İL HIFZISIHHA KARARLARI
21 Ağustos 2020, Cuma 09:01BÖLÜM : 1- Konya Valisi önceki gün İl Hıfzısıhha Kurulu’nu topladı. Vali bey başkanlığı’nda toplanan bu kurul kaç kişiden oluşuyor? Kurulun kaç üyesi var? Şayet varsa kim ya da kimlerden oluşuyor? Pandemi sürecinde kamuoyu bunu bilmek istiyor. Bu arada çok önemli bir iddia: İl Hıfzısıhha Kurulu’nda alınan kararlar gereğince cadde ve sokaklarda maskesiz dolaşan vatandaşlara tesbiti halinde para cezası yazılıyor. Bu paraların tahsil kabiliyetinin olmadığı ve tahsil edilmediği iddia edilmekte. Kamuoyu bunu da bilmek istiyor. Yazılan cezalar tahsil ediliyor mu, edilmiyor mu?
Vali bey İl Hıfzısahha Kurulu’nu toplayarak, virüsün daha çok bulaşma riskini önlemek adına bir takım kararlar alınmasını sağladı. Lakin alınan kararlara “Yetmez ama evet” demek bile mümkün değil. Tedbir amaçlı alınan kararlar daha kapsamlı olabilirdi. Daha kesin hükümler getirilebilirdi. Bir çok il’de alındı bu tedbirler.
65 yaş üstü insanlar Konya’da alınan karar gereğince Pazar yeri, AVM, piknik alanlarına gidemeyecek.
65 yaş üstü insanlar gün içinde sabah saat 10.00 ile akşam 20.00 arasında sokağa çıkabilecek. İyi de o saatler arasında herkes sokakta değil mi? Cadde ve sokaklarda, meydanlarda insan sirkülasyonunun en yoğun olduğu saatler, o saatler diliminde değil mi? Bu durumda bulaş riskinden bu insanlar nasıl korunuyor olacak? Buna kısıtlama denebilir mi?
İl Hıfzısıhha Kurulu 18-20 yaş altında genç nüfusla ilgili herhangi bir karar almadı. Oysa bu yaş diliminde olan insanlar çok aktif. Her yere gidiyor, giriyor, oturuyor, yiyor, içiyor, çıkıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Parklara, kafelere, pastanelere gidiyor. Anlayacağınız her türlü kalabalığa giriyorlar.Bu gençler için en küçük bir kısıtlama hangi saikle getirilmedi?
Toplu taşıma araçlarının, servis araçlarının nasıl kullanılacağına dair kurulda tedbir amaçlı alınan herhangi bir karar da yok. Bu araçlarda yolcu sayıları azaltılacak mı? Yolcuların mutlaka maskeli bir vaziyette araçlara binmeleri sağlanacak mı? Sosyal mesafe korunacak mı? Bu da yok.
Kamuda esnek çalışma modeli ya da farklı mesai saatleri uygulamasının önemli olduğu noktasında herkes hemfikir. Yanlış hatırlamıyorsam bakanlık bu konuyu valilerin duruma göre yetkisine bıraktı. Valilerimiz gerekli hallerde bu yetkiiyi kullanabilecek. Bu konuda alınan bir karar da yok.
İl Hıfzısıhhla Kurulu’nun aldığı kararlar arasında parklarda, kafelerde, pastanelerde, restoranlarda sosyal mesafeyle ilgili hatırlatıcı bir tedbir kararı da yok. Aynı şekilde maskesiz sokağa çıkanların cezalandırılacağına dair hatırdlatıcı bir karar da yok.
İl Hıfzısıhha Kurulu önceki gün aldığı kararların merkezine 65 yaşı koymuş. Bu durum haksızlık mı? Evet, haksızlık. Kararların açıklanmasından sonra bize arayan bir okuyucumuz “Bunların tek becerdiği 65 yaş” dedi.
