KİM KAZANIYOR BU DURUMDA?
05 Ocak 2022, Çarşamba 00:03TMO’nun sezonda alım fiyatını açıkladığı bakliyat ürünlerinden yeşil mercimeğin kilo fiyatı 4 lira, nohudun kilo fiyatı ise 5 liraydı.
O aralar yazdık bu fiyatlamayla üreticinin kazanamayacağını.
Bakliyat ürünleri ve endüstriyel tarım ürünlerinin üretimi tüm tarım ürünleri çeşidi içinde en zor ve masraflı olanı.
Mazot,
Elektrik,
Su,
Gübre,
Zirai ilaç,
İşçilik,
Hasat dönemi harcamaları gibi harcamalar, bu ürünlerin tarımını yapılamaz hale getirir, normal olmayan zamanlarda ve maliyet artışlarının sık yaşandığı süreçlerde.
Üretimin sürekliliği için üreticinin kazanması gerekiyor, oysa.
Özellikle son birkaç yıl içerisinde girdi maliyetlerinde meydana gelen yüksek artışlar sebebiyle, üreticinin kazanıyor olmasından pek söz edilecek gibi görünmüyor.
Mazot, elektrik, su, gübre, zirai ilaç, işçilik ve hasat dönemi masrafları karşılanabilir olmaktan çıkmış vaziyette. Birkaç örnek vermek gerekirse.. Bir dönüm dönüm tarlayı ekime hazırlanın maliyeti 100 lira civarında. Bir saat sulamanın fiyatı ise 150 civarında. Gübre ve zirai ilaç ateş pahası. Tarımda kullanılan gübre ve zirai ilacın büyük kısmını ithal ediyoruz. Dünyanın belli başlı tarım ülkelerinden olan Türkiye’nin, gübre ve zirai ilaç sorunu yıllardır çözememiş olması da başka bir sorun olmalı. Biz üretiyoruz ama başka ülkelere kazandırıyoruz.
Bu şartlar altında tarımsal faaliyete gösteren üreticilerin bakliyat ürünleri, endüstriyel ürünler ve hububat ürünlerinin üretiminden son yıllar itibariyle artık “kazanıyor” olmalarından bahsetmek kolay olmamalı.
Köylü üretimden uzaklaşıyor.
Tarım alanlarının kullanımında da daralmalar başladı.
Bu iki konuda rakamları vererek umutsuzluk köpürtenlerin tarafında olmak istemem tarlayı, toprağı ve üretimi bilen bir insan olarak.
Başa dönecek olursak..
TMO’nun sezonda alım fiyatını açıkladığı bakliyat ürünlerinden yeşil mercimeğin kilo fiyatı 4 lira, nohudun fiyatı ise 5 liraydı.
Sıkı durun şimdi.
TMO’nun açıkladığı bu fiyatların üzerinden 6 ay geçti.
Sezonda, Borsa’da 4 lira taban fiyat üzerinden işlem gören yeşil mercimeğin kilo fiyatı bugün Borsa’da 16 lira civarında işlem görüyor.
Aynı şekilde sezonda, Borsa’da 5 lira taban fiyat üzerinden işlem gören nohudun kilo fiyatı bugün Borsa’da 12 lira civarında işlem görüyor.
Borsa’da fiyatlar, TMO fiyatlarının üstünde.
Kim kazanıyor bu durumda?
Tarım ürünlerinin her alanında üreticinin kazanması gerekiyor.
Üretimin sürekliliğinin sağlanması gerekiyor, tarımın her alanında.
Yaman bir çelişki ve dolayısıyla çözüm bekleyen büyük bir sorun var ortada.
Çözüm mü?
Üretim süreçlerinde girdi maliyetlerindeki artışların dikkate alınması. Öngörülebilir bir tarım politikası ve buna göre ürün fiyatlandırmalarının yapılması.
Devlet aklı çok daha farklı çözüm yolu bulacaktır, şüphesiz ki.
Sembol iki ürün olan yeşil mercimek ve nohudun market fiyatları da şöyle..
Yeşil mercimeğin ve nohudun kilo fiyatı 25-30 lira arasında değişiyor.
Yine aynı soru: Kim kazanıyor bu durumda?
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.