Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Evde turşu yapımı

11 Eylül 2024, Çarşamba 00:19
Kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, turşu malzemeleri de mutfaklarda yerini yavaş yavaş alıyor. Hazır turşular yerine ev yapımı turşular tercih etmenizde fayda var. Hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olan ev turşusunun hazırlanması için neler gerekli, iyi bir turşu için püf noktalar neler, turşu suyunu zararlı mı, gelin birlikte bir göz atalım;
Turşu kurmak için sonbahar en ideal zamandır. Ancak havaların serinlemesini beklemelisiniz, sıcak sonbahar günlerinde kurulan turşular olgunlaşmadan bozulabilir. Havalar serinlesin diye çok da geç kalmayın, ekim ayından sonra bazı sebzeleri bulamayabilirsiniz.
Peki neden ev turşusu?
* Hazır turşulara kimyasallar eklenerek raf ömrü artırılır.
* Koruyucu ve katkı maddesi içerir. Ev yapımı turşuda kullanacağınız sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması ve bozulmaması için yeterlidir. Önemli olan doğru şekilde ve miktarlarda kullanmaktır.
* Sirke maliyetli olduğu için hazır turşularda tercih edilmez, bunun yerine asitlik sağlayan kimyasal maddeler kullanılır. Sebzelerin taze ve daha güzel gözükmesini sağlamak için asitlik sağlayan maddeler yüksek miktarda eklenir ve buda vücutta asiditeyi artırır.
* Hazır turşuda sarımsak hem maliyeti hem de iş yükünü artırdığı için çok az kullanılır.
* Turşuların kurulduğu su şebeke suyudur.
* Sanayi tipi turşuların besin değeri ev yapımı turşuya göre çok daha düşüktür.
 EVDE TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI
1. İlk olarak turşu kuracağınız kabı seçmelisiniz. En az 2-2,5 kilogram sebzeye ve 5 litrelik bir kavanoza ihtiyacınız olacak. Daha az ya da fazla yapmak tamamen size kalmış. Pet şişe çoğu kişi tarafından kullanılsa da tuz, sirke gibi ürünler beklerken plastikle reaksiyona girebilir. Burada önemli olan cam şişe tercih etmeniz. Cam şişelerin ağzının ise tam olarak kapanmasına dikkat edin.
2. Turşu suyunu çeşme suyuyla değil, içme suyundan hazırlayın. İçme suyunu da turşuya eklenmeden önce kaynatıp bir gün beklettikten sonra kullanın. Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir.
3. Turşu yapmanın temel kurallarından birisi sofralık tuz değil kaya tuzu kullanmaktır. Tuz lezzet vermesinin haricinde bakteri üremesini de önler. Böylece turşuların daha uzun süre dayanıklı olmasını sağlar. Kaya tuzu daha zor erir ve erken bozulmayı önler. Tuz ilavesini ise fazla yüksek tutmanız, ödeme neden olabilir. O nedenle ölçülü tuz eklemek sağlıklı turşular hazırlamanın en büyük püf noktasıdır. İlk başta tuzu az gelse bile 1 hafta sonra turşunuzun suyunu tadıp, biraz daha ekleyebilirsiniz. 5 kiloluk kavanozlar için 2 çay bardağı kaya tuzu yeterli olacaktır.
4.Sirke mi limon suyu mu derseniz, daha iyi bir turşu için biz sirke diyoruz. Sirke turşuya lezzet verdiği gibi asidik özelliğiyle bakteri ve küf mantarlarının üremesini engeller ve sebzelerin tazeliğini uzun süre korumasını sağlar. İyi kalitede bir üzüm sirkesi turşunuzun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Mide hassasiyeti olanlar sirke yerine tabii ki limon suyu kullanabilir ya da az oranda üzüm sirkesini limon tuzuyla destekleyebilirsiniz. Sulandırılmamış, keskin ve kaliteli bir sirke kullanıyorsanız su miktarının 1/3’ü kadar sirke yeterli olacaktır.
5. Seçeceğiniz sebzeler taze ve sağlam olmalıdır. Fazla olgunlaşmış ya da ezik sebzeleri turşu yapımında kullanmayın. Mümkünse fasulyeler kılçıksız ve taneleri belirginleşmemiş, patlıcanlar ufak boylarda ve çekirdeksiz, kırmızı biberler etli ve diri, lahanalar sıkı, salatalıklar ufak boyda ve taze olmalıdır. Kelekler ufak boyda henüz tatlanmayanlardan seçilmelidir. Domatesleri ise ham veya yarı olgun tercih edebilirsiniz.
6. Turşunuzu lezzetlendirmek için bazı yardımcı malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunlar maydonoz, kereviz sapı ve yaprağı, sarımsak, havuç, nohut, defne yaprağı, karanfil, tarçın, hardal tohumu, nane ve asma yaprağı gibi besinlerdir. Sarımsak ve maydonoz turşunun olmazsa olmazlarıdır, nohut ise turşunun çabuk mayalanmasını sağladığı için kavanozun dibine atılabilir. Diğerlerini ise damak zevkinize göre turşunuza ilave edebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-