Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62928.997$

HASTALIKLARA SEBEP OLAN BAĞIRSAK MANTARLARI (DİSBİYOZİS)

13 Aralık 2023, Çarşamba 00:01
İnsan bağırsağı başta laktik asit üreten  bifuda bakteri ve lactobacillus asidofilis olmak üzere milyarlarca yararlı ve de çok gerekli bakterilere ev sahipliği yapıyor. Onlar bizim birlikte yaşayan arkadaşlarımızdır.
 Antibiyotikler, doğum kontrol hapları, rafine edilmiş kalitesiz hazır gıdalar, kalitesiz sular(klorla dezenfekte), radyasyon, toksinler, enfeksiyonlar, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, mide barsak bölümlerinde olması gereken pH düzeyinin bozulması, steroidler, safra kesesi ve pankreas problemleri yani ürettikleri özsularda yeterli enzim olmayışı ve çevresel toksinler bağırsaklarımızdaki yararlı  bakteri sayısını azaltmaktadır. Bu doğal floranın azalmasına neden olurlar.
 Alerjiler, astım, saman nezlesi, artrit, kas romatizması, migrenler, egzama, sedef nörodermatit, spinal sorunlar vs. dahili bir çok ciddi ve kronik hastalığın nedeni olabilmektedir.
 Disbiyoz vakaları üç genel kategoriye ayrılabilir: pütrefaktif, fermentatif ve karışık olabilir. Disbiyoz olduğunda asidik olması gereken bağırsak ortamı bazik hale gelebilmektedir. Tamamı sadece oksijensiz ortamda yaşayan clostridia, proteus ve pseudomonas bakterilerinin  yoğunluğu yükseldiği  zamanlarda  o bölgedeki alkalilik artar. Bu da patogen bakterilerin çoğalmasına neden olur.
  Patogen bakterilerin yoğunluğu artığında bağışıklık sistemi bozulur. Zayıf bağışıklık sistemi, fungal salgın ortaya çıkmasına kısmen de olsa neden olabilir. Bağışıklık sistemine daha da yüklenerek bu türden bir salgın aktif olmayan gizli durumları harekete geçirebilir. Neredeyse her hastalığı tetiklediklerinden fungal(mantarlar) salgınlar, modern dünya üzerindeki kara büyü olarak adlandırılır ve spontane olduklarından tamamen kurtulmak neredeyse imkansızdır.
Fungal salgının ilk belirtileri
Yorgunluk/Fatigue sendromu halsizlik, depresyon, migren, alerjiler, kabızlık ve de ishal gibi bir çok hastalığa neden olurlar. Travmadan oluşan hastalıklar dışında oluşan hastalıklarda neden olarak önce bağırsak disbiyosisidir.
Önde gelen besinsel suçlular
Her ne şekil ve biçimde olsun şeker, bal dahil
Beyaz ekmek, kekler-pastalar, bira, şampanya,
   Mantar salgınları, çoğunlukla süt, buğday, mantar, ev tozu ve çevresel toksinler vs. intoleransları ile beraber ortaya çıkar. Sözü edilen gıda veya diğer intoleranslarda, özellikle fungal salgın da varsa, neredeyse herzaman ‘intestinal endodermatit’ (kolitis ülseroza,chrone hastalığı, İBS irritabl barsak sendromu) olur. İntestinal endodermatit tekrar edecek bir fungal salgın için ideal ortam hazırlar mantar salgınını daha da artırır. Bu hastalıklarda tedavi planı önemlidir.
Dahili dermatitin anti-fungal ilacın alınmasıyla eş zamanlı olarak tedavi edilmesi gerekir. Bununla beraber sorun yaratacak gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir.
Sağlıklı mutlu günler dilerim.
 
Dr. Recep Çelik 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.