Dil Devrimi İle Geldiğimiz Nokta! (1)
02 Kasım 2017, Perşembe 06:22Harf Devrimi yapılmış, millet bir gecede ümmi hale getirilmiş, geçmişle ilgi ve alakası kesilmiş, Transkripsiyon denen kesme, noktalama, inceltme, çekme gibi işaretlemeler kaldırılmış, güya dil kolaylaştırılmış ama gerçekte bir çıkmazın içine sürüklenmiştir. Bugün bile Türk Milleti hâlâ bu girdabın içinde kıvranmakta, doğru dürüst okuma yazma meselesini halletmiş değildir. Zecri kanunlarla, İstiklal Mahkemelerinin zulmü ve teröre varan uygulamaları ile devrin iktidarından nemalanan menfaatperest ve yalakalar sayesinde zorla kabul ettirilmeye çalışılan bu durumu milletimiz hâlâ hazmedebilmiş değildir.(1)
Dünyaya konuşan spikerlerimiz, 80 milyonu muhatap alan siyasilerimiz, halka hitap eden hatiplerimiz hattâ bir birine derdini anlatan insanlarımız öyle hatalar yapıyorlar ki; dehşete düşmemek mümkün değil. Bazı misaller:
Yanlış kullanılan kelimeler Doğruları
Tercübe Tecrübe
Çanakkale muhaberesinde Çanakkale muhârebesinde
Tevsir okumuş Tefsîr okumuş
Zekeratül mevt Sekeratül mevt
Harfiyat yapılırken. . . Hafriyat yapılırken
Sayın vâli tefriş etti Sayın vâli teşrif etti
Kıyâmet-i harbiyesi Kıymet-i harbiyesi
Tanzimat ödedi Tazminat ödedi
Hile-hurda Hile-hud’a
Cetvel kalem Ceffel kalem
Depremzâdeler Depremzedeler
Tavsiye nedeniyle mâliyetine satış Tasfiye nedeniyle. . .
Ashab-ı keyf Ashab-ı Kehf
Mefat etti Vefat etti.
Türkiye çapında yayın yapan bir radyoda bir vâlimizi konuşturuyorlar. Zat-ı muhterem iki defa “Adıyamanda iki tane sahâbe meftundur” dediğini yani “medfundur” olması gereken kelimeyi “meftundur” diye kullandığını ben bizzat dinlemiştim.
Târihî câmimizin hazinesinin bakım ve onarımı için, namazdan sonra cemaatten para toplanacaktır. Târihî câminin haziresinin tamiri için olacak doğrusu…
Kitaplarımızı açalım, bazılarında kalp yazar, bazılarında kalb. Ama “kalpinden ameliyat oldu diye yazmaz, kalbinden ameliyat oldu” yazar. Bazı kitaplar Mehmed, Muhammet, Mahmud, Ahmed gibi isimleri “T” harfi ile yazar bazıları “D” harfi ile yazar. Bir keşmekeştir devam edip gidiyor.
Bazıları can korkusundan, bazıları ikbal kaygısından, bazıları da nemelâzımcılıklarından dolayı dünyada bir emsali görülmeyen ve müstevlilerin işgal ettikleri ve sömürecekleri devletlerde bile uygulamadıkları bu metoda karşı çıkmamışlar, şak şaklamışlar ama kendileri bile duruma intibâk edememiş, zahirde devrimi kabullenmiş ama hakikatte kitaplarını Osmanlıca yazmışlar, notlarını Osmanlıca tutmuşlardır.(2)
Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'in, 1980’li yıllarda bile, Kenan Evren'le ilgili olarak anlattığı anısı bir gerçeği gözler önüne seriyor. İşte Güzel'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama:
"Ben Millî Eğitim Bakanı iken Kenan Evren Cumhurbaşkanıydı. Bir gün bir aradayken baktım ki, Paşa Osmanlıca ile not alıyor. Dedim Paşam, " Hani devrim kanunları siz nasıl böyle eski Türkçe yazarsınız?" Kıpkırmızı oldu "Sayın Güzel bu benim kolayıma geliyor" dedi." (3)
Osmanlıca'nın önemli bir kültür dersi olmasında dolayı zorunlu olması gerektiğini savunan Hasan Celal Güzel, ancak körü körüne karşı çıkanları daha fazla huylandırmamak için, hem de ilk başlarda rahat bir organizasyon için başlangıçta seçmeli de olabilir, görüşünü savundu. Güzel, bu açıklamaları Kanal A televizyonunda Fâtih Şahin'in hazırlayıp sunduğu Çerçeve programında yapmıştır.
Son örnek Târihçilerin Kutbu diye ma’ruf günümüz târihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık; “Yazılarımı hep eski Türkçe (osmanlıca) yazarım, çünkü daha hızlı yazabiliyorum” demektedir.(4) Gerçekten bir Mehmed, bir Muhammed, bir Hasan, Hüseyin yazmak için Türkçede harfler arasında kesintiler olduğu için zordur zaman alır ama Osmanlıcada bunları yazmak hiç kesmeden, fasıla vermeden bir çırpıda mümkündür.
Dipnotlar:
1-Sâmiha Ayverdi, “Ne İdik Ne Olduk”, Kubbealtı Yay. İst. 2007, s. 200.
2-Dursun Gürlek, “Kültür Dünyamızdan Manzaralar”, Kubbealtı Yay. İst. 2010, s. 112.
3-Haber7. Com 11. Aralık 2014.
4-Halil İnalcık, “Târihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı”, İş Bankası Yay. İst. 2013, s.131.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.