CORONADA ÖNGÖRÜ YOK
30 Mart 2020, Pazartesi 09:11ÇİN’e, Aralık 2019’da girdi.
İTALYA’ya, Şubat 2020’de geldi.
Şubat ayında dünyanın ekonomileri en gelişmiş ülkelerinde kendisini göstermeye başladı.
Avrupayı sardı. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere, Hollanda derken, Rusya’ya geçti. Bu ülkelere gelmeden önce ÇİN’den gelirken İRAN’a girdi ve bu ülkede üç bin civarında can aldı.
Eş zamanda dünyanın süper gücü Amerika’ya da girdi.
Amerika’da da an itibariyla 1000’in üzerinde can aldı.
Anlaşılan o ki; Corona virüsü zengin ve fakir ülke ayrımı yapmıyor. Zengin ve fakir insan ayrımı da yapmıyor. Bu virüs İnsanlık alemi için süper bir tehdit olma özelliğine sahip ve bugün 200 ülkeye hakim olmuşu vaziyette.
Dünyada 2.5 milyar insan coronadan dolayı tecrit altında.
Bu dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’üne tekabül eden bir sayı.
Ülkeler son 100 yılın bu en tehlikeli salgını ile mücadele edebilmek için her türlü ekonomik ve sosyal önlemleri alıyor. Bu konuda sadece iki ülkeden örnek verelim : AMERİKA, virüsle mücadele liçin 1 trilyon dolar para ayırırken, Almanya 756 milyar euro ayırdı. Bu paraların bir kısmı virüsle mücadele için kullanılırken, bir kısmı da bu ülkelerin vatandaşlarına hibe olarak verilecek.
Mesela; Amerika yönetimi üç ay boyunca her ay kendi vatandaşına 1000 dolar vereceğini, Almanya ise üç ay boyunca kendi vatandaşının gelir durumuna bakarak her ay 9000-15.000 euro arasında para hibe edeceğini açıkladı. Niye? İyi yesinler, iyi beslensinler, sağlık harcamalarından kısmasınlar ve küresel salgından en az zararı görsünler, diye. Bizde,” vatandaşa 1000 lira verelim mi, vermeyelim mi “ diye, düşünüyoruz. Düşünüyouz..! Çünkü, “Etimiz, budumuz belli” Amerika ve Almanya ile kıyaslanmamız mümkün olmadığı gibi, bir çok ülke ile de bu anlamda kıyaslanmamız imkansız.
TÜRKİYE NE YAPTI, NE YAPIYOR?
Küresel salgının dünyayı ne zaman terk edeceğine dair kesin bir öngörü yok.
Süper güç Amerika corona virüs salgınının 1-2 yıl sürebileceğini öngördü.
Diğer bir süper güç Rusya bu konuda çelişkili tarihler veriyor.
Diğer gelişmiş ülkeler İtalya, Almanya,Fransa, İspanya, İngiltere de aynı şekilde virüsün ne zaman sona ereceğine dair bir öngörüde bulunamıyor.
Şimdilik bilinen bu virüsün dünyada hızla yayılarak devam edecek olması.
Türkiye’de de bu konuda bir öngörü yok.
Bilinen tek gerçek var o da salgının aylarca sürecek olması.
Bunu nerden anlıyoruz: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk daha dün 30 Nisan’da okullarda uzaktan eğitim takviminin sona ereceğini açıkladıktan sonra, bu sürecin uzatılabileceğini söyledi ve şöyle dedi : “ B ve C planlarımız var. Önümüzdeki Eylül ayı geçtiğimiz Eylül ayından farklı olacak.” Bakan bey yeteri kadar açık konuştu. Başka ne desin adam?
Esasen devletin zirvesi de sürecin uzayabileceğini biliyor.
Sayın Cumhurbaşkanı biliyor.
Sayın Sağlık Bakanı biliyor.
Diğer bakanlar biliyor.
İllerde valiler ve yerel yöneticiler biliyor.
Üniversite yöneticileri, hastane yöneticileri biliyor.
Duyarlı vatandaşlar biliyor.
Devletinin, ülkesinin ve insan sağlığının kıymetini bilen insanlar da bu sürecin uzayacağını tahamin ediyor.
TÜRKİYE’yi yönetenler bunu bildikleri için virüsün ülkemizde görülmesiyle birlikte önlem üstüne önlem almaya başladı.
Devlet ilk önce temizlik ve hijyen konusunda vatandaşlarını uyararak işe başladı.
Temizlik ve insanlarla temas noktasında açıklama üstüne açıklama yapan yetkililer daha sonra, “Evde kal. Evimizde kalalım. Hayat eve sığar” diyerek, insanlar arasında teması en düşük seviyeye indirmeye çalıştı.
Kamuda ve özel sektörde “Esnek Çalışma Modeli” ile virüsle mücadeleye girdi.
Virüsün yayılmasının önüne geçmek için şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşıma sınırlama getirdi. Yurt dışı uçak seferleri tümüyle iptal edildi. Yurt içinde sadece 14 ile uçak seferlerine o da belli şartları yerine getirmek suretiyle izin verildi. Alınan bu önlemlerin amacı, insanlar, şehirler ve ülkeler arasındaki temasın minimuma indirilmesi. Aynı şekilde sokaklardaki insan hareketinin minimuma indirilmesi. Yani “Evde kal.Evimizde kalalım.”Mümkün olduğu kadar tam izalosyon.
Öte yandan devlet yerel yönetimleri, özel sektör ve insanları bu süreçte aldığı önlem paketleri ile rahatlatmaya çalışıyor. Bu konuda küçük bir eleştiri yapalım: Temel mal ve hizmetlerde verginin indirilmesi ve enerji faturalarının devlet tarafından karşılanması lazım. Devlet vatandaşı ve firmaları fonlarken alacağından vazgeçmiyor. Sürekli borçlandırıyor. İşyerleri nın kapandığı ve insanların işsiz kaldığı olağanüstü süreçte çalışma imkanı bulmayan insanlar, 3-4 ay sonra devlet tarafından ertelenen borcunu nasıl ödeyecek?
Corona virüsünün dünyamızı ne zaman terk edeceğine dair herhangi bir öngörü yok. Sürecin uzaması halinde dünyanın her köşesinde ekonomik ve sosyal patlamalar yeni bir salgın türü olarak ortaya çıkacaktır.
Türkiye’yi yönetenlerin işi an itibarıyla ne kadar zor olsa da, gelecekle ilgili planlar üzerinde de çalışıyorlar, diye düşünüyoruz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.