ERKEN DOĞUM (2)
29 Mayıs 2018, Salı 07:38Erken doğum tehdidi tanısı nasıl konur?
Erken doğum; doğum ağrılarının miad dediğimiz doğum zamanının gelmesinden önce doğum ağrılarının başlaması ve ağrılar devam ederse doğumun olmasıdır. Bu yüzden erken doğum göstergeleri de normal doğum göstergelerinin çok büyük oranda benzeridir.
Gerçek Erken Doğum Tehdidi (EDT) tanısını koymak her zaman kolay değildir. Gerçekte EDT olmayan bir anne adayına EDT tanısı koymak anne adayının yan etkileri ciddi olabilen ilaçlarla tedavi görmesine ve uzun süreler hastanede yatmak zorunda kalmasına yol açar.
Aksine EDT olan adayına tanının konamaması ise prematüre bir bebeğin doğumuyla sonuçlanabilir. Sonucun ciddiyetinden dolayı birçok nonspesifik ağrısı olan hasta erken doğum olmadığı halde hastaneye yatırılıp takip edilmektedir.Bunların birçoğu da erken doğum olmadğı halde erken doğum riskiyle takip edilmektedir.
Prematüre bebek doğumu yoğun bakım gerektirecek durumlarla ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıyadır. EDT şüphesinde anne adayının risk faktörlerinin ve klinik bulgularının dikkatlice değerlendirilmesi gereksiz yere EDT tanısı konan olguların sayısını azaltabilir.
Türkiye’de her yıl ortalama birmilyon beşyüzbin doğum olmaktadır. Toplumda erken doğum oranı yüzde 10 olduğu hesaplanırsa, Türkiye’de en az 150 bin erken doğum gerçekleşmektedir. Çoğunluğu erken doğumla seyreden EMR (Doğum ağrıları başlamadan önce suların gelme durumu) olguları da hesaba katılırsa bu rakam daha da artmaktadır. Düsükler erken haftalarda kaybedildiği için bu sayıya dahil değildir.
Erken doğum belirtileri klasik bilgi olarak şöyledir;
Her 20 dakikada en az 4 kontraksiyon olması, Kontraksiyonların en az 30 sn. sürmesi, Progresif servikal değişiklik olması (zaman içinde rahim ağzının açılmaya ve silinmeye devam etmesi), Servikal dilatasyonun 2 cm den fazla olması,Servikal silinmenin
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.