.
‘Daha çok idari manada’ derken, şunu söylemek istiyoruz.
Başkan, belediyeye yeni bir anlayış getirerek, gençlik aşısı yaptı. Aşı tutarsa iyi olacak. Fakat konu madem buraya geldi.. Küçük bir eleştiride bulunalım... Keşke daha teknokrat ve daha üst düzey eğitimli yöneticilerle aşılama olayı yapılsaydı. Daha çok vizyon sahibi sahasında bilinen ve ülkede tanınan teknokratlar transfer edilebilseydi.. Ne diyelim.. Demek ki başkan mevcut durumun daha doğru olacağını düşünmüş.
Bakın aradan geçen 130 günde Büyükşehir Belediyesi idari manada adeta kabuk değiştirdi.19 Daire Başkanı görevden alındı, yerlerine yeni isimler getirildi. 72 Şubu Müdürü görevden alındı, yerlerine yenileri getirildi. Belediye şirketlerinin bazılarını çok kızdıran yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyeleri değiştirildi. Yönetim kurulu üyelerinin aldıkları huzur hakkı her ay brüt iki asgari ücret miktarında iken, yapılan son değişikliklerle net dört bin liraya indirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay en hareketli belediye başkanı olarak görünüyor. Cesur kararlar alıyor ve uygulamaktan da çekinmiyor. Bu arada aklımıza gelmişken başkanla ilgili bir küçük eleştiri daha yapalım.. Büyükşehir Belediyesi kamuoyunu faaliyetler noktasında fazla bilgilendirmiyor ya da kitle iletişim araçlarına farklı muamele yapılıyor. Aynı şekilde başkan da basınla iletişime fazla açık değil. Başkanın ve belediyenin faaliyetleri sosyal medya aracılığı ile duyurulmaya çalışılıyor. Yeterli olur mu? Yeterli olacağını hiç sanmıyoruz. Yazılı ve görsel medya mutlaka devreye alınmalı. Başkanlık basınla arasına mesafe koymamalı.
Büyükşehir Belediyesi’ni işin doğası gereği uzun uzun anlattık.
Seçimlerin üzerinden 130 gün geçtiğini en başta söylemiştik.
Aradan geçen bu zaman zarfında merkez ilçe belediye başkanları ne yaptı? Bir de onlara bakalım.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı iyi bir insan olabilir. Ama gördüğümüz kadarıyla başkanın kafası rahat değil ve çok karışık.Başkanın kafasında çok farklı fırtınalar esiyor. Muhtemelen bu yüzden de kendisini belediyeye fazla veremiyor. Kimbilir belki de belediyenin parası ve projesi yok da ondan böyle. Bu arada Selçuklu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’ne bir hayli yönetici verdi. Gidenlerin yeri ne kadar dolduruldu bilmiyoruz. Bu konuda bildiğimiz şu.. Selçuklu Belediyesi Özel Kalem Personeline, diksiyon dersleri vermek üzere bir diksiyoner işe başlatıldı. Tabi en başta diksiyoner lazım(!)
Diğer iki merkez ilçeye bakalım..
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş son derece iyi götürüyor işi. Dikkatli, sakin, ölçülü ve mütevazi. Hiç bir personeli yerinden oynatmadı. Personeli rahatsız etmedi. Halkla ve kitle iletişim araçları ile teması ve arası gayet iyi ve ölçülü. Zamanla projelerini de tek tek hayata geçirecektir. Meram, en netameli ve en sıkıntılı bölgeydi. Fakat, başkan Mustafa Kavuş’un tarzı bölgedeki zorlukların hakkından geleceğini gösteriyor. Kavuş, davranışları ve tarzı ile “Bu iş, benim işim, yapacağım,yaparım” diyor.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’da, Mustafa Kavuş’tan farklı değil. Bugüne kadar eskiyi aratmadı. Onun da halkla arası çok iyi. Herkesin ayağına gidiyor ve herkesle görüşüyor. Belediye personelini ve halkı tedirgin edecek bir davranış içine girmedi. Görevine ısınmaya çalışıyor. Eski bir belediyeci olması ve şehri tanıması en büyük avantajlarının başında geliyor. Yakında taahhütlerini yerine getirmeye başladığında değeri daha iyi anlaşılacak.
Yerel seçimlerin üzerinden, 130 gün geçmiş.
“Sanki daha dün gibiydi”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.