İSLÂM’DA TEMİZLİK (4)
02 Aralık 2019, Pazartesi 08:49Dünya Sağlık Teşkilatının yayınladığı raporlara göre, sünnetli erkeklerin eşlerinde, sünnetli olmayanlara nazaran çok daha az rahim kanseri görülmektedir.(1)
Kanser haftası sebebiyle, Adana’da düzenlenen bir ilmi toplantıda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Arif Yüksel şöyle demiştir: “Dünyada en az rahim kanseri Müslüman erkeklerin hanımlarında görülmektedir. Bunun sebebi de elbette, eşlerinin sünnetli olmalarıdır. Hijyenik yönden sünnetli olmak çok avantajlı bir durumdur...”(2)
Prof. Dr. Asaf Ataseven de şöyle der: “İdrar yolu ve zührevi hastalıklar, penis kanseri ve kadınlarda rahim kanserinde sünnetsizliğin etkisi çok büyüktür. Elli yıllık meslek hayatımda 25 dolayında penis kanserine rastladım. Bunların hepsi gayri Müslim vatandaşlarımızdan idi...”(3)
Stockholm Karolinska Üniversitesi doktorlarından Hans Olov Adami ve Harvard Üniversitesi doktorlarından Dmitrios Trikopulos uzun yıllar yaptıkları araştırmalar neticesinde şu ilmi neticeye varıyorlar: “Sünnetli erkeklerin hanımlarının, dölyatağı boyu kanserine yakalanma riski, sünnetsizlerin hanımlarına nazaran Xdaha azdır.”(4)
Yine son yıllarda, çağın vebası veya belâsı olarak nitelenen ve milyarlarca Dolar harcanarak araştırmalar yapılan AİDS hususunda, sünnetin hikmeti ortaya çıkmış ve sünnetli erkeklerin, sünnetsizlere kıyasla çok daha az AİDS mikrobu kaptığı belgelenmiştir. (5)
Çok yakın tarihte Avustralyalı doktorların araştırmaları da yine bu tezi doğrulamıştır.(6) “Sünnetli olana AIDS bulaşması daha zor. Avustralya’da geçtiğimiz pazartesi günü düzenlenen bir konferansta konuşan Melbourne Üniversitesi Profesörü Roger Short, AIDS’e yol açan HIV virüsünün sünnetli erkeklere geçmesinin sekiz kat daha güç olduğunu açıkladı. Short, sünnetli erkeklerin kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin başlıca nedeni virüsü kapma ve geçirme ihtimallerinin de düşük olduğunu ekledi.”(7)
Dünya Sağlık Örgütü WHO sünnetin AIDS hastalığına yol açan virüsün (HIV) bulaşma riskini U-60 azalttığını ispatladı ve sünneti tavsiye etti.(8)
Güney Afrika’da Orange Farm’da yaşayan 18-24 yaşlarındaki 3000 den fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmaya göre sünnet (hitan), AIDS’in yayılmasını e oranında azaltabiliyor. Çalışmanın neticeleri Rio De Janerio’da yapılan HIV Patogenezi ve Tedavisi Üzerine 3. Uluslar arası AIDS konferansında sunuldu.(9)
Küresel AIDS, Verem ve Sıtmayla Savaş Vakfı'nın açıklamasına göre, "Sünnet olan erkeklerin AIDS'e yakalanma riski yüzde 60 oranında azalıyor". Vakfın yöneticisi Richard Feachem, son dönemdeki bir araştırmanın sünnetin AIDS riskini yüzde 60 oranında azalttığını, bir diğerinin de Afrika'daki erkeklerin hepsinin sünnet edilmesi halinde 6 milyon yeni AIDS vakasının önleneceğini gösterdiğini söyledi.(10)
Uganda’da sünnetten AİDS’e karşı korunma olup olmadığı konusunda yapılan bir araştırmada, HIV virüsü taşıyan kadınlarla seks yapan, AİDS’li kadınlarla birlikte olan sünnetli erkeklerin hiçbirinde hastalık görülmediği halde sünnetsizlerin ’sinin mikrop kaptığı görüldü.(11)
Sünnet İslâm âleminde ve Yahudilerde dini bir vecibe olarak icra edilmektedir. Yukarıda zikri geçen tıbbî faydalarından dolayı bugün dünyanın birçok yerinde benimsenmekte ve özellikle Avrupa, Amerika ve Japonya gibi ilerlemiş devletlerde yaygın hale gelmektedir.
Sünnetin faydaları sadece AİDS’le ilgili hususlarda değil, bugün yerli ve yabancı tıp otoritelerinin tespit ettikleri birçok faydaları vardır. Sünnet olmayanlarda görülebilecek bazı rahatsızlıkları konunun uzmanı olan doktorlar şöyle sıralamaktadırlar(12)
1-Sünnet derisi iltihabî hastalıklar. (Balanitis, posthitis)
2-Sünnet derisi darlığı. Bu durum acil sünneti gerektirir. Çünkü idrarını tam yapamayan çocuk içerisinde biriken idrar nedeni ile böbrek yetmezliklerine kadar varan hastalıklara yakalanabilir.
3-Sünnet derisinin uzun ve dar olması nedeni ile, derinin geriye kaçarak penis başını boğması. (Parafimosis). Bu da acil sünnet gerektiren bir durumdur. Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.
4-Sünnet derisi altında taş teşekkülü. Bu salgı normalde sünnet derisi altından salgılanır. Dışarıya atılmazsa taş oluşur.
5-Sünnet derisi altında toplanan idrar sonuçta iltihaba dönüşür ve böbreklere zararlı hastalıklara sebebiyet verir.
Dipnotlar:
1-Hürriyet Gazetesi, 22. 09. 1975.
2-Yenidevir Gazetesi, 04. 04. 1977.
3-Asaf Ataseven, a. g. makale, s. 16.
4-Milliyet Gazetesi, 12. 04. 2002.
5-Selçuk Algan, TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Derg. yıl 1989, sayı,265, s.47.
6-Milliyet Gazetesi, 09. 06. 2000.
7-Milliyet Gazetesi, 05. 11. 2003.
8-TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Ocak 2008, s. 5.
9-S. Dergisi, Eylül 2005, sayı. 320, s. 44.
10-Milliyet Gazetesi, 10. 08. 2006.
11-Milliyet Gazetesi, 16. 07. 2004.
12-www. hemsirelersitesi. com/sunnett. htm – 49.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.