KARŞI İTTİFAK
19 Ocak 2022, Çarşamba 00:02Cumhur İttifakı oturmuş bir ittifak.
Ak Parti ve MHP bu ittifakın temel taşları.
Siyasi ideolojileri ve parti programları taban tabana zıt olan bu iki parti, mevzu ittifak olunca farklılıklarını masanın altına atabiliyor.
Cumhur İttifakı bizim çok partili hayatımızda örneğine bu denli rastlanmayan sağlam ve örnek bir ittifak. İttifakın lider kadroları gerekli görülen hallerde partilerinin ideoloji ve dünya görüşlerinden tartışmasız bir biçimde feragat edebiliyor. Parti teşkilatlarından da çatlak ses çıkmıyor.
Yok gerçekten böylesine fedakar ve uyumlu bir ittifak.
Üstelik Cumhur İttifakı, yakın zamana birbirine düşman gözüyle bakan ve zıt görüşlerden doğan bir ittifak. Ak Parti ve MHP bu ittifakın iki başat partisi ama hoşgörülüler ve şemsiyeleri de başkalarına açık. Birbirini iyi anlayan ve ne yapılması gerektiğini bilen bu örnek ittifak anlayışı, seçim yaklaştıkça ittifak arayışına girecek olan partilere de cazip gelebilir.
KARŞI İTTİFAK
Millet İttifakı. Bu ittifaka bilindiği üzere 2018’den bu yana CHP ve İyi Parti vücut veriyor. İki ortak olarak kararlı bir duruş sergiledikleri de kesin. Fakat Millet İttifakının önümüzdeki seçimlerde başarı elde edebilmesi için genişlemesi gerekiyor. Bunun için de yeni partilerin eklemlenmesi gerekiyor bu ittifaka. Ayrıca ittifaklar dışında kalan partilerinde bir ittifak çatısının altında yer alma mecburiyetleri söz konusu, siyasi varlık ve iddialarını sürdürebilmeleri için.
Millet İttifakına en yakın duran partiler ise Gelecek , Deva, Demokrat ve Saadet Partisi gibi görünüyor, şimdilik.
Gelecek ve Deva Partisinin ileri gelenleri kendilerine ittifak sorusu sorulunca “Cumhur İttifakında olmayacağımız kesin” demek suretiyle, bu ittifaka kapılarını kapatmış gibiler. Bu inat sürer mi yoksa gevşer mi? Cumhur İttifakı kadrolarının Gelecek ve Deva Partilerini yarma/bölme hareketleri başarılı olursa, bu partilerde gevşeme olacaktır. Buna bağlı olarak liderleri değilse bile parti ileri gelenleri Cumhur İttifakına doğru yelken açabilir.
Gelecek Partisine dikkat.
Gelecek Partili Selçuk Özdağ partisinde muhtemel bir gevşemeyi hissetmiş olmalı ki, son günlerde hem nalına hem mıhına siyaseti yapmaya başladı.
Özdağ bir taraftan Ak Parti’den 40-50 kadar milletvekili ile görüştüklerini söylerken, öte yandan da Millet İttifakı için yeni şartlar ileri sürüyor.
Özdağ şunu söylemeye çalışıyor “Ak Partiden bize geçmek için benimle görüşen 40-50 milletvekili var.” Bu iktidar partisine “Bizi hafife almayın. Biz güçlüyüz. İstersek size büyük zararlar veririz.” Anlamına gelen bir gönderme.
CHP ve İyi Parti kanadına da aynı şekilde Selçuk Özdağ bu yolla güç göndermesi yaparak , muhtemel ittifak için en iyi şartları elde etmeye çalışıyor.
Gelecek Partisi’nde Selçuk Özdağ son dönemlerde çok ön planda yer almaya başladı. Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun söylemediklerini söylüyor. Devamlı konuşuyor. Söyledikleri de kamuoyunda parti politikası olarak değerlendiriliyor. Partisinin diğer üst düzey yöneticilerinin hassas konulardaki açıklamalarını tevil ettiği durumlarda oluyor. Geçenlerde bunun bir örneğini kendisi partisinin önemli ismi Ayhan Sefer Üstün’ü zora düşürerek gösterdi.
Millet İttifakı çatısı altında yer alabilecek diğer partilere de bakalım.
Saadet Partisi ve Demokrat Parti.
Millet İttifakının genişleme sürecinde sorun yaratmayacak partiler Saadet ve Demokrat Parti gibi görünüyor.
Soru şu: Millet İttifakı belli konularda görüştükleri bilinen altı partili bir ittifak olabilir mi?
Sorunun cevabı: Altı partili olmayabilir. Bekleyip görmek lazım
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.