Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62904.920$

HER ŞEYE ORUCUZ

22 Mart 2024, Cuma 00:01
Yaşadığımız son 11 gün diğer günlerden farklı yaptığımız bir şey var. Geceleri yemek yemek, gün boyu aç kalmak ve akşam ezanı okunurken açlığımızı gidermek gibi. Ramazan öyle bir ay ki diğer ayların kendisiyle şeref bulduğu, taçlandığı bir ay. “11 ayın sultanı” unvanıyla çağrılan bir ay. Oruç tutmak farklı ritüeller halinde hemen hemen her coğrafyada yapılmıştır. Ancak dinimizin emriyle tutulan oruç sadece bedeni değil maneviyatımızı da temizler. İnsan aç kalırken güçsüz bedeniyle aşırılıklara gidemez. Bedeni aç tutmak, nefse gem vurmaktır bir nevi.
Kastedilen sadece yemeklerden mi uzak durmaktır peki? Yoksa ahlak dışı hareketleri terk etmek de bir oruç mudur? Sadece mideyi aç bırakmak ne kadar doğrudur? Dediğimizde anlıyoruz ki aslında oruç her manada oruçtur. Kişilerin arkasından konuşulacağı zaman susmak ta bir oruçtur. Harama bakacağı zaman gözler bakışları başka yöne çevirmekte bir oruçtur. İnsanlara zulmetmemek. Daha yumuşak olmak belki de. Oruç bize bunları öğretir. Açlığa değil ahlaka odaklanmalıyız bu ayda. Ve bir de bu ayda indirilmiş olan Kuran’a.
Alışılagelmiş bir şekilde değil bilinçli bir şekilde tutmalıyız orucumuzu. Bizden ne isteniyor aç kalınarak? Bilinciyle kalkmalıyız sahura.
Birde işin insana mutluluk veren ‘anı’ var ki yıllar geçse de unutmayız. Sahurda çalan davulları, çeşitli manileri, iftar davetlerini, hep birlikte bir arada toplanmayı… Daha da önemlisi sadece zengin kesimin değil maddi açıdan zorluk yaşayan insanların dahi feraha kavuştuğu bir dönemdir Ramazan. Bu atmosferi evlatlarımıza da taşıyacak olan bizleriz. Sahur telaşını, iftar sevincini, birlik ve beraberliği hissettirmeliyiz onlara ki aslımız olan bizler yüzünden neslimiz mahrum olmasın bu güzelliklerden.
Son olarak yürek yaramız Gazze den bahsetmek istiyorum. Zaman geçtikçe bize bir şeyler normalleşiyor ama onlara hayat hala aynı. Bir soykırımın içerisinde zamandan habersiz yaşıyorlar. Biz ne zaman iftar edeceğimizi bilerek oruç tutuyoruz. Biliyoruz ki akşam ezanı olunca yiyeceğiz çeşit çeşit. Ama onlar iftar zamanını bilmiyorlar çünkü yiyecek yemekleri yok hep oruçlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.