Kadir Gecesini Değerlendirebilmek
14 Mayıs 2020, Perşembe 08:37Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.
H. 1441 – M.2020 Ramazân-ı Şerîf’in son on günündeyiz. Nasip olursa 19 Mayıs Salıyı 20 Mayıs Çarşambaya bağlayan gece “Leyle-i Kadr’i” idrak edeceğiz.
Kur’ân-ı Kerimde bin aydan daha hayırlı olarak buyrulan bu gece (Kadir Sûresi 3) hakkında Peygamber Efendimiz: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (1) buyurmaktadır. Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti bin aydan evladır.
Dinî literatürde “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indiildiği gecenin adı olarak anılır.
K.Kerîm’de aynı adı taşıyan 97. sûrede sözü edilen bu gecenin, bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadîs-i şerîfte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.(2)
Bir hadîs-i şerîfte; inanarak ve mükâfâtını Allah’tan bekleyerek adir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.(3)
Bir başka hadîs-i şerîfteResûl-i Ekrem (sav)’in Kadir gecesinde; “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir.(4)
“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır.” (5)
“Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (6)
“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gcesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.“ (7)
Kur'an-ı Hakîm'in her bir harfinin bir sevabı var, bir hasenedir. Fazl-ı İlahîden o harflerin sevabı sünbüllenir, bazan on tane verir, bazan yetmiş, bazan yedi yüz (Âyet-ülKürsî harfleri gibi), bazan bin beşyüz (Sure-i İhlas'ın harfleri gibi), bazan on bin (Leyle-i Berat'ta okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi) ve bazan otuz bin (meselâ haşhaş tohumunun kesreti misillü, Leyle-i Kadir'de okunan âyetler gibi). Ve o gece bin aya mukabil işaretiyle, bir harfinin o gecede otuz bin sevabı olur anlaşılır. İşte Kur'an-ı Hakîm, tezauf-u sevabıyla beraber elbette müvazeneye gelmez ve gelemiyor. Belki asıl sevap ile bazı surelerle müvazeneye gelebilir."(8)
Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Ancak bu geceyi namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, tevbe ve istiğfarda bulunmak, dua etmek suretiyle ihya etmek uygun olur.
Kur’an’ın indiriliş yıldönümünde elbette yapılacakların en güzeli Kur’an okumaktır. Kur’an’la bağlarımızı, yeniden tazelemektir... Kur’an’la barışmaktır... Rabbimizin sözüne, emirlerine, yürekten kulak verip, itaat etmektir... Kur’an’sız geçen bir hayattan pişmanlık duyup Kur’an’lı bir hayata yönelmektir...
Peygmber Efendimiz (sav)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar da kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
Namaz borcu olanların, en azından bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle borcu olmayanların ise nafile namaz kılmaları, sevap kazanmaya ve geceyi değerlendirmeye vesile olur.
Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
“Yeni Normal” diye gündeme gelen bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum:
Covid-19’dan (Pandomi) bu yana hayatımız birçok anlamda değişti. Bu değişim özellikle karantina sonrası için oldukça önemli. “Yeni normal” hayatlarımıza döndüğümüzde nelere dikkat etmeliyiz?
Bu yeni düzene uyum sağlamalıyız.
Saba nasıl işe giderken artık maskemizi takıp, yanımıza el dezenfektanımızı alıp işimize gideceğiz. Dışarıda veya iş yerlerimizde asla maskesiz bulunmayacağız.
Birbirimizden uzakta “sosyal mesafeye” uyacağız.
2M formülünü devrede tutmak, Maskesiz sokağa çıkmamak, Mesafe konusundaki hassasiyetimizi ısrarla sürdürmek mecburiyetindeyiz.
Havaların ısınması bizi gereksiz bir rehavete düşürmemeli. Yavaş yavaş normal yaşantımıza dönmeye başlamadan önce gerekli tedbirleri aldığımızdan emin olmalıyız.
Yüksk sesle konuşmak CORONA-19’un bulaşma riskini artırdığı ortaya çıktı. Uzmanlar bu konuda vatandaşları uyardı. Yüksek sesle konuşmak ağızdan çıkan damlacık sayısını arttırdığı için virüsün yayılma hızını arttırabilir. Geleceğimiz hepimizin göstereceği dikkat, sabır, özveri ve uyum ile birebir ilişkilidir
Gelecek Leyle-i Kadr'i hakkımızda bin aydan daha hayırlı olmasını ve defter-i a'malimize böyle geçmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Ramazan Bayramınızı tebrik eder, içinden geçtiğimiz bu pandomi sürecinin en kısa zamanda sona ermesini Allah (c.c.)’dan diliyorum.
Dipntlar:
(1) (Müslim, Müsâfirîn, 175)
(2) ( el-Muvatta’, “İtikâf”, 6)
(3) (Buhârî, “Fazl-u Leyleti’l-Kadr”; Müslim, “Salatü’l-Müsâfirîn” 175-176)
(4) (Trmîzî, “Da’avât”, 84; İbnMâce, “Du’a’”, 5)
(5) (Müslim, Müsâfirîn, 175)
(6)(Buhârî, Leyletü’l-Kadr, 2)
(7)(Buhârî, Îmân 25, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173-176
(8) Sözler, Yirmi Dördüncü Söz, Üçüncü Dal.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.