Dünya Târihinin Yeniden Yazılması Gerekir
16 Şubat 2017, Perşembe 07:16Dünya çapındaki târihçimiz ve Osmanlı uzmanımız Prof. Dr. Halil İnalcık Bey; “Osmanlı arşivleri olmadan 20. Yüzyılın târihi dahi yazılamaz” demektedir.(1)
İkinci Dünya Savaşı yıllarında Hitler’in şerrinden kaçıp Türkiye’de uzun yıllar hocalık yapan Alman Prof. Dr. Fritz Neumark’da şöyle demiş: “Osmanlı arşivleri incelenip su yüzüne çıkarılabilse, dünya târihinin yeniden yazılması gerekir.”(2)
Dedelerimizin arşivlerini bugün en çok, ilerlemiş devletler araştırıyor, didik didik ediyorlar ve birçok hususta onları örnek alıp, kendi memleketlerinde tatbik ediyorlar. Milliyet gazetesinin şu haberi sözlerimizi teyit eder: “Osmanlı arşivlerinden 2004’te 69 ülkeden 3628 araştırmacı yararlandı. Ülkelere göre dağılımında ilk sırayı 444 araştırmacı ile ABD aldı. Bunları Japonlar, Almanlar, Fransızlar ve Yunanlılar tâkip ediyor.”(3)
Amerikalılar “son dünya düzeni”(4) diye dünyaya lanse ettikleri düzenlerinin 150 seneye varmadan çatırdamaya başladığını gördüler. Bunun sebeplerini araştırıyorlar. Her türlü teknik ve iletişim imkânları olduğu halde 1,5 asır bile devam etmeyen kendi düzenlerine rağmen, acaba Osmanlı 6 asırdan fazla bunu nasıl becermiş? 324 senesi süper güç olmak kaydıyla nasıl devam ettirmişlerdir?
Bunun yolu, yöntemi, formülü nedir? Bunu araştırıyorlar ve bizden fazla bizim ecdâdımızı tanımaya çalışıyorlar.
Târihini Okkayla Satan Millet:Bizdeki târih ve ecdâd düşmanlığı öyle bir safhaya varmış ki; Harf Devriminden sonra kraldan fazla kralcılar tarafından öyle bir terör uygulanmış, öyle bir korku salınmış ki, Arapça veya Osmanlıca bir kitaptan, bir kâğıt parçasından halk, kobra yılanından korkar gibi korkmuş, kıymetli kıymetsiz ne kadar eski harflerle yazılmış ne bulduysa, yakmış, atmış, toprağa gömmüş,(5) kör kuyulara dökmüş yani bir şekilde onları kaybetmiştir.
1931 yılında Hazine evrakı denen devlet arşivlerini (Eşi bulunmaz birçok târihî vesikaları) SEKA’ya (kâğıt fabrikasına) veya Bulgaristan’a hurda kâğıt fiyatına okkası 3 kuruş 10 paraya satılmıştır.(6)
İbrahim Hakkı Konyalı, Muallim Cevded gibi bazı gayretli kişilerin ta başbakan İsmet İnönü nezdindeki teşebbüsleri neticesi bu satış durdurulmuş, içte ve dışta oluşan infialler ve tenkitler neticesi satılan 200 balya evrak geri istenmiş ama Bulgarlar bunun ancak 51 balyasını geri vermişler, kalanlarını vermeyip bazılarını, araştırmacıların hizmetine sunmak üzere kendi arşivlerine koymuşlar, tasnifini yapıp araştırmacıların hizmetine sundukları için Sofya Osmanlı Târihçilerinin araştırma mermezi durumuna gelmiştir.
Biz kendi târihimizle ilgili belgelerin tasnifini bugün bile tam olarak yapıp hizmete arz edememişiz. Bu belgelerin bazılarını da yine Bulgarlar bizden aldıklarının binlerce kat fazlasına Avrupa Devletlerine, hattâ Papalık arşivlerine satmışlardır.(7)
Bugün bile Osmanlı arşivlerini Macar, Romen ve Bulgar târihçiler ve araştırmacılar bizden fazla tetkik etmektedirler. Bu târih kıyımına yönelik vahşet ilk ve tek değildir, binlerce örnek vardır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Bursa Şer’iye sicillerinin yakılması için emir verilmiş, bir imam bunları çuvallar içinde evine kaçırmış, bilahare müzeye devretmiş, bu çok önemli belgeleri Halil inalcık incelemiştir.(8)
Harf devrimi, Tekke, Zaviye ve türbelerin kapatılması (1925) kanunu çıkınca, tonlarca evrak müze haline getirilen veya kapatılan câmi, mescit, tekke türbe gibi yerlere doldurulmuş bakımı yapılmamış, yıllarca toz toprak, sel, rutubet ve benzeri etkilerle telef olmuştur.(9) O günleri ciğerleri yanarak, içleri kanayarak izleyenlerden biri olan Midhad Cemal Bey bu acısını şöyle satırlara dökmüş:
Bizden iki üç yüz sene evvel uyananlar
hâlâ uyuyanlardaki mahiyeti görsün
Efsanesi kaybolsa kıyâmet koparanlar
Târihini okkayla satan milleti görsün
Molla Rüstem isimli bir zengin ölürken biricik oğlunun 100 sene yaşayacağını farz ederek, her gün 100 altın hesabıyla 3. 650. 000 altın miras bırakır. Ama müsrif ve mirasyedi oğlu bu muazzam serveti yedi senede tüketir ve başkalarına muhtaç olur.(10) Bizim durumumuz da aynen bu mirasyedilerin durumuna benzer. Ne güzel demişler: Târihine taş atanların, geleceğine gülle atarlar.
Dipnotlar:
1-Mustafa Armağan, “Osmanlı İnsanlığın Son Adası”, DA yayınları, İst. 2002, s. 231.
2-Yeşilay Dergisi Ekim 2001, sayı 815.
3-Milliyet Gazetesi, 24. 01. 2005.
4-Erhan Afyoncu, “Yavuzun Küpesi” Yeditepe Yay. İst. 2010, s. 64.
5-Başkent Üniversitesi Kültür Yayını Bütün Dünya Dergisi 2014 Şubat sayısı, s. 95.
6-Milliyet Gazetesi 24. 05. l931.
7-Dursun Gürlek, “Ayaklı Kütüphâneler”, Kubbealtı Yay. İst. 2011, s. 168.
8-Halil İnalcık, “Târihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı”, İş Bankası Yay. İst. 2013, s. 125
9-Dursun Gürlek, “Ayaklı Kütüphâneler”, Kubbealtı Yay. İst. 2011, s. 181.
10-İskender Pala, “Tavan Arası”, Kapı Yay. İst. 2008, s. 63.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.