GEDAVET KONUTLARI VE KAVUŞ
09 Eylül 2019, Pazartesi 08:54Çok yıllar önceydi.
2004 yılında Ak Parti bir çok il ve ilçede belediye başkanlığını kazanmıştı.
Halkın konut ihtiyacı vardı ve yeni konutlar üretmek gerekiyordu.
Belediyeler konunun önemine binaen, sırf halka yardımcı olmak maksadıyla ve iyi niyetli bir şekilde bu konuyu ele aldılar.
Bazı iller de konut yapmak için kamulaştırmalar yapmak suretiyle arsa/arazi üretildi.
Bazı il ve ilçelerde de belediyeler envanterinde bulunan arazileri konut yapmaları için, özel teşebbüse tahsis etti.
Meram Belediyesi o dönem Türkiye’deki belediyelerin “sosyal sorumluluk” anlayışından hareketle ve muhtemelen söz konusu hareketi örnek alarak; kendi bölgelerinde de böyle bir hizmetin yapılabileceğini düşünmüş olmalı ki, Gedavet Konutları adı altında bir proje gündeme getirildi.
Çok yıllar önce Kozağaç Mevkii’nde, Meram Belediyesi arsa tahsisi yaptı.
Yüklenici firma usulüne uygun şekilde belirlendi.
Toplamda 512 konut yapılacak ve yapılan konutların 128’i Meram Belediyesi’nin olacaktı. O sıralar oranın ederi, değeri ve karşılığı bu kadardı. Etrafında konut ve herhangi bir yaşam alanı yoktu.Gidilecek, görülecek yer değildi. Söz konusu arazide tilkiler, tavşanlar, köpekler gezerdi. Havadaki kuşlar korkudan yere inemezdi. Demem o ki belediye yüklenici firma ile iyi bir pazarlık yapmış ve yapılması planlanan 512 konut karşılığında, 128 konut almıştı.
Parası olanlar bir değil bir kaç daire aldı.
Neden bir değil de birkaç daire? Uyanıklar, kendilerine göre kelepir bulmuşlardı belirlenin daire fiyatlarını. Kendileri başta olmak üzere, yakınlarının üzerine daire alacaklar, daireler bittikten ve bölge cazip hale geldikten sonra da satarak çok para kazanacaklardı. Yani mesele sırf konut ihtiyacı değildi. Olayın bir tarafında anlayacağınız tamah vardı. Sonra daireler hem hesaplı hem de ödeme planları cazipti.
Fakat Gedavet Konutları yapılırken işler iyi gitmedi. Yüklenici firma olan Boytaş çark etmeye ve kıvırmaya başladı. Önce projeden zarar ettiğini söyledi. Sonra bu firmanın battığı, kaçtığı falan söylendi. Derken toplamda 512 konutluk proje atıl kaldı. Yapılan bloklar var ama yeterli değil. Anlayacağınız Boytaş buharlaştı. Ne kadar para aldı, ne kadar para topladı meçhul.
İşte şimdi bu garip ve hesapsız yatırımın faturası Meram Belediyesi’ne kesilmek isteniyor.
Boytaş’tan daire alanlar, Meram Belediyesi’nin arsa karşılığı aldığı 128 daireden, daire alanlar belediye ile mahkemelik oldu ve mahkeme yıllardır sürüyor.
Peki Meram Belediyesi yüklenici firma olan Boytaş’a kefil mi?
Hayır kefil değil. Böyle bir durum söz konusu bile değil.
Birisi gidecek, bir müteahhitten daire alacak. Sonra müteahhit daireyi teslim edemeyip kaçacak ve sonra da daire alan kişi, gidip arsa sahibini bulacak.. “Dairemi istiyorum” diyecek. Bu akla, mantığa ve hukuka uygun bir durum değil. Yok mesele böyle değilde, belediyenin 128 dairesi ile ilgiliyse bu daha farklı bir konu. Lakin burda da belediyenin bir mağduriyeti söz konusu. Yani belediye de mağdur.
Gelelim şimdi olayın çok önemli bir kısmına..
Gedavet’ten konut alanlarla, Meram Belediyesi arasında herhangi bir yazılı akit, sözleşme var mı? Hayır! Yok.
Dolayısıyla Gedavet’ten konut alanlara karşı belediyenin herhangi bir yasal sorumluluğunun olmaması gerekir. Böyle bir yasa hükmü yok.
Peki hak sahipleri bu durum karşısında ne diyor?
Dediklerinin ipe sapa gelir yanı yok. Dolayısıyla yasal dayanağı da yok.
Şunları söylüyorlar..
-Araziyi Meram Belediyesi’nin tahsis etmesi güven telkin etti,
-Konut ilanlarında belediye başkanlarının resimleri vardı,
-Temel atma töreninde siyasetçiler ve belediye başkanları vardı,
Bunlar olabilir. Siyasetçi milleti için böyle yerler, böyle faaliyetler görünmek bakımından önemli. Davet edilen her yere gidiyorlar. Halkın için de görünmeye çalışıyorlar. Yukarıda sözünü ettiğimiz üç madde halindeki argümanlar, teminat ve kefalet anlamına gelmez. Gedavetçilerin konuyu böyle değerlendirmesi “abesle iştigal” anlamına gelir. Hukuk soyut söylemleri dikkate alarak değerlendirme yapmaz.
Sonuç ne?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu geride bıraktığımız günlerde yerel mahkemenin Gedavet dosyasını ele aldı ve değerlendirdi. 6 dosya incelendi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı kararda Belediye ile inşaatı yapan firma sorumlu tutuldu. Bazıları bunu Yargıtay’ın, belediyeyi yüklü bir tazminat ödemeye mahkum ettiğini falan söyledi. Böyle bir durum yok. En azından şu aşamada yok. Meram Belediyesi Yargıtay’ın 6 dosya üzerinde verdiği karara diğer konularla birlikte itiraz etti ve dosya Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’ne geri gönderildi. Süreç Yargıtay’da incelenmeye devam edilecek.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’la bir yerde ayaküstü konuşurken bu konuyu kendisine ister istemez sordum. Şöyle dedi : 342 bin kişinin temsilcisi ve vekili anlamında hem sorumlusu bulunduğum belediyenin hem de ilçemizde yaşayan her bir hemşehrimizin hukukunu ayrı ayrı gözetmek benim başkan olarak görevimdir.”
Gedavet Konutları’nda son durum böyle..
“Kaş yapayım derken, göz çıkartma” olayına benzeyen bir gerçek var ortada.
Anlayacağınız bu olayda belediye’de mağdur.
Başkan Mustafa Kavuş ise bu konuda ektradan mağdur.
Son sözü Yargıtay 13. Hukuk Dairesi söyleyecek.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
ali
12-06-2021 13:22yazık gerçekten yazık okadar millet mağdur niye mağdur refik tuzcuoğlunun beceriksizliği yüzünden mağdur ve bu millete uyanık diyorsunuz ve belediyeyi övüyorsunuz derdiniz başka sizin karatay belediyesinde lerce kişi ev sahibi oldu ama bunu meram belediyesi yapamadı peki niye yapamadı sordunuz mu araştırdınız mı araştırmadan bu milletin hakkına geçmeyin ALİ RIZA TABAN