Sonuç: Vali bey başkanlığı’nda toplanan İl Hıfzısahha Kurulu’nda alınan kararlar duyarlı insanları tatmin etmedi. Koronanın, pik yaptığı illerin başında Konya her zaman ilk 5’te yer aldı. Dolayısıyla burda daha kapsamlı, daha tesirli tedbirlere ihtiyaç olduğunu herkes biliyor. Ama vali bey bu kadar yapabildi. Ya da belki kendisinden bu kadar yapılması istendi.
Söylemiş olalım: Bu kadar tedbircikle vakaların artmasının ve virüsünün yayılmasının önüne geçemezsiniz vali bey. Başta sayın Cuimhurbaşkanı ve sayın Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca olmak üzere, ilgili bakanlıkların, sair kurum ve kuruluşların pandemi ile mücadeledeki çabalarını boşa çıkarmamak gerekiyor. Buna valiler dahil kimsenin hakkı olmamalı. Bilmem anlatabiliyor muyum vali bey? Lütfen bir gün ansızın ve mümkünse tebdil-i kıyafetle kalabalıkların arasına girin. İnsanlarlın sizi tanımasına fırsat vermeden onlarla bir konuşun. O konuştuğunuz insanlar size bu şehirde korona ile gerektiği ölçüde mücadele edilmediğini ve pandemi hastanelerinde yaşanan acı hikayeleri anlatacaktır.
BÖLÜM : 2-Önceki gece saat 23.00 civarı gibiydi. Pandemi hastanelerinin birinde çalışan bir sağlık çalışanı aradı. O çalışanan sözlerini aynen aktarıyorum “Abi şu anda burayı görmelisin. Acilin önü, hastanenin girişi insan kalabalığından geçilmiyor. Çok kötü bir durum. Burası “ana baba günü” gibi. Hasteneye gelenler panik içinde geliyor. 4-5 kişi olarak geliyor. Yanlarında çocuklar bile var. Kimse kalabılığı uyarmıyor. Kalabalık dağıtılmıyor. Aylardır böyle çalışıyoruz. Gelenlerin yanında küçük çocuklara bile var. Aralarında taşıyıcı olanlar bile olabilir. Biz ayrıca sağlık çalışanları olarak çok kötü durumdayız. Çalışanlar arasında da pozitif vakalar artmaya başladı. Önlem alınsın. Kim alacaksa alsın.”
Dün bir yakınım aradı. Kendisi Karatay Bölgesi’nde ikamet ediyor. Sağlık Ocağı’na tansiyon ilacı yazdırmak için gittiğinde o bölgede yaşayan ve Eskilli olduğunu söyleyen bir insanla ister istemez konuşmuş. Konuştuğu insan korona belirtileri yaşadığını söyledikten sonra şöyle demiş: “Dün iki pandemi hastanesine gittim. Bana “yarın gel, yoğunuz” dediler. Bende bugün sabah kalkıp Sağlık Ocağı’na geldim.” Korona şüphelisi insan mahallenin Sağlık Ocağı’nda. İyi mi?
Evde karantina konusu var. Bu bir ölçüde olabilir.
Ayrıca Koronalı bir hastayı evinde takip ve tedavi konusu var. Bu nasıl olacak? Olmadığı görüldü. Hasta evinden çıkıyor.Asansöre biniyor. Evin etrafında komşularıyla ve site sakinleriyle, mahalle esnafıyla sohbet ederek can sıkıntısını gidermeye çalışıyor. Evine çıkmadan önce de manava, markete, kasaba giderek evinin ihtiyacını görüyor, alış veriş yapıyor. Adam virüsü taşıyor ve buluaştırıyor. Anlayacağınız evde takip tam bir traji komik.
Öte yandan “ Hastaneler almıyor” şeklinde iddialar var. Doğru mu?
“Hastanelerde yer yok” iddiaları doğru mu?
Sağlık Bakanımız olmadığını söylüyor ama iddialar da bir şekilde sürüyor.
Çok affedersiniiz vali bey. Haddim değil ama gene de sizden bir istirhamım olacak. Şöyle çaktırmadan gece yarısına doğru pandemi hastanelerine yaşananları görmek için bir uğrayabilir misiniz? Sakın korkmayın efendim virüs falan bulaşmaz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.