ÇALIŞMANIN VE ÜRETMENİN ÖNEMİ
06 Eylül 2018, Perşembe 08:32Yüce dinimiz İslam, müslümanların çok çalışmasına, üretmesine, alın teriyle helal yoldan rızıklarını temin etmesine, dünyada her bakımdan çok güçlü ve kuvvetli olmasına büyük önem verir. Tembelliği, haksız kazanç yollarını, kumarı, faizi, rüşveti, karaborsacılığı, yalan ile iş yapmayı, sözde durmamayı, aldatmayı, dolandırıcılığı, fırsatçılığı, emanetlere ihanet etmeyi, zaruret olmadığı halde dilenmeyi, hırsızlığı ve gasbı yasaklar.
Allah Teala, Kur’an-ı Kerim’de müslümanların çok çalışmaları gerektiğini şöyle bildirir:
“Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” (Necm, 53/39),
“Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir.” (Necm, 53/40),
“Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.” (Necm, 53/41),
“Şüphesiz en son varış Rabbinedir.” (Necm, 53/42),
“(Cuma) namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin.” (Cum’a, 62/10),
“Allah’ın, kiminizi kiminize üstün kılmaya vesile yaptığı şeyleri (haset ederek) arzu edip durmayın. Erkeklere kazandıklarından bir pay vardır. Kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır. Allah’tan, O’nun lütfunu isteyin. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Nisa, 4/32),
“Şüphesiz sizin çabalarınız elbette çeşit çeşittir.” (92/4),
“Allah kiminize kiminizden daha bol rızık verdi. Bol rızık verilenler, rızıklarını ellerinin altındakilere verip de bu hususta kendilerini onlara eşit kılmazlar. Durum böyle iken Allah'ın nimetini inkâr mı ediyorlar?” (Nahl, 16/71),
“Şüphesiz bu (cennetteki nimetlere ulaşmak) büyük bir başarıdır.” (Saffat, 37/60),
“Çalışanlar böylesi için çalışsınlar!” (Saffat, 37/61).
Bütün bu ayet-i kerimeler, müslümanların önce ahiret ve cennet için çalışmasını ve gayret etmesini emretmekte, sonra “dünyadan da nasibini unutmayarak” (Kasas, 28/77) rızıklarını helal yollardan kazanmalarını ve İslam için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etmektedir.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yememiştir. Davud (a.s.) da kendi el emeğinden başkasını yemezdi.” (Buhari, Büyu’ 15), “Zekeriya (a.s.) da marangozdu.” (Müslim, Fezail 189).
Günümüzde maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmanın yolu da Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in belirttiği gibi kendi el emeğimizle helal rızkı kazanmaya çalışmak, dinimizde kesin olarak yasaklanmış, büyük günahlardan sayılmış ve haram kılınmış yalandan, yalan beyanda bulunmaktan, yalan ile iş yapmaktan, yalan yere yemin etmekten, yalan yere şahitlik etmekten, tembellikten, borçtan, dilencilikten, haksızlık ve zulümden, kul ve kamu haklarını ihlal etmekten, hırsızlıktan, gasptan, faizden, rüşvetten, kumardan, müşteriyi aldatmaktan, fırsatçılıktan, karaborsacılıktan, dolandırıcılıktan, sahtekarlıktan, güven duygusunu sarsıcı söz ve eylemlerde bulunmaktan, ahde vefasızlıktan, söz verip sözünde durmamaktan, emanete ihanet etmekten ve bencillikten sakınmaktır.
Allah, vatanımıza, milletimize ve bütün İslam alemine üstün güç ve kuvvet versin. İslam düşmanlarının her türlü saldırısından, ekonomik, siyasi ve askeri savaşında yenilgiye uğramaktan ve işgalinden muhafaza eylesin. İslam düşmanlarıyla işbirliği yapıp kendi vatanına, milletine ve müslümanlara ihanet eden vatan hainlerinin, anarşist ve teröristlerin şerlerinden emin eylesin. Onları kahru perişan eylesin. Bizi helal yollardan kazancını elde etmek, vatanını ve milletini kalkındırıp güçlendirmek için çok çalışıp üretenlerden, vatanına, milletine ve İslam alemine faydalı olanlardan eylesin. Her çeşit haram kazanç yönteminden, şeytana ve nefsimize uymaktan korusun. Cennetiyle ve cemaliyle şereflendirsin ve cehennem azabından muhafaza eylesin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.