Kamu Bir koyup anında 50 almaya izin vermemeli
22 Haziran 2022, Çarşamba 00:00Dünya’da Mekan..Olmazsa olmaz. “Paramız ucuzladı şükür” diyen değerli büyüklerimiz de var ancak bu ucuzlama özellikle sabit gelirlinin her şeye ulaşmasını zorlaştırdığı gibi konut edinmesini bırakın gönlünce konut kiralamasını bile artan fiyatlar nedeniyle ulaşılmaz bir noktaya getirmekte. Günümüzün bu şartlarında Konya Belediyelerimiz Toplu Konut Projeleri ile vatandaşın umudu olmakta, güzel çalışmalar yapmakta. Kamu eliyle hem de kooperatifçilik yöntemiyle yapılan bu projeler elbette takdire şayan; halkın yoğun ilgisi de güvenin eseri ve projelerin doğruluğunun belgesi.
Bu düşüncelerim geçen hafta gazetemdeki bir haber ve Sn. Kavuş’un açıklamaları ile biraz değişti. Efendim kuraya beş bin lira vererek katıldığınız projede kazandığınız şansınızı anında iki yüz elli bin lira ile devrediyorsanız burada bir haksızlık söz konusu bence. Başkanımız “katılımı her evden bir kişi ile sınırladığını ifade etmiş, ancak devir önlenmesinin söz konusu olamayacağını” belirtmiş. Haksızlık etmek istemem ama bence bu durumda proje sabit gelirlinin konut edinme projesi olmaktan çıkıp paranın parayı kazandığı ve kazancın da kamu eliyle olduğu bir rant haline gelmiş oluyor.
Diyelim gayrimenkul edindiniz. Beş yıl içinde satarsanız Devlet sizden gelir vergisi alıyor. Bu projede anında devrederek kazandığınız iki yüz kırk beş bin lira için böyle bir yükümlülük yok. Sn. Başkanımın iyi niyetinden hiç kuşkum yok ancak devir serbestisine kısıtlama veya hakkaniyetli bir çözüm bulunmalı. Sonuçta şartname sahibi Kamu. Belediyelerimizin Hukuk Birimlerinde konunun uzmanı sayısız beyin vardır , ben hukukçu değilim o nedenle de önerim ancak naçizane olur. Gene de ilk aklıma gelen kurada çıkan hakkından elli kat kâr ederek feragat etmeyi süre koyarak önleyebilirsiniz; hayat kimseye baki değil; proje yapılırken de ayrılmak isteyen çıkabilir, belki maddi değişiklikler devam etmeyi imkansız hale getirebilir, örneğin yatırılan para artı TÜFE ile kamuya veya kooperatife devir hakkı getirirsiniz; onlar ihale ile satar devraldıkları hakkı, böylece hem sadece rant amaçlı kayıtları önlersiniz hem de aradaki değer artışı kamu veya kooperatif üyelerine gider, bence çok daha hakkaniyetli olur
Yaşanmış bir olay, gazoz fabrikası sahibi bir vatandaş yıllar önce 100 çuval toz şeker satın alır, akşam haberlerde şekere gelen zammı duyar ve ertesi gün Maliye’ye fark ödemek için başvurur. Bize çocukluğumuzda tenha olan esnaftan alışveriş etmemiz öğretildi, esnafın siftah etmemiş esnafa yönlendirmesi de görülmeyen davranışlar değildi. Para o zaman da önemliydi, para kazanmak o devirde de amaçtı ancak her şey değildi. Para kazanmak güzel de her türlüsü mubah mıdır?
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.