BERAT GECESİ -1
30 Mayıs 2015, Cumartesi 00:00Recep, Şaban ve Ramazan ayları Allah'ın kullarına birer lütfu ve ihsanıdır. Tövbe edecek, Rabbi’ne iltica edecek, şeytanın ve nefsinin esaretinden kurtulacak, hak ve hakikate dönecek insanlar için bu aylar büyük fırsattır.
Her ne kadar Rabbimiz’in "Kahredici, intikam alıcı, azab edici..." sıfatları varsa ve cehennemi yaratmışsa da, O, merhametlilerin en merhametlisi, şefkatlilerin en şefkatlisidir. Kulları için zorlukları, azab etmeyi ve zulmetmeyi istemez.
Şu ayetler bu duruma ne güzel misal teşkil eder.
"Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez"(Bakara,185) "Allah kullarına zulmetmeyi dilemez"(Mü’minûn,31),"Onlar mağfiret dilerlerken de Allah onlara azab edici değildir"(Enfâl,33)
Bu vesileyle Yüce Yaratanımız mübarek aylar, geceler, bayramlar gibi vesileler halk ederek kulların kendilerini affettirmelerine, bağışlatmalarına fırsatlar vermiştir.
Teşbihte hata olmazsa bu aylar, insanların uyguladığı indirimli satış kampanyalarına benzer. Bu kampanyalarda (gerçek manada uygulanırsa) kişi ihtiyacını ucuza karşılar, az parayla çok mal alma fırsatı doğar, menfaatlidir. Satıcı da biriken mallarını satmış, yeni mal alma imkânını bulmuştur. O da menfaatlidir.
Üç aylar da değerlendirilebilirse müminlerin büyük manevi menfaati vardır. Az ama öz ibadetle, samimi duygularla çok sevap kazanmış olmaktadır. Gerçi Rabbimiz’in bizim ibadet ve taatlerimize ihtiyacı yoktur ama bizlerin cehennemden kurtulduğunu, hak ve hidayete eriştiğimizi görünce, O da memnun olmaktadır.
Bütün bu lütuf ve ihsanlar, bu mübarek günler ve geceler Muhammed ümmetine, O'nun hatırı için verilmiş ayrıcalıklardır desek herhalde hata olmaz.
"Seni âlemlere rahmet olarak gönderdim"(Enbiyâ,107), "biz seni övdük ve şanını yücelttik"(İnşirâh,4), “Hâlbuki sen onların içinde iken Allah, onlara azap edecek değildir.” (Enfâl,33) gibi ayetlerle taltif ve takdir edilen Hz. Muhammed ümmetine, önceki ümmetlere verilmeyen daha başka lütuflarda verilmiştir.
Cenâb-ı Allah’ın Hz. Muhammed’e olan sevgi ve muhabbetinin farklı olduğuna, diğer peygamberlere ve ümmetlerine vermediği birçok avantajı, son peygamberinin ümmetine vermiş olduğuna bazı misaller:
1-Geçmiş ümmetler unutarak yaptıklarından da sorumlu idiler. Muhammed ümmeti bunlardan muaf tutulmuştur.(Bakara,286)
2-Geçmiş ümmetler zorla, cebren yaptırılan günahlardan sorumlu idiler, biz değiliz.([1])
3-Önceki ümmetler,zihinlerine,fikirlerine gelen vesvese dediğimiz, kötü duygu ve düşüncelerden sorumlu idiler, biz bunları icraata dökmezsek sorumlu değiliz, hatta vazgeçersek bir sevap verileceği müjdelenmiştir.([2])
4-İyilik yapma düşüncesi, duygusu fikrimize gelirse bir sevap alacağımız, bunu fiiliyata çıkarabilirsek,yani düşündüğümüz bu iyilikleri yapabilirsek on sevap alacağımız Kur’an’da müjdeleniyor.([3]) Geçmiş ümmetlerin böyle bir avantajı yoktu.Onlar ancak yaptıkları iyiliklerin sevaplarını alıyorlardı.
5-Geçmiş ümmetler ibâdet yapabilmek için her hâlükârda ibadethanelere gelmek mecburiyetinde idiler. Bizim için her yer mescit kılınmış ve temiz olmak şartıyla her yerde ibâdetimizi yapabilme imkânı verilmiştir.([4])
6-Muhammed ümmetinin abdest uzuvlarının,özellikle alınlarının kıyâmette nur gibi parlayacağını ve Peygamber efendimizin ümmetini bu işaretlerinden dolayı tanıyacağını Kur’an bildiriyor.(Fetih,29)
7-Cemaate gelene 27 sevap verileceğini,([5]) Yatsıyı cemaatle kılana geceyi yarısına kadar,sabahı cemaatle kılana da,yarıdan sonrasını ihya etmiş sevabı verileceğini([6]) Peygamber Efendimiz müjdelemektedir. Bu mübarek geceler de yine Allah’ın fazl-ı kereminden Muhammed ümmetine verilen lütuflardan, avantajlardan bazılarıdır.
Dipnotlar:
1-İbni Mâce,TAlak 16;Vehbe Zuhaylî,“İslâm Fıkhı Ansiklopedisi”,Zaman Yay.c.5,s.159 ve devamı.
2-Ebû Dâvûd,Edeb 118, (5110); Canan, a. g. e. c. 1, s. 94; c. 16, s. 322.
3-En’âm Sûresi,160; Buhârî, Rikak, 31; Müslim, İman, 206, 207.
4-Buhârî,Teyemmüm, 3, Salât, 56; Müslim, Mesâcid, 3, (521).
5-Buhârî,Ezan, 30; Müslim, Salât, 272.
6-Müslim,Mesâcid, 260, (656); Tirmizî, Salât, 165, (221).
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.