ÇALIŞIYORLAR MI,ÇALIŞMIYORLAR MI?
11 Ocak 2021, Pazartesi 08:3820 ay geçmiş belediye seçimlerinin üzerinden.
Neredeyse iki yıla yakın bir zaman.
Bu kısa sayılması asla mümkün olmayan bir zaman dilimi. Bu nedenle belediye başkanlarının yaptıkları, yapmadıkları eleştirilirken bir tarafın “ Adamlar başkan seçileli daha ne kadar oldu ki” deme hakkınının olduğunu sanmıyoruz.. Böyle bir mazeret gösterilmemeli. Aynı şekilde karşı taraftan gelen “Ne yaptılar” şeklindeki eleştirilerin de pek insaflı olduğu düşünülmemeli.
Geride kalan 20 ay uzun sayılabilecek bir zaman, bu doğru.
Kaldı ki Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur brahim Altay’ın, başkanlık koltuğuna oturmasının geçmişi daha da uzun.. Merkez ilçe belediye başkanlarından sekiz ay kadar önce meclis kararıyla Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.. Sonra seçimleri kazandı ve bu göreve devam etti. Demem o ki, daha kıdemli hatta merkezdeki belediye başkanları arasında en kıdemli olanı Uğur İbrahim Altay..
Zaman konusuna neden takıldık?
Şunun için takıldık.
Zaman, o klasik tabirle su gibi akıp geçiyor..
Öte yandan şehir hizmet bekliyor.
İnsanlar, Ak Parti’ye oy versin ya da vermesin hizmet istiyor..
Zaman, işte bu bakımdan çok önemli.
Bakalım..
Hangi başkan ne yaptı?
Belediye başkanlığı’nda en tecrübeli isim olan Uğur İbrahim Altay doğrusunu söylemek gerekirse ilk günden beri sürekli bir şekilde hareketlilik halinde..
Hatırlanacağı üzere kendisi ilk icraat olarak belediye’de çok geniş çaplı bir kadro operasyonu gerçekleştirdi.Yeni bir ekip kurdu kendisine.
Hizmet anlamında da ilk olarak toplu ulaşımda şehre çağ atlatacak olan, METRO gündeme geldi..
METRO’nun geçeceği güzergahlar belirlerdi.
Bazı noktalarda şantiyeler kuruldu..
Yine toplu ulaşımda hayata geçmesine kesin gözüyle bakılan Banliyö gündeme geldi.
METRO ve Banliyö kesin.. Bu işlerin finansmanı dış kredi yoluyla sağlanıyor. Kredi anlaşmaları çoktan imzalandı.. Uğur beyin ilk ilk Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde çok yüksek ihtimalle METRO bu şehirde kullanıma girebilecek.. Banliyö de aynı şekilde olacak gibi.. Fakat gecikmeler oluyor. Temel atma konusunda küçük zaman aralıkları ile ertelemeler olmaya başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın taahhütleri arasında olan ve şehir merkezinde görüntü kirliliği yaratan Karatay Sanayi ve Eski Sanayi önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde, Aksaray Yolu’nda belirlenen yeni yerlerine taşınmış olacaklar.
Yine şehir merkezinde bulunan Mevlana Çarşısı yıkıldı.. Altın Çarşı yıkılıyor.. Bu noktalarda şehrin tarih ve kültürüne uygun yeni yapılaşmalara gidilecek. Kapu Camii ile Mevlana Müzesi arasında yeni bir alan meydana getirilecek.
Uğur başkan Büyükşehir Belediye Binasını deprem riski nedeniyle boşalttı.
İşte esas nedeni deprem gibi gösterilmiş olsa da biz bu icraatı şahsen anlamlandırma da zorlandık..
Gerçekten buna gerek var mıydı?
Ülkemizde deprem açısından en riskli şehirlerin başında gelen İstanbul’da, belediye hizmetleri 1955 yılında yapılan ana binada sürdürülüyor.. Söz konusu bina deprem riski nedeniyle boşaltılmıyor ama deprem açısından fazla risk taşımayan Konya’da, 1986 yılında yapılan belediye binası riskli bulunarak boşaltılıyor..
Devam edelim..
Uğur başkan bugüne kadar hiç bir rektörün vermediği ve en son olarak Konya Teknik Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan, 115 yıllık tarihi binayı da Teknik Üniversitesi Rektörünün elinden “Tereyağından kıl çeker gibi aldı” ve Büyükşehir Belediyesi’ne kazandırdı. O civardaki metruk binalar temizlenip etrafı açıldıktan sonra,söz konusu bina Büyükşehir Belediye Başkanlık Makamı olarak kullanılacak.
Büyükşehir Belediyesi tarafından pandemi süresince yüz binlerce yoksul ve ihtiyaç sahibi insana aynı ve nakdi yardımlar yapıldı. Öte yandan ilçelerde de bir takım çalışmalar yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nden bahsederken, önemli bir hususdan da bahsetmek gerekiyor.
Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, başkan olduğu dönemde belediye’ye şehrin kıymetli noktalarında 2.5 milyon metrekare arsa/arazi kazandırmıştı.. Bu büyük miras yeni başkanın elini çok rahatlatdı.. İhtiyaç hasıl olunca satılıyor ve paraya çevriliyor.. Daha bir kaç ay önce önemsiz büyüklükte böyle bir arsa, tam 400 trilyona satıldı Büyükşehir Belediyesi tarafından..Bir arsa 400 trilyona satıldığına göre, 2.5 milyon metrekare arsa/arazi Allah bilir kaç katrilyon eder.
Yineleyim: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’unda tam desteği ile Büyükşehir Belediye Başkanı, sürekli bir şekilde hareketlilik halinde.. Başkanın iyi işler çıkartma ihtimali yüksek.. Temenni edelim yaratılan fırsatlar, imkanlar iyi değerlendirilsin. Bugüne kadar atılan işaret fişekleri iyi değerlendirileceğini gösteriyor.
Peki diğerleri..
Baktım, yazı uzayacak.
Bu nedenle merkez ilçe belediye başkanlarının 20 aylık çalışmalarını değerlendirmek için fazla yerimiz kalmadı.. Onları çok kısa geçmek zorundayım.
Geçenlerde telefonda görüştüğümüz Meram Belediye Başkanı’na Şükran Mahallesi’ni sordum.. Kendisi bize “Orada 15-20 gün sonra temel atacağız” dedi.. Şükran, geçmişten gelen ölü bir mirastı. Başkan Mustafa Kavuş kişisel becerileriyle orayı diriltti.. Meram Belediyesi öncülüğünde yapılan konut yapı kooperatifleri de tek tek diriltiliyor.. Belediye’de mali ve idari disiplin sağlandı... Borçlar ödendi. Kentsel Dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere, yeni yollar açılıyor. Açılan yollar asfaltlanıyor.. Öte yandan halkın belediye’ye güveni sağlandı..
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’da, İsmil Kaplıcılarını diriltti.. Şehre ve bölgeye ulaşımı kolay ve imkanları bol olan bir kaplıca kazandırdı. Belediyenin rutin işleri de aksaklığa mahal vermeden yürütüldü..
Selçuklu Belediye Başkanı da Ahmet Pekyatırmacı’da, normalin üstünde bir performans koydu geride kalan 20 ay içerisinde..
20 ay bu şekilde geride kaldı.
Biz bildiklerimizi ve gördüklerimizi yazdık..
Çalışıyorlar mı, çalışmıyorlar mı?
Bu sorunun cevabını da siz verin artık.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.