DÜNYA OSMANLIYI ARIYOR (1)
30 Kasım -1, Pazartesi 00:00Tarihçi Hammer’in tabiriyle Osmanlı İmparatorluğunu; "Evi omzunda" 400 kişi kurmuştur. Çadırını omzuna alıp, Söğüt civarına yerleşen bu 400 hane, maya ve cevherlerinde taşıdıkları hasletler sayesinde, Namık Kemal'in:
Biz ol nesl-i kerim-i dûde-i Osmaniyan’ız kim
Muhammerdir serâpa mâyemiz hûn-i şehaâdet'ten
Biz ol â’l-i himem erbâb-ı cidd-u ictihâdız kim
Cihangirâne bir devlet çıkardık bir aşîret'den
Sözleriyle de ifade ettiği gibi, dünyaya 600 sene mührünü vuracak, insanlığıyla, adaletiyle, hüsnü muamelesiyle düşmanlarına bile kendini sevdirecek, Yunanistan'ın Solono Piskoposu Dorotheus'a Yıldırım’dan yardım istetecek, Yedi adaların Osmanlı eline geçmesiyle Aziz Hrıstomos kilisesinde şükran ayini yapılacak, Girit Venediklilerden alınınca, Hammer’in de kaydına göre, Osmanlı ve adaleti geldi diye bayram yapılacak ve birçok bölgeden ve özellikle papazlardan "gelin bizim memleketimizi de koruyucu kanatlarınızın altını alın" ([1]) diye davetiye alacak bir imparatorluk kurmuşlardır.
Osmanlı’yla çok uğraştığı için kendisine Haçlı Âlemi tarafından "Hıristiyanlığın şövalyesi" unvanı verilen Boğdan Voyvodası Büyük Stefan ölürken evlatlarına şöyle vasiyet etmiştir: "Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız. Rus’a asla yaklaşmayın. Haindir sizi yok eder. Mecbur kalırsanız kendinizi Osmanlıya teslim edin. Adil ve merhametlidir"
Buna en bariz örnek: Girit’te Venedikliler halkın bin bir zahmetle elde ettiği mahsulün üçte birini vergi diye tarlada alıp, eğer pazara satmaya getirirse birde orada vergi alırken, İngilizler Hindistan’da asırlarca müstahsilin hasadının tam yarısını vergi diye alırken,([2]) Osmanlı fethettiği yerlerde bu hususta gayet adil ve insanî davrandığı için, birçok yerde yerli halk onları davet etmiş ve gelişlerine sevinmişlerdir.([3])
Osmanlı hâkimiyetindeki gayri Müslim halkın çok rahat olduğunu, hatta kendi dindaşlarının idaresinden daha rahat olduğunu, bu yüzden papazların ve halkın Osmanlıyı memleketlerine davet ettiklerini, ([4]) savaş başlayınca Hıristiyan ahalinin kendi ordularına değil, Osmanlı ordusuna yardımcı olduklarını, ([5]) hatta cephedeki askerlerin bile hür olarak yaşamaktansa daha iyi şartlar sağlandığı için gönüllü olarak nasıl ecdadımıza esir olduklarını([6]) yine ecnebi kaynaklar yazmaktadır.
Osmanlı’yı erkekçe yenemeyeceklerini anlayan Haçlı Âlemi çareyi içimizde asırlardır huzur ve rahat içinde yaşayan tebaayı yani Rum, Ermeni ve Arapları ifsâd edip ayaklandırmada, veli nimetlerine karşı hainlik yaptırmada buldular.
Osmanlının bir lav gibi içine alıp muhafaza ettiği, asırlarca her şeylerine müdahale etmediği, dolayısıyla Osmanlı milletinden daha zengin ve huzurlu yaşar hale getirdiği azınlıklarda, bu oyuna geldiler. Ekmeğini yedikleri kapılara işediler. O koca imparatorluk, o koca çınar birkaç asır içinde sarardı, soldu ve yıkılıp gitti.
Ama bu hainlikleri yapanlar sonradan pişman oldular. Osmanlı da bulduklarını, yeni efendilerinde veya zahirende olsa elde ettikleri istiklallerinde bulamadılar. Pişman oldular. Ellerini dizlerine vurdular ve hâlâ vurmaktalar ama iş işten geçti.
Şimdi yana döne Osmanlıyı arıyorlar ama heyhat! Büyük bir hasretle Osmanlıyı arayan, hatta onu yeniden bekleyen milletlerden birkaç misal verelim:
Ürdün Yüksek Mahkemesi Başkanı Udek "400 sene huzur içinde yaşayan Ortadoğu, Osmanlı'nın çekilmesiyle cadı kazanına döndü"([7]) dedi. Aynı itirafı yakın tarihte ABD başkan yardımcısı Algore de: "Osmanlı Ortadoğu’ya huzur ve sükûn getirmişti"([8]) dedi.
Dipnotlar:
1-Hammer, “Osmanlı Tarihi” c. 1, s. 323; Yılmaz Öztuna, “Büyük Türkiye Tarihi”, c. 2,
s. 317; Tarih ve Medeniyet Dergisi sayı, 26, s. 30.
2-İbrahim Refik, “Destansı Hüzün”, Albatros Yay. 7. Baskı, İst. 2001, s.5-27 İsmail
İsmail Hâmi Dânişmend,“Tarihi Hakikatler”,Tercüman Gazetesi Yay.1979, c.1, s. 70.
3-Recep Şükrü Apuhan, “Ruhumda darp İzleri Var”, İst. l990 s. 136; Yılmaz Öztuna,
“Türkiye Tarihi” c. 5, s. 324.
4-İsmail Hâmi Dânişmend,“Tarihi Hakikatler”,Tercüman Gazetesi Yay.1979,c.1, s. 210.
5-Fernand Grenard, Asya'nın Yükselişi ve Düşüşü, M.E.B. Yay. 1000 Temel Eser,
terceme Orhan Yüksel, İst. 1970 s. 123.
6-Tarih ve Medeniyet Dergisi, sayı: 11, s. 24.
7-Yeni Nesil Gazetesi, 20. 01. 1986.
8-Milliyet Gazetesi, 25.03.1995.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.