Bağırsak hareketlerinin sıklığının azalması ile dışkılamanın zorlaşması durumunda ortaya çıkmakta ve sertleşmiş dışkıyla ilişkili olarak bağırsakları boşaltmada yaşanan zorluk olarak tanımlanmaktadır.
Haftada üçten az, sert, kuru ve ağrılı dışkılama yaşayan kişilerde kabızlık olduğu kabul edilir.
Tuvalet sıklığı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceği için, kişi ‘’normali’’nden daha az sıklıkla tuvalete gitmeye başladıysa da kabız olarak kabul edilebilir.
Kabızlığın belirtileri nelerdir?
Kuru ve sert dışkılama
Ağrılı ve zorlanarak dışkılama
Bağırsakların tam olarak boşaltılmamış olması hissiyatı
Karında şişkinlik ve gaz
Kabızlığın nedenleri nelerdir ?
Düşük oranda lifli beslenmek
Diyet yaparken yaşanan kabızlık ( yediklerinizin miktarı, çeşidi ve yeme düzeniniz değiştiğinde de tuvalet düzeniniz etkilenebilmektedir)
Yetersiz su tüketimi
Düşük fiziksel aktivite seviyeleri
Yönetilemeyen stres
İlaç ve takviye kullanımına bağlı (Demir takviyeleri, antidepresanlar gibi)
Hormonal değişiklikler (Menepoz, PMS gibi)
Tiroidin yavaş çalışması
Seyahatler
Dışkılamayı tutarak geciktirmek ve yanlış tuvalet kullanımı
Sık sık laksatif kullanımı
IBS hastalığına sahip olmak
Bağırsak florasındaki dengesizlik
Parkinson, diyabet gibi hastalıklar
Yaşlılık
Hamilelikte kabızlık çok sık görülen bir durumdur.
Kabızlık yaşarken neler yemelisiniz?
Yüksek lifli beslenmelisiniz. Tatlı patates, elma, armut, kuru erik, kayısı, brokoli, lahana, kabak, enginar, bal kabağı, bezelye, yeşil yapraklı sebzeler gibi lif içeriği yüksek, bağırsaklarınızı çalıştıran sebze ve meyveleri; yeşil mercimek, fasulye, maş fasulyesi gibi baklagilleri ve tam tahılları beslenmenize dahil edin.
Psyllium (karnıyarık otu tozu) sıvı ile birleştiğinde şişer ve bağırsakların kasılmasını uyararak, dışkının yumuşamasını sağlayarak, dışkının sindirim kanalından geçişine yardımcı olur.
Avokado, çiğ kuruyemişler, zeytinyağ gibi sağlıklı yağlara, chia ve keten tohumuna beslenmenizde yer verin.
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı doğal müshil olarak işlev görürler ve bağırsaklarınızı çalıştıran etkili bir kabızlık ilacıdırlar.
Sıcak veya oda sıcaklığında tüketeceğiniz su, sabah saatlerinde sindirimi uyarma eğilimindedir. Güne limonu ılık bir su ile başlayabilirsiniz. Su tüketiminizi arttırmalısınız.
Kefir, doğru fermente edilmiş lahana turşusu, pancar kvass, kombucha gibi probiyotik gıdaları beslenmenize ekleyin.
Meyveleri bu dönemde kabuklu bir şekilde tüketin.
Kabızlık yaşarken neler yememelisiniz?
Fast-food tarzı az lif içeren ve kızartılmış yiyecekleri tüketmeyin.
Alkol sıvı kaybını arttırdığı için kabızlığı kötüleştirebilir.
Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi çoğu kişide kabızlığa sebep olabilmektedir.
Kafeinin etkisi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bazı kişilerde kabızlık sebebi olabilirken bazı kişilerde sindirim hareketlerini iyileştirir etki gösterebilmektedir. Gün içerisinde ılımlı seviyede tüketilmelidir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.