Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62928.997$

Deprem bilinci

20 Şubat 2023, Pazartesi 00:36

6 şubatta başımıza gelen büyük depremin üzerinden 12 gün geçmiş olmasına rağmen artçı sarsıntıların devam ettiği bilinmektedir. 17 Şubat miraç kandili gecesi  saat 23.53 sıralarında Konya’ da 3.0 büyüklüğünde deprem ile sallandık. Kandilli rasathanesinin açıklamalarına göre deprem Konya Selçuklu bölgesinde yerin 3.6 km aşağısında meydana geldiğini Kandilli rasathanesi açıklamıştır. Deprem bölgelerinden etkilenen vatandaşların fay hatları açısından en güvenli olarak görünen bölgelerden birisi olan Konya’ya gelmesi ve tekrar bir deprem meydana gelmesi büyük bir psikolojik baskı yaşatmıştır. Meydana gelen nispeten küçük depremde depremzedelerin akıllarında bir daha mı yıkılacağız sorusunu uyandırdı. Tekrar gece saatlerinde meydana gelen depremde insanlar bölge faktörü ne kadar önemli olsa da yerine getirmesi gereken belli başlı deprem öncelikleri olduğunu ve vatandaşlarımızın eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum. Konya ve Karaman bölgesinde yaşayan halkın deprem açısından düşük risk teşkil ettiği bilinmekte ama bu bizi ve çocuklarımızın deprem anında ve sonrasında neler yapacağımız ve yapmamız gerektiğini bilmekten alıkoyamaması gerekmekte.bunun en büyük örneğini daha önce yaşadığımız 4.4 ve 4.7 depremlerinde gördük. İnsanlar bilinsizce ne yapacağını bilmeden sokaklara dökülmüş sabaha kadar dışarıda hazırlıksız bir şekilde deprem nöbeti tutmuşlardı. Artık bu kadar dersin üstüne halkımız rehavete kapılmadan dersi tam hazır bir şekilde geçmemiz lazım.

Bunlar da şöyledir;

Deprem öncesi yönetmeliklere uyan ve denetlemelerden düzgün geçmiş firmaların ya da şahısların yapmış olduğu konutlara araştırmadan kulaktan dolma ya da firmaların  önünüze sürdüğü hazır bilgiler ile karar vermemek daha önemli. Bu kontrolleri sağladıktan sonra binadan değil de bulunduğunuz maskendeki eşyalardan kaynaklanacak hasarların önüne geçmek gerekmektedir.

Dolap ve çevrilebilecek eşyalar önce duvara sonra birbirlerine sabitlemelidir.

İçerisinde sizi tehlikeye atacak eşyalarınızın olduğu dolapların kapaklarını mekanik kilitler ile açılıp üzerinize düşmesini önlemek gerekmektedir. Yanıcı patlayıcı zehirleyici eşyalarınız düşmeyecek konu çekip sabitleyerek her hangi bir zarar görmelerinin önüne geçilmelidir. Gaz Elektirik kaçakları ve her hangi bir kazanın önüne geçmek için gaz vanası ve Elektirik sigortası kullanılmalı. Yangın merdivenlerinin konumlarını öğrenip sürekli tahliyeye açık bir şekilde bırakılmalıdır. Bunu özellikle tahliyeyeye açık dememin sebebi İstanbul’da öğrencilik zamanlarımda daha çık şekilde gördüğüm kadarı ile deprem öncesi her hangi bir hırsızlık vakası yaşanmasın diye her hangi bir afet durumunda insanların dışarı çıkmasından ziyade kapılarına vurulan kilitler ile insanların kurtulmasını değil de güvenliği daha çok önem verilmekte.  Aynı zamanda tahliye yolları kat maliklerinin kullancağı birer turşu saklama alanı ,depo değil de acil durumlarda aydınlatmasını düzgünce sağlanıp sizin hayatınızı kurtaracağınız yoldur. Yataklarımızı pencere ya da üzerine devrilecek ağır dolapların yakınına konumlandırmalı, yataklarınızın üzerinde ağır eşyalar olmamalıdır. Evlerindeki her aile kendi arasında bulundukları konutlardan çıkış planı oluşturmalı ve her hangi bir iletişim problemini de göz önünde bulundurup herkesin bildiği ortak toplanma alanı belirleyip afet anında o bölgede toplanılmalı. Kendinize deprem çantası hasırlayın. İçerisine yiyebileceğiniz kuru gıdalar,su , düdük , ilk yardım kiti yerleştirin. Sizin önemli evraklarınızı(kimlik, tapu, sigorta gibi) su geçirmez poşetin içerisine koyarak kendinizi güvenceye alın.

Deprem anında yapılması gerekenler;

Dolap, raf, pencere gibi yerlerden uzak durmalıdır. Üzerinize düşebilecek eşyalar  sizi yaralayabilir. Deprem anında kendinizi korunaklı yerlere ( masaların , yataklarımızın, kolon yanlarına) diz üstü ÇÖK, başını neşeni koruyacak şekilde Kapan, düşmemek için sabit bir yere Tutun. Deprem anında kendini riske atıcak yerler merdiven asansör gibi yerlerdir. Balkonlara çıkılmamalıdır ve en önemlisi bir yerden atlamayın güzel vatandaşlar.

Deprem sonrasında yapılması gerekenler;

Öncelikle kendi sağlık durumunuzu kontrol edin. Herhangi bir yaralanma durumunda deprem çantanızda bulunan yardım kitini kullanabilirsiniz. Çevrenizde yardım edebileceğiniz birisi olup olmadığını kontrol edin. Depremden sonra en çok çıkan ikincil afetlerden birisi yangındır. Gaz vanalarını kapatıp camlarınızı açın ve binayı terk edin. Ailecek belirlediğiniz toplanma alanına doğru yola çıkın. Aileniz ile birlikte radyo gibi iletişim araçlarından size yapılacak uyarıları dinleyin.

Depremden sonra atçı sarsıntılar her zaman meydana gelir. Hasarlı binaların yıkılmasına olanak sağlar. Bundan dolayı hasarlı binalardan uzak açık alanlarda toplanın.

Aslında basit ama sizin ve ailenizin hayatını kurtarabilecek bu yollar öğrenmek ve çocuklarımıza öğretmek gereklidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.