ÇOCUKLA NİTELİKLİ ZAMAN GEÇİRMEK
30 Ekim 2017, Pazartesi 06:38Yaşımız kaç olursa olsun, işimiz ne olursa olsun, memur da olsak, ev kadını da olsak, avukat, hemşire, muhasebeci, müdür de öğrenci de olsak, ana baba, dede, hala, dayı, görümce, yenge de olsak…karşımızdaki kişilerin bize ilgi göstermesi önemlidir. İlgi göstermek, en basit anlatımıyla, söylediğimiz bir sözün, yaptığımız bir davranışın karşımızdaki kişi tarafından fark edilmesidir.
Ana babaların çocuklarıyla kurdukları ilişkiler ve ana babaların davranışları, çocukların gelişimlerini ve davranış biçimlerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla çocuklar için anne babalarıyla geçirdikleri zaman ve bu zaman içerisinde birlikte neler yaptıkları son derece önemlidir.
Okul öncesi yaşlarda çocuklar anne babalarıyla daha çok zaman geçirmek isterken, ilköğretim ve ergenlik yaşlarında arkadaşlarıyla da zaman geçirme istekleri artmaya başlar. Bu durum gelişim döneminin bir özelliğidir. Ancak ailece zaman geçirmenin önemli olduğu ve buna ihtiyaç duyulduğu da unutulmamalıdır. Ailece birlikte zaman geçirme, bazen doğal aile rutinleri içerisinde gerçekleşirken bazen de planlı bir şekilde gerçekleşir.
Çocukla nitelikli zaman geçirmek demek, çocukla birlikte yapılan herhangi bir etkinliği kapsamaktadır. Bu süreçte çocuğunuzun yaşına göre, oyun oynamak, bulmaca çözmek, çiçek ekmek, eşya tamir etmek, kurabiye yapmak gibi birçok etkinlikte bulunabilirsiniz. Duygularınızla da ona birlikte olduğunuz mesajını vermelisiniz.
Senin İçin Buradayım:Bu zamanda her şeyi bırakın sadece onunla ilgilenin.
Seni Dinliyorum ve Anlıyorum: Tüm bedeninizle söylediklerini ve söylemediklerini anlamaya çalışın ve anladığınızı ona gösterin.
Sana Önem Veriyorum: Çocuğunuz için orada olduğunuz ve onu anladığınız mesajıyla ona önem verdiğinizi anlayacaktır. Onu eleştirmemeniz, ders vermeye çalışmamanız, kontrolü çocuğa bırakmanız, onun isteklerine öncelik vermeniz kendisini önemli hissetmesini sağlayacaktır.
Seninle Birlikte Olmaktan Keyif Alıyorum ve Mutluyum: Onunla birlikte olduğunuzda sizin de mutlu olduğunuzu, keyif aldığınızı ona hissettirin.
Çocukla yapılan her etkinlik, onun farklı gelişim alanlarının da desteklenmesini sağlayacaktır. Örneğin bozulan eşyaları tamir etmek, çekmecelerin düzenlenmesi hem hareket hem de problem çözme becerisine katkı sağlayacaktır.
Eğer aile ortamında kişiler birbirine ilgisizse, ve zamanı uzun süre televizyon izleyerek geçiriyorsa, bu çocuk için olumsuz bir örnek oluşturmaktadır. Bu durumda çocuk da tv. İzlemeyi model alacaktır. Tv. İzlerken sohbet edilirse onun da görüşleri dinlenirse o da kendisini ailenin bir bireyi olduğunu hissedecektir.
Evde günlük, haftalık olarak bir zaman planının olması, belli zamanların tutarlı olarak birlikte geçirilmesini kolaylaştıracaktır. Örneğin, hafta içinde, hafta sonunda yatış kalkış saati, banyo temizlik günleri, ailece birlikte gezmek gibi….Bunların zamanını bilmeleri kendilerini de planlı olmaya teşvik edecektir.
Çocukla Oyun Oynamak:Çocuğunuz için ayıracağınız özel zamanda yapabileceğimiz etkinliklerden belki de en önemlisi onunla oyun oynamaktır.
Oyun çocuğun yaşamının doğal bir parçasıdır. Çocuklar oyun oynarken hevesli, enerji dolu, dikkatli, hata yamaktan korkmadıklarından dolayı da rahattırlar ve bu süreçten pek çok şey öğrenirler. Çocuk oyunla çevresini tanır, öğrenir, öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştirir. Sosyalleşmeyi, ilişki kurmayı öğrenir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.