BAŞKAN ALTAY’IN PROJELERİNE BAKIŞ
06 Mart 2019, Çarşamba 08:35Kaç gündür yazmak istediğimiz bir konu: Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın önemli gördüğümüz bazı projeleri.
Hemen belirtelim ki başkan tarafından açıklanan projelerin iyi tarafları olduğu gibi, eksik tarafları da var. Mesela, öyle projeler var ki gerçekleşme ihtimali çok zayıf. Diyelim ki zorlanarak bir şekilde gerçekleşti sözünü edeceğimiz projeler peki sorun çözülecek mi? Şehrin ihtiyaçları karşılanabilecek mi?
Daha önce de yazdığımız bir yazıda bu konuya kısmen değinmiş ve açıklanan projelerin aceleye getirildiğini ve ne biliniyorsa, ne bulunduysa projeanin içine sokuşturulduğunu söylemiştik. İşte tam da bu noktada başkanın projeleri kim ya da kimler tarafından hazırlandığı sorusu insanın aklına geliyor.
Sahi başkanın projelerini kim hazırladı? Veya o projeler kimler tarafından hazırlandı?
Başkana yakın bir kaç kişi tarafından mı hazırlandı?
Yoksa geniş katılımlı bir komisyon tarafından mı hazırlandı projeler?
Başkanın defaatle söylediği ve bizim de çok önemli bulduğumuz “ortak akıl” projeler hazırlanırken kullanıldı mı?
Açıklanan projelerin konu başlıklarına bakıldığında ve yine projelerin detayına bakıldığında dar bir kadro tarafından bu çalışmanın yapıldığını görmek mümkün. Projelerin öyle geniş katılımlı bir komisyon tarafından hazırlandığına ve “ortak akıl”ın devrede olduğuna falan pek ihtimal vermiyoruz.Muhtemelen zaman darlığı ve başkanın yoğun seçim çalışmaları nedeniyle bu yola başvuruldu. Ya değilse tutarlı ve daha rasyonel bir proje çıkabilirdi ortaya.
Peki ne?
Önce projede hiç değinilmeyen iki eksiklikten bahsedelim.
Onlar şu.
Şehrin Merkezinde kalan ve 50 yıl önce dönemin belediye başkanı Yılmaz Kulluk tarafından yaptırılan, Adnan Menderes Toptancı Hali’nin ne olacağından hiç bahsedilmemiş. Bu hal işlevini tamamen kaybetti. Şehrin çok içinde kaldı ve üstelik ihtiyaca da cevap vermiyor. Dolayısıyla Konya’nın yeni ve büyük bir hal’e ihtiyacı var. Diyelim ki bu akıllarına gelmedi ama mutlaka gelmeliydi. Çünkü bu ıskalanacak bir konu değil. Hal ihtiyacı şehri yönetmeye talip birisinin aklına gelmeyecekse, kimin aklına gelecek? Hadi diyelim günün birinde olur ya akıllarına geldi, Hal’i nereye yapacaklar?
Gene projede hiç olmayan Eski Toptancılar Çarşısı ne olacak? Buranın arsası da 50 yıl önce dönemin belediye başkanı Yılmaz Kulluk tarafından bedeli karşılığında bir kooperatife satılmış ve çarşı kooperatif marifetiyle yapılmıştı.Çarşı eskidi ve şehrin içinde kaldı. Şehrin prestij bir noktasında bu çarşı görüntü kirliliği yaratıyor. Caddenin bir tarafında Hal bir tarafında da Toptancılar Çarşısı ayrıca ciddi bir tarafık sorunu meydana getiriyor. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı büyükşehirler bu sorunu çözdü. Tuhaflığa bakın ki seçime giden bizim belediyede bu sorun kimsenin aklına bile gelmiyor. Neden acaba? Unutulmuş olabilir mi? Eğer böyleyse unutulmamalıydı.
Projede gördüğümüz ve “olursa, sıkıntı yaratır” değimiz bir kaç önemli konudan bahsedelim şimdi de. Bu arada peşinen belirtelim ki bu hususta da hiç düşünülmemiş olmalı. Demek ki projeler hazırlanırken öyle işinin uzmanı, şehir plancısı, haritacısı, mühendisi pek devrede olmamış. Öngörü üzerinde de pek kafa yorulmamış. Şehrin 5 yıl, on yıl sonraki fotoğrafı hayal edilmemiş. Belediye başkanları için günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak önemli olmalı. Tabi hamasatle ve sokak edebiyatıyla olmuyor bu işler.Şehrin geleceğini planlamak lazım..
Plan demişken acaba şehrin yirmi yıllık bir planı olacak mı? Projede bundan hiç söz edilmemiş. Şehirde ne, nerde olacak? Dikey mimari, yatay mimari, kat planları, sosyal donatılar, tesisler, işletmeler, kurumlar, caddeler, bulvarlar, AVM’ler, iş merkezleri vb. Ne olacak, nasıl olacak? Yani kısacası şehir nasıl planlanacak? Önümüzdeki yirmi yılda şehir nasıl şekillenecek? Projede bu konu üzerinde durulmuş değil. Bu da ıskalanan önemli konulardan birisi olmalı.
Gelelim başkanın projelerinde yer verilen ve şayet yapılabilirse sorun yaratma ihtimali yüksek olan konulara.
Başkan yeni Şehirlerarası Otobüs Terminalinin, Aksaray-Ankara yolu kavşağına yapılacağını söyledi.
Başkan Aksaray Yolu’na üç bin araçlık yeni bir kamyon garajı yapılacağını söyledi.
Başkan Eski Sanayi’nin ve Karatay Sanayi’nin gene Aksaray yoluna yapılacağını söyledi.
Projede bunların olması önemli. Yeni bir otogar gerekiyor mu, gerekiyor. Yeni bir kamyon garajı gerekiyor mu, hem de çok gerekiyor. Sözü edilen iki sanayinin görüntü ve gürültü kirliliği yarattığı doğru mu, doğru. Dolayısıyla acilen kaldırılması lazım.
İyi de bu projelerin tamamı için Aksaray-Ankara Yol Kavşağının, Aksaray yolunun adres gösterilmesi de neyin nesi? Başka yer yok mu? Başka yer bulamadınız mı? Sabah saatlerinde ve akşam mesai çıkışlarında Organize Sanayi Bölgesi’nin işçi servislerini taşımakta zorlanan bu bölge, yapılması planlanan Otogar’ın, Kamyon Garajı’nın ve binlerce sanayi dükkanının yol ihtiyacını nasıl karşılayacak? O bölgede meydana getirilecek trafik yoğunluğunun hangi sorunlara sebep olabileceğini hiç düşündünüz mü? “Ben yaptım oldu” diyeceksiniz, olmuyor işte.
Son olarak başkan Uğur İbrahim Altay tarafından açıklanan projeler içerisinde yeni yollar, caddeler, bulvarlar yok. Trafik sorunu görebildiğimiz kadarıyla Akıllı Telefon yöntemiyle çözülecekmiş.Elimizdeki telefonlar baktık ki trafik sıkışmış hemen bize alternatif yol gösterecekmiş. Bu tam bir komedi. Gülmek mi, düşünmek mi lazım insan bilemiyor.
Başkanın projesi nde öngörü ve detay olmalıydı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.