“ÇITAYI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”
04 Aralık 2019, Çarşamba 08:09Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya ‘Nasıl gidiyor, ne yapıyorsunuz?’ diye, sordum.
Başkan “Çıtayı yükseltmeye çalışıyoruz” dedi.
Bunun güzel bir cevap olduğunu düşünüyoruz.
Neden mi?
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerden sonra, el değiştiren belediyelerde yeni başkanlar eski başkanları sert sözlerle eleştirmişti. “Gereksiz işler yapılmış. Har vurup harman savrulmuş. İsraf etmişler. Yandaşlarına peşkeş çekmişler. Yemişler, çalmışlar. Belediyeyi büyük zarara uğratmışlar” gibi.
Farklı partilere mensup başkanlar arasında siyasi nezaket açısından uygun olmayan tartışmalar normal karşılanabilir. Fakat aynı partiye mensup eski/yeni belediye başkanları arasında da böyle tartışmalar oldu. Ak Parti’de de oldu. Bazı yerlerde yeni Ak Partili belediye başkanı, önceki başkanın iş yapmadığını, israf ettiğini ve belediyenin kasasını boşaltığını falan söyledi. Seçimlerden sonra karşılıklı laf sokuşturmalar hatırlanacağı üzere bir müddet sürdü.
O zamanda yazdık ‘Çok şükür. Bizimkiler birbirinin arkasından atıp tutmuyor’ diye.
Bugün de birbirlerinin arkasından sallamıyorlar. Bu bakımdan örnek alınması gereken bir durum var ortada. Canları en fazla acıyan eski/yeni başkanlar bile sükunet ve nezaketle hareket ediyor. Siyasi terbiye ve siyasi olgunluk denen kavramlar böyle bir şey olmalı.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile konuşurken bunları düşündük.
Başkan geçmişi takdir ederken “Çıtayı yükseltmeye çalışıyoruz” dedi.
Mütevazı, geçmişe saygılı ve sorumlu duruşundan dolayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı tebrik etmek lazım. Geçmişle gelecek arasında köprü kurarken kendisi son derece nazik ve özlenen örnek davranışlar gösteriyor. Geçmişi ıskalamadığı gibi “ yok” da saymıyor.
Karatay 323 bin nüfuslu bir merkez ilçe.
İlçe son yıllarda özellikle de fiziki anlamda yenilendi.
Kamu marifetiyle ilçeye önemli yatırımlar yapıldı.
O eski Karatay tarih oldu.
Karatay’da büyüdüğümüz sokaklar yok artık. Bugün o sokaklarda gezerken “Hiç değilse bır kısmı doğal ve naturel haliyle bırakılsa, muhafaze edilseydi”diye, geçmiş belediye yönetimlerini eleştiyoruz. Hiç değilse bir kaç mahalle, cadde, sokak, iş hanı olduğu gibi bırakılsaydı. Onarım, bakım, tadilat, yenileme adı altında boyalı, cilalı bir takım zevksiz ve ruhu olmayan mekanlar meydana getirildi.Ne kaldı, ne bırakıldı eskiye dair? Tarihi yıkmak bu kadar basit ve kolay olmamalı. Orijinal ve doğal olan her devirde anlamlı olur. Ülkemizde tarih kokan mekanlar var ve o mekanlar içerden ve dışardan gelen insanların ilgi odağı. Tarih yaşıyor çünkü oralarda. Yeni belediye başkanı olarak Hasan Kılca bey umalım ki bu konuda hassasiyet göstersin.
Başkanın bize yaptığı açıklamaları başlıklar halinde verelim.
Hasan Kılca başkan “Borcumuz yok. Paramız da var” dedi.
Başkanı personel noktasındaki tasarrufularını sordum..
İşte o cevap :” Personela fazla dokunmadık. Dokunmayı da düşünmüyorum. Ufak çaplı bir kaç değişiklik yaptım. Hepsi bu kadar. Arkadaşlarla yola devam edeceğiz.”
Bu aralar ne yaptıklarını da sordum Hasan beye.
Şöyle dedi :” İlçemizde bulunan 80 mahalleyi gezdik. İlk etapta 80 proje belirledik. Onları kısımlar halinde yapmaya çalışıyoruz. Önümdeki ajanda da 80 projenin adı var. Yaptığımız projelerin üstünü kalın kalemle çiziyor ve bir yenisine geçiyorum. Başta muhtarlarımız olmak üzere gençlerimizle görüşerek, yeni ihtiyaçları belirlemeye çalışıyorum. Her gün yeni ihtiyaçların hasıl olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bunun bilincindeyim. Mesela bu aralar ilçedeki tüm okullara TÜBİTAK popüler bilim yayınları kitaplığı kuruyoruz. Karatay güneş enerjisi santralini hizmete açtık. Hobi bahçelerini genişletiyoruz. Yeni projelrimiz var ve onların üstünde çalışıyoruz.”
Başkanı 2020 yılı bütçesini sordum.
Karatay Belediyesinin 2020 yılı bütçesi eski parayla 320 trilyon olarak belirlenmiş.
Ve.. Biz geçmişini unutmayan, başkan olduktan sonra eski dostlarını ve tanıdıklarını sollamayan, kibir ve gurur yapmayan siyasetçi ve başkanları seviyoruz. Makamlar gelip geçici ama insanlık baki.
Bir siyasetçi, bir belediye başkanı dar bir çevre ile görüşmek ve kucaklaşmak yerine, kollarını açmalı ve olabildiğince insanı kucaklamaya çalışmalı. Bunun aksi davranışlar çok farklı değerlendiriliyor ve ve sahibini töhmet altında bırakıyor.
Ayrıca biz bir siyasetçinin başkan ya da milletvekili olduktan sonra, GSM numarasını değiştirmemesini ve telefonunu elemanlarına taşıtmamasını çok seviyoruz. Esasen bunun böyle olması gerekir. Bu duruma dikkat eden miletvekilleri ve başkanlar var. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’da bunu yapıyor. İyi yapıyor. Örnek olsun.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.