HADİ BAKALIM ÖYLE OLSUN
15 Mart 2019, Cuma 08:31Meram Belediyesi’nde bir tuhaflık var. Başkanların biri gidiyor, birisi geliyor ama tuhaf olan durum değişmiyor.
Peki, tuhaf olan ne diyeceksiniz?
Söyleyelim: Meram Belediyesi’nde ilk olarak kurulduğu yıl olan 1989’da, mal/mülk/araç paylaşımı sırasında tartışmalar olmuştu. Belediyenin elinde ve stoklarında ne varsa dört belediye arasında (Büyükşehir,Meram,Karatay,Selçuklu) paylaşılacaktı. Meram Belediye Başkanı Veysel Candan paylaşımdan büyük pay almak isteyince , Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün’le aralarında sorun yaşanmıştı.
Sözünü ettiğimiz mal/mülk/araç paylaşımında kazanan taraf Veysel Candan olmuştu. Tabi Meram Belediyesi olmuştu. Meram Belediyesi diğer belediyelere göre bayağı kazançlıydı. Bu başarı başkanın başarısıydı.
Veysel Candan milletvekili olduktan sonra aynı partiden Mustafa Özkan, Meram Belediye Başkanı seçildi.
Eski/yeni başkan kamuoyu önünde pek fazla olmasa da bazı icraatlar noktasında birbirleri hakkında konuştular. Candan’ın ilk göz ağrısıydı Meram. Gördüğü yanlışlar karşısında doğru bildiklerini söyledi.
2004’de yapılan yerel seçimlerde Ak Partinin adayı Refik Tuzcuoğlu Meram Belediye Başkanı seçildi. Kadim dostumuz Refik bey çok düzgün bir belediye başkanlığı dönemi geçirdi. Çalmadı ve çaldırmadı. Belediye işlerinde rüşvet ve iltimasın yollarını kapattı. Partili olsun, partisiz olsun kanun ve nizam neyi emrediyorsa onu yaptı. Tuzcuoğlu’nun tarafsızlığından ve dürüstlüğünden rahatsız olanlar ona 2. Dönemin kapılarını kapatmak için erken bir zamanda harekete geçti. Başkan “hak,hukuk” derken, bazı çevreler bu ilkeli ve dürüst tavırdan rahatsız oldu.
Bu arada şunu da belirtelim: Meram Belediyesi’nin en çok mal/mülk edindiği dönem, Veysel Candan’ın ve Refik Tuzcuoğlu’nun başkanlık yaptığı dönemdir. Onlar kazandırırken, onlardan sonra gelenler harcadı. 2004’den sonraki döneme bir bakalım. Tuzcuoğlu, Anıt civarında bulunan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin binasını belediyeye kazandırdı. Bu eski binayı yıktı ve modern bir belediye binası yaptı. Et Balık’ın arazisini Özelleştirme İdaresi’nden aldı. Şehrin muhtelif yerlerinde başta Milli Emlak’tan olmak üzere takas ya da kamulaştırma yöntemiyle yüzbinlerce metrekare büyüklüğünde araziyi belediyeye kazandırdı. Sonra ne oldu bunca mal/mülk/arazi? Ne olduğunu ve ne yapıldığını herhalde biliyorsunuz.
Refik Tuzcuoğlu’ndan sonra Meram Belediye Başkanı olan Serdar Kalaycı’nın ilk yaptığı icraatlardan birisi, Refik beyin yanlışlarını aramak oldu. Serdar bey aradıkça aradı ama bir şey bulamadı. Üstelik selefinin belediyeye kazandırdıklarını tek tek satmaya başlamıştı. Daha sonra Serdar bey bu sözü şayet doğruysa , belediyeyi altı milyon borçla devr aldığını söylemiş.
2014’de bu sefer Serdar Kalaycı gitti. Fatma Toru geldi.
Ak Parti döneminde Meram’da iki dönem üst üste başkanlık yapan yok.
Biri gidiyor, biri geliyor.
Bu işte bir gariplik yok mu?
Neden acaba?
Karatay’da Mehmet Hançerli üç dönem, Selçuklu’da Uğur İbrahim Altay iki dönem belediye başkanlığı yaparken, Meram’da her seçim döneminde belediye başkan adayının değiştirilmesi sizce de garip bir durum değil mi
Neyse.. Fatma Hanım geldi. Çalıştı, çabaladı. Haklı ya da haksız çok konuşulan ve çok tartışılan bir belediye başkanı oldu,
Meram Belediyesi’nde değişmeyen tuhaf bir durumdan söz etmiştik. Yani halef/selef arasındaki tartışmalardan. Daha çok gelenler yürüttü bu tartışmayı. Fatma Hanım bu kervana en son katılan başkan oldu. Peki bu nasıl oldu? Başkan “2014 yılı öncesinde devralınan 100 milyonluk borç yükü ödenmiştir” dedi. Önceki dönemden kasıt Serdar Kalaycı dönemi. Eğer Kalaycı gerçekten bu kadar borç bıraktıysa, pes doğrusu. Ne yapıldı, hangi hizmet yapıldı da bu kadar borç oldu.? Üstelik bir çok kıymetli mülk de satıldı. Mesela Et Balık’ın arazisi gibi.
Meram Belediye Başkanı olarak Fatma Hanım, önceki dönemden kalan 100 milyonluk borç yükünü ödemiş. Ne demek lazım? Helal olsun başkana. Hem de gerçekten ve mübalağasız bir şekilde helal olsun.
Fatma Toru’nun bize yaptığı çok önemli bir yazılı açıklamadan da söz etmekte fayda var. Şöyle diyor başkan “Ayrıca bu rakama karşın; Bu dönemde yapmış olduğumuz icraatlar ile belediyemizin gayrimenkul varlığını ve özkaynaklarını 00 oranında artırmaya başardık. Sadece, Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinin önümüzdeki beş yıllık dönemde yatırım olarak Meram’a kazandıracağı yaklaşık 2 milyar TL, farklı bölgelerde edinilen arsa stokları ile kazanılacak 600/700 milyon TL ve Beybes, Köyceğiz ve benzeri yerlerde bulunan arazilerin satışı sonucunda belediyeenin kasasına yaklaşık 200 milyon TL gireceği düşünüldüğünde ve toplamda nakit değeri asgari 3 milyar TL’yi bulacak bir gayrimenkul edinimi karşısında söz konusu rakamın da hiç bir şey ifade etmeyeceği gayet açıktır.”
Bu açıklamaya göre Meram Belediyesi 3 milyar nakdi değere sahip belediye olacak.
Ne diyelim?
Hadi bakalım öyle olsun.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.