Kokuşan Asırlar (6)
05 Şubat 2019, Salı 08:49Katalon Kralı Fernando ile Aragon Karaliçesi İzabel 1476 da evlenmiş, güçlerini birleştirmişler ve 1492 de son Endülüs Müslüman emirliğini ortadan kaldırmışlardır. İzabel; “Granada’yı alıncaya kadar elbise değiştirmeyeceğim, yıkanmayacağım” gibi yeminler etmiş ve sözünü tutmuş, tarihe pasaklı İzabel olarak geçmiş, elbiseleri kirden meşine dönmüş, kokudan yakınına yaklaşılmaz olmuştur.(1) Bu kraliçenin hayatında iki defa yıkandığı, birisi ilk doğduğunda, birisi de evlenip gerdeğe gireceği gün olduğu hususunda kayıtlar vardır.(2)
Ortaçağ Avrupa’sının medeni seviyesini anlamak için şu misallere bakmak yeterlidir: 1624 yılında Brandebourg Prensi vereceği ziyafetin davetiyesine şu ikazları yazdırmıştır: “...Sahanlara dirseklerine kadar ellerini sokmak, yaladıkları kemikleri tekrar sahanlara koymak veya fırlatıp atmak, parmak yalamak, tabaklara tükürmek, örtü kenarlarına burun silmek yasaktır.”
Aynı tarihlerde İngiltere Kralı l. Jak’ın sofrasında da aynı görgüsüzlükler var idi. Fransa’da ise kral, prens ve prenseslerinin kokudan yanlarından geçilmezdi... Osmanlı devletine gelen elçiler, özellikle Rus elçileri bu kokularından dolayı, hamama sokulmadan, padişahın huzuruna katiyen alınmazlardı.(3)
14. Lui hastalanıp kendi hekimleri çare bulamayınca, Osmanlı Padişahından doktor istemiş, giden doktor tedaviiçinyoğurt isteyince, onların yoğurdu hâlâ bilmediklerini! hayretle görmüştür.
Saçı, sakalı bir birine karışan ve pislikten kokuşan Rus milletinin durumuna bir nebze çare bulabilmek için, Rus Çarı Deli Petro'nun saç ve sakal vergisi koyduğu bilinen tarihi gerçeklerdendir.(4)
Jean Thevenot 1656’lı yıllarda Avrupa’nın o günkü durumunu gayet iyi bildiği için, Osmanlı diyarını gelip gezip, görünce şöyle yazıyor: “Türkler uzun ömürlüdürler ve az hasta olurlar. Bizim maruz kaldığımız böbrek taşı ve buna benzer birçok diğer tehlikeli hastalıkları onlar bilmezler. Onların bu şekilde sıhhatli olmaları sık sık gittikleri hamamlardan ve içme ve yeme konusundaki ölçülülüklerinden ileri geldiğini tahmin ediyorum. Çünkü onlar ölçülü yerler, Hıristiyanların yaptığı gibi çeşitli şeyler yemezler, çoğu şarap içmez ve spor yaparlar.”(5)
Rahmetli Profesör Ayhan Songar; Nisan 1983 tarihinde Konya İl Halk Kitaplığında verdiği bir konferansta delilleriyle şunları söylemişti: “Yıkanmamak, ilk doğduklarında yapılan vaftiz suyunun üstüne su dökmeden ölebilmek, eskiden Avrupa’da dini bir fazilet kabul edilirdi. Peruk takmanın moda olduğu dönemlerde bitlerden çok rahatsız olduklarından, peruklarını bozmadan kaşımak için herkes yanında mil taşırdı. Parfümler, uzun müddet yıkanmadıkları için vücutlarında oluşan pis kokuları önlemek için icat edilmiştir.”
Napolyon uyuz olmuş, kendi doktorları tedavi edemeyince Osmanlıdan hekim istemişler, gönderilen hekim bir Osmanlı hamamı yaptırarak orada yıkanmasını sağlamak suretiyle tedavi etmiş, bu durum çok hoşuna gittiği için, İmparator savaş meydanlarına bile seyyar Türk Hamamı götürmeye başlamıştır.(6)
Şimdi bize tepeden bakan ve tepemizde değirmen çeken Fransızlar, Osmanlı döneminde 400 yıl bize muhtaç oldukları için müttefikimiz olarak kalmışlar,(7) temizliğe dikkat etmedikleri için, savaş esnasında çıkan bulaşıcı hastalıklara çare bulamayıp, binlerce askerlerinin öldüğü dönemlerde devamlı Osmanlıdan tıbbî yardım istediklerine dair birçok tarihi vesika vardır.(8)
Ortaçağ boyunca, bağnaz, yobaz ve fanatik din adamlarının telkin ve öğretileri neticesi, sudan kobra yılanından korkarcasına kaçtıkları, hijyen ve temizlikten fersah fersah uzaklaştıkları için Haçlı dünyasında salgınlar ve bulaşıcı hastalıklar hiç eksik olmamış ve her gelişinde on binlerce insan öldürmüştür.
1347 de Cenova’da farelerden bulaşan bir veba salgını başlamış. Bu salgını, karanlıkta gözlerinin parlaması sebebiyle cadıların temsilcisi kabul ettikleri kedilerin başlattığına inanmışlar. Nerde gördülerse kedileri katletmeye başlamışlar. Esas salgının sebebi fareler, ama kediler öldürülünce fareler alabildiğine çoğalmış tabii ki veba salgını da kıtanın her tarafını kaplamış ve kıta nüfusunun takriben yarısına yakını telef olmuştur.(9)
Avrupalılar bu pisliklerini göç ettikleri Amerika’ya da taşımışlar, 1492’li yıllarda Prensilvanya ve Virjinya gibi eyaletlerde “banyo yapmayı, yıkanmayı yasaklayan kanunlar” çıkarmışlar, Filedelfiya Eyaleti biraz daha ileri gidip; ayda birden fazla yıkananları mahkeme kararı ile hapishaneye göndermiştir. Yüksek topuklu ayakkabıların icat ediliş sebebinin sokaklardaki aşırı pislik olduğu tarihi rivayetlerdendir. Avrupa’da gelinlerin ellerinde çiçek buketleri taşımalarının sebebi de, yılda birkaç kez ancak yıkandıkları için, ilk günde erkeğe biraz güzel kokmak için olduğu zikredilmektedir.(10)
Dipnotlar:
1- Mehmet Sılay, “Endülüs Çağırıyor”, Düşün Yay. İst. 2011, s. 44.
2- İbrahim Refik, “Sohbet Tadında Tarih”, Albatros Yay. İst. 2005, s. 79.
3- Sâmiha Ayverdi,“Kölelikten Efendiliğe”,Kubbealtı Yay.İst. 2009, s.50.
4- Sakalı yasaklayan Çar Deli Petro’dan kaçan halk, Kırım hanına sığındı.
5- Jean Thevenot, “Türkiye 1655-1656” Tercüman 1001 Temel Eser, Çev: Nuray Yıldız, İst. 1978, s. 99.
6- Ayhan Songar, 06. 04. 1983 tarihinde Konya’da, Mevlânâ Enstitüsünde verdiği Konferanstan.
7- Pargalı İbrahim Paşa (Makbul-Maktül İbrahim Paşa), Yeditepe Yay. Çev: Nilüfer Epçeli, İst. 2011, s.82.
8- Türkiye Gazetesi, 01. 07. 1996.
9- Said Alpsoy,“Tarih Kaderi İspat Ederse”, Gelenek Yay. İst. 2007, s.14.
10- Bugün Gazetesi, 30. 10. 2012.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.