İKİ SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASI YETMEZ
11 Ekim 2021, Pazartesi 08:01Şehrin çeperinde iki sanayi sitesiydi, Eski Sanayi ve Karatay Sanayi siteleri.
Elli yıl önce yapılan bu sanayi siteleri, şehir gelişince şehrin ortasında kaldı.
Eski Sanayi ve Karatay Sanayinin bulunduğu alanlarda; trafik, hava, gürültü ve görüntü kirliliği bir takım ciddi sorunlar meydana getirdi.
Sorunlarla birlikte, çözüm arayışları da gündeme geldi.
İlk olarak bir önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek söz konusu iki sanayi sitesinin şehir dışına taşınacağını açıklayarak, bu yöndeki çalışmalara start verdi.
Akyürek’in halefi Uğur İbrahim Altay Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra süreç hızlandı. Fikir, fiil olmaya başladı.
Burada bir hakkı teslim etmek gerekiyor.
O hak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un hakkı.
Şehir ve hizmet sevgisine sahip Murat Kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koltuğunda oturmamış olsa, Sanayi Sitelerinin şehir dışına taşınmaları bu kadar kolay olur muydu?
Kabul edelim ki, bakan bey çok önemli bir etken.
Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu konudaki gayreti de şüphesiz ki önemli bir etken.
Aksaray Yolu’nda Eski ve Sanayi Siteleri için belirlenen 2 milyon metrekarelik alanda inşaat çalışmaları sürüyor. Takdiri hak eden bir icraat yeni sanayi sitesinin hayata geçiriliyor olması.
Geçen hafta sonu sanayi siteleri inşaat alanında incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,”İklim Dostu Sanayi Siteleri” tanımlamasında bulunmuş. Bu oldukça yeni ve içerik itibarıyla da çok sevindirici bir kavram. Ayrıca yeni sanayi sitelerinin yapılması kadar da önemli.
Ne demek, “İklim Dostu Sanayi Siteleri?”
Bakan beyin anlattığına göre şöyle.
Yeni sanayi siteleri kendi atığını dönüştürecek.
Havaya, suya, üretime, istihdama fayda sağlayacak.
Aydınlatma güneş enerjisi ile sağlanacak.
Yağmur suları toplanarak bahçe sulamasında ve üretim faaliyetlerinde kullanılacak.
Atık sular arıtılmasıyla üretime ve şehre katma değer sağlanacak.
“Konya Sıfır Atık Sanayi Sitesi Uygulaması Türkiye’de bir ilkmiş” Şehir ve ülke adına buna sevinmemek, mutlu olmamak mümkün değil. Keşke yapılan her icraatın günü ve geleceği çağdaş anlamda değerlendiren ve koruyan böyle tarafları olabilse.
Bir bilgi daha..
Eski Sanayi ve Karatay Sanayilerinin şehir dışına taşınmaları kapsamında yapılan 2 bin 690 dükkan, 2022 yılının sonunda hak sahiplerine teslim edilecek.
ŞEHİR DIŞINA TAKINMASI GEREKEN BAŞKA SANAYİ SİTELERİ
Mobilyacılar-Marangozlar Sanayi Sitesi,
Zafer Sanayi Sitesi,
Tır-San,
Bakırcılar Sanayi Sitesi,
Uzman Sanayi Sitesi,
1.Organize Sanayi Bölgesi.
Sıra ne zaman gelecek bu sanayi sitelerine?
Gecikilmemeli.
Her birinin yarattığı farklı riskler giderek ağırlaşmaya başladı.
Söz konusu sanayi sitelerinin konum olarak yarattıkları sorunlar bakımından Eski Sanayi Sitesi ve Karatay Sanayi Sitesi’nden ne farkları var? Hatta aralarında daha büyük risk taşıyanlar bile var. Mesela; Mobilyacılar-Marangozlar Sanayi Sitesi gibi. Trafik ve çevre sağlığı sorunu bir yana çıkabilecek büyük çaplı bir yangının yüzlerce milyon dolarlık maddi kayıplara neden olacağı ve şehrin o kısmını yakacağı ihtimalini gözden uzak tutulmamalı.
İki soruyla kapatalım yazıyı.
Şehir içinde en başta yapı olarak varlığı ve çevrede yarattığı olağanüstü sorunlar nedeniyle rahatsızlık yaratan Otogar şehir dışına ne zaman taşınacak?
Çimento Fabrikası Karaömerler Mahallesinin üstündeki dağların arka yüzüne ya da başka bir yere ne zaman taşınacak?
On yıl önce Otogar ve Çimento Fabrikasının bulundukları yerden uygun olan başka bir yere taşınacakları konuşulmaya başlamıştı. Daha kaç on yol konuşulacak?
Hadi bakan bey, hadi başkan bey görelim sizi toptan ele alarak bitirin şu işleri.
İki sanayi sitesinin taşınması yetmez.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Buraktepe
30-11-2021 00:05Ozellikle Konya Cimento Fabrikasi cevreye muazzam bir rahatsizlik vermekte. Biran once tasinmasi sart olmustur. Cevredeki sitelerin balkonlari camlari camur deryasina donuyor. Cocuklarimiz bu tozu solutor. Bacaya filtre taktik dediler daha da kotu oldu. Biran once belediye ve hukumet bir olup fabrikayi sehir disina mumkunse daha uzak bir noktaya tasimalilar.