Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62933.853$

Anne-Baba olarak iyi bir çocuk yetiştirmek

16 Mayıs 2023, Salı 00:00

Anne-baba olmak zordur. Sorumluluk ister, fedakarlık ister. Özellikle de her anne-baba evladından güzel bir şekilde bahsedilsin ,başarılı olsun, iyi bir yerlere gelsin ister. Bu yüzden çevremizde bir çok anne-baba çocuklarının okuldaki başarısına odaklanır. Çocuğumun dersleri iyi olsun, karnesi güzel olsun, hep takdir alsın, deneme sınavlarında üst sıralarda olsun, Fen Lisesine gitsin ve sonra da iyi bir üniversiteye yerleşip iyi bir meslek sahibi olsun diye düşünür. Sadece eğitim hayatına odaklanıldığı için çocuğu ahlaki, dini ve yaşadığı toplumun kurallarına göre yetiştirme düşüncesi çoğunlukla geri planda bırakılır.

 İyi bir çocuk yetiştirmek çocuğun eğitim hayatında kazandığı başarılar değildir elbette. Kendine güvenen, sorumluluk sahibi, başarılı ve mutlu bir çocuk yetiştirebilmek için her anne-babanın dikkat etmesi gereken bir takım kurallar vardır.

Herkes hata yapabilir hele de çocuklar pek çok hatalar yapar. Çocuğunuzun istenmeyen davranışları ve hatalarında onu doğrudan suçlayıcı ve yargılayıcı olmaktan kaçınmalısınız. Öncelikle hatasının farkına varmasına ve sebeplerini keşfetmesine yardımcı olmaya çalışmalısınız. Çocuğun hatalarından ders çıkarması en büyük kazanımdır.

Çocuğunuzun yanında asla kavga etmeyin, birbirinize kötü söz ve hakarette bulunmayın. Kesinlikle fiziksel şiddete başvurmayın. Öncelikle sakinleşmeye çalışın ve ayrı bir odaya gidip sorunu orada halletmeye çalışın.

Çocuğunuzun yaptığı küçük yaramazlıklara göz yumun. Yapılan en ufak bir yaramazlıktan kıyameti koparmayın. Duvarı çizmek, oynarken odasına oyuncakları dağıtmak çocuğun hayal gücünü ve üretkenliğini ortaya koyma çabalarıdır. Bunları çok küçük yaşta bastırmak çocuğunuzun ilerde hiçbir fikir ileri sürememesine ve çekingen bir tavır sergilemesine sebep olabilir.

Kesinlikle onu kardeşiyle, diğer çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk farklı karakterde ve yetenekte yaratılmıştır. Onun iyi olduğu yanlarını keşfedin ve iyi yanlarını övün.

Yaşayan herkes sevgiye muhtaçtır. Çocuklar ise sevgiye daha muhtaçtır. Çocuğunuza sevginizi her fırsatta göstermeli, bol bol öpmeli, sarılmalısınız. Sevgi ihtiyacı annesi babası tarafından karşılanmayan çocuk, ileri dönemlerde bu sevgi açlığını dışarıdaki insanlardan karşılamaya çalışacak, bu da yanlış karar ve tercihlere sebep olabilecektir.

Çocuğunuzu sizin kendi kalıplarınıza sokmak doğru bir davranış değildir. Belki de sizin doğru bildikleriniz doğru olmayabilir. Kimi çocuklar sırf siz o şekilde davranmanızı istiyorsunuz diye tepki olarak tam aksi davranışı sergileyebilir ve bundan zarar görebilir.

Çocuğunuzun her işini siz yapmaya çalışmayın. Ona küçük yaşlardan itibaren yaşına uygun, yapabileceği sorumluluklar verin. Elbisesini kendisinin giymesi, yemeğini dökerek de olsa kendi yemesine izin vermek gibi küçük sorumluluklar çocuk için büyük anlam ifade eder. Her yaşta belli sorumluluklarla karşılaşan çocuk hazırcılığa alışmayacak, kendine yetebilmenin hazzını tadacak, zorluklar karşısında yılmayacak, kendi kendine çözüm üretmeyi öğrenecek, hatalarından ders alarak tecrübe kazanacaktır.

Çocuk yetiştirmede temel kurallardan birisi de davranışlarınızda tutarlı olmaktır. Basit, mantıklı, anlaşılır kurallarınız olmalı. Sırf kural olsun diye bazı şeyleri çocuğunuza dayatmamalı, bir gün evet dediğinize diğer gün hayır dememeli özellikle anne-baba kurallar konusunda aynı fikirde olmalı.

Günümüzde bir çok çocuğun yemek seçme problemi vardır. Kesinlikle aç kalacak diye önüne hep sevdiği yemeklerden özellikle de hazır gıdalar koymamalı. Yemek saatlerinin düzenli olmasına, onunda diğer aile bireyleri ile aynı ortamda yemek yemesi, yemek konusunda baskıcı ve ısrarcı olunmaması genel kurallardır.

Çocuklar anne-babalarının aynasıdır. Siz nasıl davranırsanız onlar da sizin davranışlarınızı taklit edeceklerdir. Bu yüzden ilk olarak birer anne-baba olarak bizler doğru, dürüst, ahlaklı ve kuralları olan bireyler olarak yaşamımızı sürdürerek onlara güzel bir rol model olup geleceğin temiz nesillerini yetiştirebiliriz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.