ERTELEME ALIŞKANLIĞI
11 Haziran 2022, Cumartesi 06:12
Telafisi olmayan tek şey zamandır. Siz yapacağınız işlerinizi ertelerseniz hayatta sizi erteler. Erteleme aslında bir zaman yönetimi problemi olmasından çok duygu yönetimi problemidir. Öğrencisiniz ve sınava çalışmanız gerekiyor ya da yetişkinsiniz yetiştirmeniz gereken bir projeniz veya işiniz var. Düşüncelerinizin derinine inildiği taktirde karşılığında kendinizden şüphe duymak, endişe, özgüven eksikliği ve başarısızlık duygusu gibi negatif duygular bulunmaktadır.
Zaman ile ilgili birkaç tane cümle yazın Zaman ………….
Sonra bütün zaman kelimelerinizi silip yerine ben yazın. Bu yöntem size zaman ile ilgili farkındalık kazandıracaktır. Yani zaman=ben
Bir şeyi çok iyi biliyor ya da düşünüyorsanız eyleme geçmeniz o kadar zorlaşır.
Erteleme alışkanlığınızın sebeplerinden bir tanesi dürtüdür. Ertelemek bir şeyi yapmaktan kaçınmak içindir. Diğeri de stres atmak için ödüldür. Hayatımızın birçok alanında stres vardır. Stresten kurtulmak için işten kaçma şeklimizi değiştirebilirsiniz. Çalışmanız gereken bir ders ya da yapmanız gereken bir iş var. Ancak siz sosyal medya da zamanharcadınız veya arkadaşlarınızla vakit geçirdiniz. Bu durumda yapmanız gereken ‘Strese girmiş olabileceğiniz kabullenmek’ Stresi kabullendikten sonra 5-4-3-2-1 diye sayarak sonrasında 5 dakika boyunca çalışarak bu kaçınma alışkanlığınızdan kurtulmanızı sağlayabilmek.
Eğer yapmak zorunda olduğunuz iş tamamlanması uzun sürecek çok zor bir işse onu basit parçalara ayırarak parçalardan en zor olanı belirleyin. Zor olanı eğlenceliye dönüştürün. Dikkatinizi dağıtacak her şey den kaçının. İşin sırrı başlamaktadır. Başladıktan sonra motivasyon ardından gelir.
Ertelemenin diğer nedenlerinden biri de yaptığınız işi ya çok iyi biliyor ya da çok düşünüyor olmanızdan kaynaklanır. Ertelemek hayatımızın kalitesini düşürerek özgüveninizi zayıflatır Bir şeyi çok düşünürseniz eyleme geçmeniz o kadar zorlaşır. Buda zamanın devreye girmesiile enerjinizin bölünmesine sebep olacağından dolayı kararlı olmanızı engellenir. Bu da sizde yetersizlik, endişe ve korku duymanıza neden olur. Ertelemenin altında yatan kararsızlıktır. Kararsızlık düşüncesinden özgür olmalısınız.Zihninizi ikiye, üçe bölmezseniz enerji harcamanız durur ve düşüncenizin düştüğü yerde boşluk oluşur. Boşluğun oluştuğu yerde enerji olduğundan dolayı zihniniz yeterlilik seviyesine ulaşacaktır. Yapmanız gereken yapacağınız işe odaklanıp ilk adımı atmaktır.
Harekete geçtikçe hareket edersiniz. Yapmanız gereken ders ya da iş canlanır. Hayatınızın iplerini elinize alın ve korkularınızın üzerine gidin. Hayalinizde yaptığınızı tasarlayarak harekete geçin…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.