Endülüs’te (İspanya’da) Kitap Aşkı ve Kütüphâneler
10 Aralık 2020, Perşembe 09:12İspanya’nın Emevîler döneminde fethedildiğini, Ortadoğu’da idâreyi Abbâsîlere kaptırınca, bâzı Emevî hânedân mensuplarının Endülüs’e (İspanya’ya) gelerek burada İslâm Medeniyetini devam ettirdiklerini hatta daha da ileri götürüp, Avrupa medeniyetine örnek teşkil ettiklerini daha önce zikretmiştik.
Ortaçağ boyunca, dünyâ nüfûsunun, okuma yazma oranı en yüksek, dolayısıyla da en kültürlü kesimini, Müslümanların teşkil ettiğini,bâzıGarplı ilim adamları da kabul ve itiraf etmektedirler. Hollandalı meşhur müsteşrik R. Dozy de araştırmaları netîcesinde aynı gerçeği teyit etmekte ve şu ilginç tespiti yapmaktadır: “Endülüs’te Hâlife ll. Hakem’in döneminde (961-976) bütün ilim dalları gelişti. Mektepler, hem sayıca çok, hem de verilen eğitimin kalitesi bakımından oldukça iyi idiler. Endülüs’te aşağı yukarı herkes okuma yazma biliyordu. Buna mukabil Hristiyan Avrupa’da din adamlarının dışında çok az kimsenin okuyup yazmadan nasibi vardı.”(1)
İspanyol araştırmacı G. Gozalbes Busto da, Dozy’in zikredilen görüşlerine katılıyor ve “Müslümanlar arasında görülen yüksek okuma yazma oranına hiçbir Avrupa ülkesinde rastlanmadığını, bu ülkelerde kültürün kilise ve manastırlara hapsedildiğini, asilzâdelerin ve yönetici zümrenin bile bu hususta fazla nasibinin olmadığını”(2) söyler.SigridHunke de 9, 10, 11 ve 12. Asırlarda Orta Avrupa’da nüfûsun
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.