İSLAM’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ
01 Nisan 2021, Perşembe 09:21Yüce dinimiz İslam’ın temel özelliklerini ve hükümlerini Kur’an ve Sünnet çerçevesinde şu şekilde özetlemek mümkündür:
- İslam, Allah katındaki tek makbul dindir.“Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır.” (Al-i İmran, 3/19);”Kim İslâm'dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.” (Al-i İmran, 3/85).
- İslam, alemlerin rabbi Allah Teala tarafından gönderilmiş dindir.
- İslam, son Peygamber Hz. Muhammed (sav) aracılığı ile insanlara duyurulmuştur.
- İslam, tek Allah inancına dayanır ve O’na ibadet edilmesini ister.
- İslam, varlıklar âleminin Allah Teâlâ tarafından yaratıldığını haber verir.
- İslam, bütün peygamberlere ve semâvî kitaplara inanılmasını ister.
- İslam, melek denen, lâtîf yaratılışlı manevi varlıklara inanmayı telkin eder.
- İslam insanların öldükten sonra yeniden dirileceğini ve ebedî ahiret hayatını haber verir.
- İslam, Allah Tealâ’nın olmuş ve olacak her şeyi bildiğine, ezelde takdir edip, (kader) zamanı gelince yarattığına, (kazâ) gerçek tasarruf sahibinin yüce Allah olduğuna inanmayı öngörür.
- İslam dininin hükümleri her yönüyle akla, hikmete ve pozitif bilimlere uygundur, insanların kurtuluşuna ve mutluluğuna vesile bulunur.
- İslâm’ın temel kitabı son ilahi kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kıyamete kadar asla tahrif edilemeyecektir.
- İslâm, Hz. Adem’den beri devam eden tevhid zincirinin son halkasını teşkil eder. Yeryüzündeki bütün insanları tek Allah inancına çağırır ve son Peygamber Hz. Muhammed’in etrafında toplanmaya davet eder.
- İslam, fıtrî ve evrensel bir dindir. Diğer semâvî dinler belli bölge veya belli asırların ihtiyacına göre indirilmişken, İslâm bütün yeryüzü halkının kıyamete kadar olan ihtiyaçlarına göre indirilmiştir. Son din olduğu için de en mükemmelidir. Onun esasları insan yaratılışına uygundur.
- İslam’ın Peygamberi, insanların ve cinlerin peygamberidir. Diğer peygamberlere veya ümmetlerine verilmeyen bazı üstünlükler ona ve ümmetine ihsan edilmiştir. Alemlere rahmet oluşu, şefaat makamının verilişi, yeryüzünün onun ümmetine mescid kılınması, savaş ganimetlerinin helâl kılınması ve bir aylık mesafedeki düşmanın kalbine korku salmakla yardım olunması bunlar arasında sayılabilir.
- İslâm ırk, renk, dil ve servet farkı gözetmeksizin insana insan olarak değer vermiş, üstünlüğün ancak iman, takvâ ve ahlâk güzelliğinden dolayı olabileceğini belirtmiştir. İslam, insanları birliğe çağırır, aralarında kardeşlik meydana getirir, temelde herkesin eşit olduğunu bildirir. İnsanlar arası ilişkileri insan yaratılışına ve psikolojisine uygun olarak düzenler.
- İslâm içkiyi, kumarı, tefeciliği, zinayı, yalan söylemeyi, zulüm ve haksızlık yapmayı yasaklamış, iyiliği, yardımlaşmayı, adaleti, yoksulları ve düşkünleri gözetmeyi emretmiştir.
- İslâm, beden ve ruh temizliğini istemiştir. “Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever."(Bakara, 2/222). Beş vakit namaz, Ramazan orucu, zekat, hac gibi İslam’ın şartları arasında sayılan ibadetler, maddi ve manevi temizliği ve arınmayı sağlar.
- İslâm, ilim öğrenmeyi ve rızık için çalışıp kazanmayı ibadet saymış, dünya ile ahiret arasında bir denge kurarak her ikisi için çalışmayı emretmiştir.
- İslâm’da amellerin makbul olması için hür iradeyle yapılması gerekir. Korku ve tehdit altında işlenen fiilden dolayı sorumluluk bulunmaz. Bu zorlama imanla ilgili olsa bile işkence gören kimse, ruhsata uyma hakkına sahiptir.
- İslâm’a davet metodunda zorlama, baskı, korkutma ve işkence yoktur. “Dinde zorlama yoktur” (Bakara, 2/256).İnsanların sevgi ve ikna yoluyla İslâm’a gönül vermesi asıldır. Hz. Peygamber’in irşad sırasında kendisine sert, kaba ve saygısızca davrananlara karşı bile yumuşak, merhametli ve nazik davrandığı bilinmektedir.
- İslâm, toplumun sağlıklı bir yapıya kavuşup, bu halinin sürekli olarak devamını sağlamak için “iyiliği emir ve kötülükten nehiy” esasını getirmiştir. Bir İslâm toplumunda, müslüman daima iyi, güzel ve hayırlı olan işlerin yanındadır. Kötü, çirkin ve zararlı olan işlerin de tabii olarak karşısındadır.
- Bir İslâm ülkesinde müslüman ve gayri müslim bütün halk, hakim önünde eşit haklara sahip olurlar.
- İslâm kendi aleyhimize olsa bile doğruluktan ayrılmamayı istemiştir. Hz. Peygamber (s.a.s), Allah’ın hükümlerini uygulamada insanlar arasında hiçbir zaman bir ayrıcalık gözetmemiştir. (Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, s. 19-23’den özetlenmiştir).
- İslâm bütün müminleri kardeş ilân etmiştir. “Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”(Hucurat/, 49/10).
O halde Yüce dinimiz İslam’ın temel özelliklerini insanlara güzel bir üslupla anlatalım. Allah’ın ve Resülü’nün emir ve yasaklarını tebliğ etmeye gayret edelim. Allah bizi sevdiği ve razı olduğu cennetlik kullarından eylesin. Bizi cehennem azabından korusun.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.