ASTIM
23 Kasım 2023, Perşembe 00:01Bu bölümde allerjik veya atopik astımın tedavisinden bahsedeceğiz.Bu tip aynı zamanda erken başlayan veya ekstrinsik astım olarak da tanımlanır. Son 10 yılda bu hastalık özellikle endüstriyelleşmiş ülkelerde giderek daha fazla gözükmektedir. Astım tedavisine giren pek çok ilaca rağmen ciddi astım kronik çocukluk çağı hastalıkları içinde hala sık olarak görülmektedir. Mortalite de bir azalma olmamıştır. Bazı araştırmacılar astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ve bronkodilatatörlerinde bozucu etkisi olabileceğini söylemektedir.
Çin tıbbında teorik çerçevede hastalıkdan daha çok semptomlara yönelik tedaviden bahsedilmektedir. Örneğin çin tıbbının temel kitapları , epigastrik ağrıdan, göğüs ağrısından veya kabızlığın tedavisinden bahseder. Oysa batı tıbbında mide ülseri, koroner kalp hastalığı veya divertikülitin tedavisinden bahsedilir.
Bizler genellikle çin tıbbı semptomlarını referans alarak spesifik batı tipi hastalıkları tedavi ederiz. Örneğin mide ülserli bir hastayı tedavi ederken çin tıbbında epigastrik ağrının ayrımını ve tedavisini kullanabiliriz.Bazı vakalarda benzerlikler daha az belirgindir. Örneğin hipertansiyonun ayrımı ve tedavisi için çin tıbbında baş ağrısı ve baş dönmesinin ayrımı ve tedavisinden bahsedilir.
Astım çok spesifik, kendisine ait etyoloji ve patolojisi çok iyi tanımlanmış bir hastalıkdır. Çin tıbbına göre astımı tedavi etmek için semptomları çok iyi tanımlamalıyız.
Çin tıbbının bütün temel kitaplarında astım Xiao-Chuan olarak tanımlanmıştır.
1.Xiao(wheezing) + chuan (nefes darlığı) iki ayrı semptomdur.
2. Allerjik astım onlardan hiçbirisine uymaz. Xiao ve chuan ın ayrımı ve tedavisi allerjik astıma uygulanamaz.
Astım ile Xiao-chuan arasındaki farkları ve uygunsuzlukları belirlemek için aşağıdaki bakış açılarını kullanmalıyız.
- Batı tıbbında allerjik astımın patoloji ve etyolojisi
- Xiao-chuan ile allerjik astım arasındaki farklar ve bağlantılar
- Çin tıbbında alllerjik astıma ait yeni teoriler.
Klinik Özellikleri
Astım genellikle geceleri kötüleşen nefes darlığı ve hırıltılı solunum atakları ile karakterizedir. Bazen geceleri kötüleşen kuru öksürük vardır. Başlangıç anidir, dispne ve hırıltlı solunum daha çok ekspiryumda görülür . Hastalar oturur pozisyonda daha rahat eder.
Ayrımı
Astımlı hastaların, kronik bronşit ve amfizem gibi hava yolunu sınırlayan başka hastalıklara ait benzer semptomları olabilir.
Kronik bronşit:
Bu hastalık, bronşlarda mukus sekresyonu yapan bezlerin hipertrofisi ile karakterizedir. Bu hastalığın ilerleyen evrelerinde bronşlar şişmiştir ve birlikte iltihap vardır.
Klinik özellikleri arasında, çoğu günler nefes darlığı ve öksürük vardır. Aynı zamanda hırıltılı solunum, öksürük ve fazla miktarda balgam çıkarma vardır. Bu bazen kronik bronşitin üzerine enfeksiyon eklenmesi ile pürülan karakterde olabilir .
Amfizem;
Bu hastalık alveollerde ve bronşlarad hasar ve genişleme ile karaktarizedir. Egzersizde oluşan nefes darlığı vardır, hırıltılı solunum sıklıkla sabittir.
Bronşiektazi;
Bu hastalık fazla miktarda balgma üretimi ve bronşlarda genişleme ile karakterizedir. Tekrarlayan ateş ve pnömoni atakları vardır. Pnmoniye ve fazla öksürüğe bağlı gelişebilir.
Sağlıcakla kalın, saygılarımla..
Dr.Recep Çelik
tel:05326137661
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.