İslâm Âleminde Fizik
23 Şubat 2021, Salı 08:56Leopold Schnaase, İbni Heysem’i şöyle taltif ediyor: “İbni Heysem’i, Batıda bu hususta ilk çalışma yapan Ptoleme ile karşılaştırırsak; optik (göz) ilminin birinciye (İbni Heysem’e)ne denli büyük borcu olduğunu görürüz. İbni Heysem gözün yapısını inceleyerek ayrıntılı bir görme teorisi ortaya atmış ve geliştirmiş ilk fizikçidir.”(1)
Optik husûsunda; görme, yansıma, kırılma, gökkuşağı, ay hâlesi ve ışık kırılmaları gibi hemen bütün konularında incelemelerde bulunan İbni Heysem’in; Avrupalılara asırlarca fark attığını Batılılar kendileri de itiraf ediyorlar. Batıda al-Hazen diye tanınan el-Heysem’in “Kitâbü’l-Menâzir” isimli eseri ortaçağda asırlarca rakipsiz kaldı. İngiliz Roger Bacon, Alman Witello, Leonardo da Vinci, Kepler gibi bugün herkesin dilinde olan Batılı bilginler, teorilerini hep onun fikirleri ve denemeleri üzerine bina ettiler.(2)
Johh William Draper’e göre, Yunanlılardan kalma görme ile ilgili yanlış bilgileri düzelten İbni Heysem’dir. Çünkü Antik Yunanda görme gözden çıkan ışınların eşyaya çarpıp tekrar göze gelmesi şeklinde olduğu zannediliyordu. Halbuki İbni Heysem bunun tam aksini ortaya attı ve görme olayının, eşyadan gelen ışınların gözde değerlendirilmesi sâyesinde vuku bulduğunu yazdı ve ispat etti.(3) Max Mayerhof’a göre İbni Heysem’in büyüteçlerle ilgili yaptığı çalışmalar, bulduğu icatlar Avrupa’da 3 asır sonra ele alınabilmiştir.(4)
Kimya bir fen olarak hemen hemen Müslümanlar tarafından kurulmuştur. Ebû Yakup İbni İshak el Kindi; Aritmetik, Geometri, Astronomi, Coğrafya, Fizik, Kimya, Tıp gibi bir çok mevzuda araştırmalar yapmış, “Optics” isimli kitâbındaki fikirleri, Roger Bacon’a ışık tutmuştur. İbni Heysem’e kadar sahasında kaynak kişi olarak kalmıştır. Meşhur Âlim Cardana, onu dünyânın 12 dâhisinden biri olarak kabul eder.
Prof. Şemseddin Günaltay, “Zulmetten Nura” isimli eserinde der ki; “İslâm âleminde o Rasathâneler ve ziyç’ler(5), 9. asırda yapılırken, Avrupa’nın ne halde olduğuna bakınız ki, Endülüs’te meşhur kimyager ve astronomi âlimi Câbir tarafından, Sevil’de bir Rasathâne yapılmıştı. Hristiyanlar oraları işgal ettikleri zaman, bu Rasathânenin ne olduğunu anlayamadıkları için, orayı çan kulesi yaptılar.” Edward Browne de; “Yunanlılardan miras kalan kimya ve tıp alanındaki bilimsel doktrine en büyük katkıyı Müslümanlar yapmıştır.” der.(6)
İslâm Âleminde Astronomi:
İslâm âleminde Astronomi: İlmü’l-Hey’e, İlmü’l-Eflâk, İlmü’n-Nücum gibi isimler altında özel bir önem verilerek incelenmiştir. İmam-ı Gazâlî; “Astronomi bilmeyen kişi, ma’rifetullahta (Allah’ı tanımakta) noksandır” diyor.
Muhyiddin İbni Arabi’de “Fütuhat-ı Mekkiyye” sinde Rasûlullah’a atfen “İlmi heyet (astronomi) ve ilmi Teşrih (beden ilmi) bilmeyen ma’rifetullahta noksandır.” demiştir.(7) Ayrıca Allah Rasûlü (s.a.v.); insan bedenindeki esrar-ı İlâhî’yi, yâni Allah’ın yarattığı en mükemmel makinayı iyi bildiği için “nefsini (bedenini) iyi bilen, Rabbini de iyi bilir”(8) buyurmuştur.
Astronomi; Yüce Allah’ın varlığı, birliği, büyüklüğü, kuvveti, kudreti, azameti husûsunu dile getiren, açıklayan, gözler önüne seren, insanları teshir eden (büyüleyen), inanmaya ikna eden, akıl ve mantıkları hayrette bırakan bir bilim dalıdır. Onun için Müslümanlar bu ilme çok önem vermişler ve ilk asırlardan itibaren üzerinde durup, bilinenleri daha da ilerletip, yanlış olanları düzeltip, büyük mesâfeler kat etmişlerdir.
Çünkü bu ilim dalı Allah inancını, îman ve itikadı güçlendiren, akl-ı selim sâhipleri için ateizmi (inançsızlığı) imkânsız hale getiren muknî (ikna edici) bir ilim dalıdır. Makro planda astronomi, mikro planda da insan bedeni böyledir.
Dipnotlar:
1- Fuat Sezgin, a. g. e. c. 1, s. 30.
2- Sigrid Hunke, a. g. e. s. 122.
3 Mehmet Bayraktar, a, g, e, s. 177.
4- Ahmed İsa – Osman Ali, a. g. e. s. 132.
5- Müslüman âlimlerin icad edip kullandıkları yıldız atlası.
6- Ahmed İsa – Osman Ali, a. g. e. s. 158.
7- Kethüdazâde Mehmet Arif Efendi, a. g. e. s. 407.
8- Aclûnî, c. 2, s. 262; Ulemânın ekseriyetine göre bu söz hadis değil, kibar-ı kelâmdır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.