FETİH SURESİ VE DUA
24 Ocak 2018, Çarşamba 07:55Afrin operasyonunda ve zeytin dalı harekatında kahraman ordumuza ve bütün güvenlik güçlerimize Allah'tan zafer lutfetmesini diliyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun. Bu süreçte bizim de millet olarak Fetih suresini çok okuyarak ve dualar ederek manen destek olmamız çok önemlidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'mız, 20/01/2018 tarihinde Türkiye geneli 90 bin camide Afrin sınır ötesi harekâtının zaferle sonuçlanması için sabah ve yatsı namazlarında dua edileceği mesajı yayınladı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'deki terör örgütü mensuplarına yönelik "Zeytin Dalı Harekatı" adıyla saat 17.00'den itibaren başlattığı harekat nedeniyle tüm din görevlilerine bir mesaj gönderen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, vatanımızı ve huzurumuzu tehdit eden terör yapılanmalarına karşı kahraman güvenlik güçlerimizin başlattığı Afrin sınır ötesi harekatının zaferle sonuçlanması için bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrasında Fetih Suresi'nin okunmasını, ordumuza ve milletimize dua edilmesini istedi.
Fetih suresinin okunmasından rahatsız olanlar ve buna karşı çıkanlar, Sevgili Peygamberimizin (sav) Mekke'yi fethetmek üzere sefere çıktığında Mekke'yi fethederken Abdullah b. Muğaffel (r.a.)'ın naklettiğine göre Fetih Suresini okuduğunu (Buhari, Meğazi 50) bilmiyor olmalılar. Öte yandan "İslâm dininin evrenselliğini ve üstünlüğünü simgeleyen Fetih sûresinin İslâm kültür tarihinde önemli bir yeri vardır. Gazâya giden müslüman askerlerin, buradaki zafer vaadinin kendileri için de gerçekleşmesini umarak sefer sırasında ve savaş boyunca sûreyi çokça okudukları bilinmektedir. Diğer taraftan kılıç, kalkan, balta gibi savaş aletleri üzerinde ilk âyetinin, bazı hükümdar ve kumandanların giydiği zırhlar üzerinde de bütün sûrenin yazılı olduğu görülmekte, Çanakkale ve İstiklâl Savaşı yıllarında evlerde ve camilerde sürekli olarak Feth sûresi okunduğu nakledilmektedir." (Emin Işık, "Feth Suresi", DİA, c. 12, s. 457)
Fetih suresi, Hudeybiye Antlaşması’nın hemen ardından Hz. Peygamber ve ashabı Medine’ye dönerken yolda nâzil olmuştur (Buhârî, “Tefsîr”, 48/1, 5; “Feżâilü’l-Ķur'ân”, 12; Tirmizî, “Tefsîr”, 48/1, 2). Burada “fethan mübînen” (apaçık bir fetih, büyük fetih) terkibinde yer alan kelime sûre içinde “fethan karîben” (yakın fetih) şekliyle iki yerde daha geçmekte (âyet 18, 27) ve bunun Mekke’nin fethedileceğine dair bir işaret olduğu kabul edilmektedir.
Fetih sûresi bütünüyle gerçekleşmesi yaklaşan zaferi müjdelemekte, bunun ilk denemesi sayılan ve siyasî açıdan önemli avantajlar sağlayan umre yolculuğu ile Hudeybiye Antlaşması’nın müslümanlar, münafıklar, bedevî Araplar ve müşrikler açısından doğurduğu sonuçları dile getirmektedir. Fetih sûresi, Hz. Peygamber’e Allah tarafından açık bir fethin ihsan edildiğini bildiren âyetle başlar. Müfessirlerin çoğunluğu bu âyetteki “feth-i mübîn”i Hudeybiye Antlaşması ile tefsir ederken bazıları Hz. Peygamber’e verilen nübüvvet ve İslâmiyet, Asr-ı saadetteki bütün fetihler, gerçekleşecek olan Hayber veya Mekke’nin fethi gibi önemli gördükleri hususlarla da tefsir etmişlerdir. (Emin Işık, "Feth Suresi", DİA, c. 12, s. 456)
Allah vatanımıza, milletimize ve devletimize zeval vermesin. Ordumuzu tüm teröristelere ve teröristlere destek verenlere karşı muzaffer eylesin. Teröristleri ve teröre destek verenleri de kahreylesin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.