Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62869.211$

Kadir Gecesini Değerlendirebilmek

26 Nisan 2022, Salı 08:30

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salat ederim.

H. 1443 – M.2022 Ramazân-ı Şerîf’in  ikinci yarısındayız. Nasip olursa 27 Nisan Çarşamba’yı Perşembeye bağlayan gece “Leyle-i Kadr’i” idrak edeceğiz.

Kur’ân-ı Kerimde bin aydan daha hayırlı olarak buyrulan bu gece (Kadir Sûresi) hakkında Peygamber Efendimiz: “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (1) buyurmaktadır. Bu gecede yapılacak ibadet ve duaların kıymeti bin aydan evladır.

 

Dinî literatürde “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak anılır.

K. Kerîm’de aynı adı taşıyan 97. sûrede sözü edilen bu gecenin, bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadîs-i şerîfte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.(2) 

Bir hadîs-i şerîfte; inanarak ve mükâfâtını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.(3)  

Bir başka hadîs-i şerîfte Resûl-i Ekrem (sav)’in Kadir gecesinde; “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir.(4) 

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır.”  (5)  

“Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (6) 

“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.“  (7) 

Kur'an-ı Hakîm'in her bir harfinin bir sevabı var, bir hasenedir. Fazl-ı İlahîden o harflerin sevabı sünbüllenir, bazan on tane verir, bazan yetmiş, bazan yedi yüz (Âyet-ül Kürsî harfleri gibi), bazan bin beşyüz (Sure-i İhlas'ın harfleri gibi), bazan on bin (Leyle-i Berat'ta okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi) ve bazan otuz bin (meselâ haşhaş tohumunun kesreti misillü, Leyle-i Kadir'de okunan âyetler gibi). Ve o gece bin aya mukabil işaretiyle, bir harfinin o gecede otuz bin sevabı olur anlaşılır. İşte Kur'an-ı Hakîm, tezauf-u(kat-kat) sevabıyla beraber elbette muvazeneye(tartıya-ölçüye-) gelmez ve gelemiyor. Belki asıl sevap ile bazı surelerle müvazeneye gelebilir."(8)

           

Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Ancak bu geceyi namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, tevbe ve istiğfarda bulunmak, dua etmek suretiyle ihya etmek uygun olur.

 

Kur’an’ın indiriliş yıldönümünde elbette yapılacakların en güzeli Kur’an okumaktır. Kur’an’la bağlarımızı, yeniden tazelemektir...Kur’anla hayat bulmak, dirilmek, canlanmaktır.. Kur’an’la barışmaktır... Rabbimizin sözüne, emirlerine, yürekten kulak verip, itaat etmektir... Kur’an’sız geçen bir hayattan pişmanlık duyup Kur’an’lı bir hayata yönelmektir...

 

 Peygamber Efendimiz (sav)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar da  kılınabilir; kandil gecesi, özü itiba- riyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

Namaz borcu olanların, en azından bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle borcu olmayanla- rın ise nafile namaz kılmaları, sevap kazanmaya ve geceyi değerlendirmeye vesile olur.

 Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
 

           

Gelecek Leyle-i Kadr'i hakkımızda bin aydan daha hayırlı olmasını ve defter-i a'malimize böyle geçmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Ramazan Bayramınızı tebrik eder,  sıhhât-âfiyet, bolluk- bereket içinde   mes’ûd  bir hayat geçirmenizi Allah (cc)’dan diliyorum.

 

Dipnotlar:

(1) (Müslim, Müsâfirîn, 175) 

(2) ( el-Muvatta’, “İtikâf”, 6)

(3) (Buhârî, “Fazl-u Leyleti’l-Kadr”; Müslim, “Salatü’l-Müsâfirîn” 175-176)

(4) (Tirmîzî, “Da’avât”, 84; İbn Mâce, “Du’a’”, 5)

(5) (Müslim, Müsâfirîn, 175)

(6)(Buhârî, Leyletü’l-Kadr, 2)

(7)(Buhârî, Îmân 25, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173-176

(8) Sözler, Yirmi Dördüncü Söz, Üçüncü Dal.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.