Covid 19 Bilgi Güncellemesi
10 Kasım 2021, Çarşamba 09:097 Kasım 2021 tarihi itibariyle 70207 canımızı yitirdik, 7 milyon 985 bin 944 vatandaşımız hastalığa yakalandı. 55 milyon 625 bin 504 kişi birinci doz; 49 milyon 190 bin 536 kişi ikinci doz aşısını oldu.Üçüncü doz aşı olabilen vatandaş sayımız 11 milyon 377 bin 755 kişi. Konya aşılamada mavi olmaya yani sürü bağışıklığı yapabilecek düzeyde aşılanmaya henüz ulaşamadı.
Kaybettiklerimize rahmet, hastalarımıza şifa diliyorum. Sağlık Bakanımız hemşehrimiz Sn. Koca’nın da kabul ettiği gerçek pandemide istenilen başarıya her türlü desteğe karşın henüz ulaşamadığımız. Maske ve mesafe gibi iki çok önemli korunma tedbirini terk ettik. Uçak, tren gibi özel alanlarda devam etse de diğer kamusal alanlarda Hes kodu kontrolu artık uygulanmıyor genelde. Toplu ulaşım araçları gene tıklık tıklım.Tek silahımız aşıda da sorunlar yaşıyoruz. Tam aşı için en az iki doz aşılanmanız veya Covid geçirdikten sonra 180 gün içinde tek doz aşılı olmanız gerekiyor. İkinci aşı sayımız birinciden yaklaşık 6 milyon eksik. O zaman yeterli antikor oluşmaması nedeniyle aşının etkinliğini kaybediyorsunuz. Yeterli ve zamanında yapılmayan aşı toplum bağışıklığını da istenilen düzeye getiremememize neden oluyor. Sağlık Bakanlığımızın hasta ve temaslı takibinde de elbette Bilim Kurulu en iyiyi bilir ancak anlamadığımız sorunlarla karşılaşıyoruz. Temaslıların maske ve mesafeye uyarak PCR testi yapılmaksızın yaşamın içinde beşinci güne kadar olmalarını öneriyor Bakanlık ancak bizim dördüncü günde yapılan PCR testinde pozitif bulduğumuz vakalarımız var. Covid hastalarına 14 gün karantina öneriliyor ancak klinik şikayet yoksa 10. Günde PCR testsiz yaşama katılabilecekleri gene Bakanlık yaklaşımı. Oysa bizim filiasyon ekibinin artık göreve dönmesinde mahzur olmadığını belirttiği grupta onuncu günde pozitif gördüğümüz vakalarımız var. Bunlar test yapılmaksızın yaşamın içine katıldığında bulaş kaynakları aynı zamanda. Asla Covid olmayın elbette de üç aydan sık aralıkla Covid olursanız Ankara için söylüyorum sıkıntı büyük. Filiasyon ekibi size asla gelmiyor, tedavi vermiyor, kendinizi kötü hissederseniz Enfeksiyon Hastalıkları veya Covid sonrası polikliniğe başvurmanızı yani karantinada olmanız gerekirken yaşama katılmanızı öneriyor. Oysa Bakanlık bu durumlarda hastanın PCR,Eliza ile antikor testi, solunum yolu numunesi ve kan örneği alınıp Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarına gönderilmesini kurala bağlamış ancak uygulama maalesef böyle değil. Karantinada olmanız gerekirken sahada olmanız elbette bulaştırıcılığa neden olmanız demek.
Uygulama tartışmaları bir yana Sağlık Bakanlığı genelgesinden bilgilendirme yapmak istiyorum.
Covid pozitif hasta olduğunda temaslı tespiti test pozitifliği veya klinik belirtilerden 48 saat önceden başlatılır. Eğer bağışıklık sistemini baskılayacak ilaç kullanıyorsanız süre önemli olmaksızın temaslı sayılıyorsunuz.
Yakın temaslı kimlerdir; (Yüksek riskliler) Covid 19 hastasıyla 2 metreden daha yakın mesafede 10 dakika üzeri yüz yüze konuşma durumlarında, Covid 19’luya doğrudan bakım yapanlar, Covid 19 hastası öğrenci/öğretmenle aynı sınıfta öğrenci/öğretmen olanlar, Covid 19 hastasıyla öpüşme-kucaklaşma gibi fiziksel temasta bulunanlar, öksüren-aksıran hapşıran Covid 19 hastasıyla korunmasız temasta bulunanlar, Covid 19 pozitif kişiyle iyi havalanmayan kapalı ortamda 10 dakikadan fazla kalanlar, Covid 19 hastasıyla aynı uçakta iki ön,iki arka, iki yan koltukta maskeli bile olsalar yolculuk yapanlar, Covid 19 hastasıyla aynı evde yaşayan, aynı ofiste çalışan, aynı yurt/otel odasında maskeli bile olsa kalanlar, Covid 19 hastasıyla aynı şehirlerarası otobüs, aynı tren kompartmanında seyahat edenler yüksek riskte temaslılardır.
Ortamın sık havalandırılması, işyerlerinde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde oturma düzeni vazgeçilmez önerilerdir.
Peki karantinadaki kişiler nelere dikkat etmelidir;
Sağlık Bakanlığı evde ziyareti kabul etmeyi yasaklıyor. Maske ve mesafe olmazsa olmaz, vazgeçilmez. Nemlenen maske değiştirilmeli. 65 yaş üzeri ve kronik hasta kişiler mümkünse aynı ortamda tutulmamalı. Mümkünse hasta ayrı tuvalet ve banyo kullanmalı. Ortak banyo veya tuvalet kullanımında günde an az 1 kez 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yapılmalı. Hastanın kullandığı kişisel hijyen ürünleri ağzı kapalı naylon poşete konulduktan sonra ikinci bir poşette ve ağzı kapalı olarak atılmalı. Ortak havlu vs kullanılmamalı, havlu-çarşaf, giysileri 60-90 derecede yıkanmalı. Oda temizliği eldiven ve maskeyle yapılmalı.Tüm yüzeyler 1/100 sulandırılmış Çamaşır suyuyla silinmeli. Oda iyi havalandırılmalı.
Pandemi belasından bir an önce kurtulmamızı diliyorum. Aşı, maske ve mesafe mutlaka uymamız gereken kurallar ve olmazsa olmazlar. Sağlıklı günler dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.